piernik - 7416 przepisów (strona:236/495)

Niebiańskie pierniczki nadziewane 224

doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około

DefinicjaSmaku
Kruche ciasteczka korzenne 208

robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie   ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody i op przyprawy do piernika Kamis Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, ucierać aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do masy. Ponownie ucierać

Jemy Pijemy
Ciasto z buraczkami i kremem czekoladowym (buraczany murzynek) 126

pół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia(...)przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie) dodaj surowe utarte na grubej tarce buraki. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica 23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 70minut (aż wykałaczka

Mania Wypiekania
Przypomnienie 116

już ostatni dzwonek by nastawić ciasto na świąteczny piernik dojrzewający. Przepis na ciasto pod tym linkiem http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2011/11/piernik-staropolski-etap-i.html.  Piernik jest wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie sprawia trudności w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca kuchareczka

Wiem co jem
Rozgrzewające ciasto korzenne „Kasi” 165

ciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto nieco(...)rozgrzewa. Z powodzeniem może zastąpić piernik na świątecznym stole. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobre dla zapracowanych osób, które nie będą miały zbyt dużo czasu na świąteczne przygotowania, a chciałyby mieć na święta własnoręcznie przygotowane ciasta.” Przepis pochodzi ze strony Mojeciasto.pl. ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Jabłka pieczone z różnościami 123

chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :) Składniki: 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje) 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka miodu szczypta przyprawy do piernika po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko(...)pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób. Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 193

blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać trochę więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny) kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem(...)przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.  Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki marchewkowe 175

można dać ciut mniej, jeśli dekorujemy babeczki słodką masą) 75 ml oleju 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie: Kotanyi) skórka otarta z 1 (sparzonej wcześniej) pomarańczy opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowych Krem do dekoracji: 200 ml śmietany 30% 150 g serka kremowego(...)pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi z książki "Przysmaki polskiego stołu" M. Łebkowskiego Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem do śmietany, chwilę miksować, następnie dodać

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki czekoladowe z cukinią 206

łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej cukinii (1 duża cukinia) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika (używam tylko tej ) * wszystko odmierzamy szklanką o poj. 250 ml  Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. 2. Umytą cukinię zetrzeć na drobnej tarce - odmierzyć 2 szklanki(...)miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i przyprawę do piernika. Wymieszać. 4. W misie miksera ubić jajka z cukrem i olejem. Dodać ekstrakt waniliowy, kakao i cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać. 5. Następnie dodać składniki suche, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 7. Piec

Domowa Cookierenka Agi
PRZYPOMINACZ: ciasto na pierniczki/ piernik staropolski 162

już ten czas :) Zabieramy się za przygotowanie ciasta długo dojrzewającego na najlepsze świąteczne wypieki - pierniczki i piernik staropolski. Ja w tym roku ograniczę się do pierniczków, które podczas ostatnich świąt zrobiły prawdziwą furorę. Ciasto przygotowujemy wg przepisów znajdujących się w linkach poniżej, przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owijamy lnianą ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą – powinno oddychać. Odstawiamy(...)kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. Na razie to tyle :) Świąteczne pierniczki  Piernik staropolski

Domowa Cookierenka Agi
Domowa przyprawa do piernika 199

będą świeże, nie wrzucone po prostu z torebki już zmielone, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość i aromat naszej przyprawy piernikowej. Naprawdę polecam poświęcić odrobinę więcej czasu, bo piernik z nią wychodzi naprawdę rewelacyjny

Kuchenna Kontrrewolucya
Smoothie dyniowo - piernikowe 114

wiem jak". A na smutki najlepiej coś słodkiego... Pyszne smoothie z dynią i pierniczkami. Składniki na 2 porcje: pół banana 4 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka miodu szklanka kefiru kilka pierniczków - pokruszonych (+ trochę na wierzch) Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Posypać pokruszonymi pierniczkami. I delektować się. To już cała filozofia :P Smoothie dodaję

My simple kitchen
Świąteczne wypieki i wspólne Pie(rni)czenie 123

pierniczków: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 13 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (pominęłam) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość

My simple kitchen
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 147

zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni i nie smażę tony pączków(...)życia, moich poglądów i mnie samej. Nie lubię robić czegoś pod presją. To, że za oknem może być lato, wcale nie oznacza, że nie mogę mieć ochoty na zjedzenie piernika. Czerpię niezwykłą satysfakcję z prowadzenia tego bloga i nie chcę, by to zadowolenie zostało przyćmione lub zmieniło się w przykry obowiązek. Tutaj pozwolę sobie zacytować fragment wpisu Pani Eweliny

My simple kitchen
Babeczki z rabarbarem i orzechami 203

łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) ,  łyżeczka sody oczyszczonej,  100g orzechów włoskich,  3 łyżki otrębów pszennych,  3 łodygi rabarbaru,  łyżka przyprawy do piernika (użyłam Master Cook) ,  brązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz(...)Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp

Z miłości do słodkości