jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:117/167)

Bułka otrębowa z wkładką ;) 175

pieprzu) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka koncentratu (najlepiej z NETTO) wkładka (czyli kto co lubi i akurat ma w lodówce;) ) ja dałam: 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 212

dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 ml ciepłej wody 2-3 łyżeczki soli czarnuszka lub nasiona chia do posypania 1 rozbełtane jajko do smarowania liście czosnku niedźwiedziego

Apetyczna babeczka
Jajecznica 238

tych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki(...)odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada wyrazisty smak. Jednak nie byłoby jajecznicy bez jajek, które są źródłem świetnie przyswajalnego białka, które hamują uczucie głodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie, zawarte w jajku

Taste Of My Day
Nadziane bułki drożdżowe z serem 230

kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka. 5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy

Szefowa kuchni
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 215

uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami, na przykład: świeżymi warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia!  Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne(...)ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.  Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Żółty ser także zetrzeć. W misie miksera umieścić: pieczarki, jajka, sery, śmietanę, ogórki i przyprawy. Zmiksować by wszystkie składniki się połączyły. Masa powinna być wyrazista w smaku (wyraźnie powinno dać się wyczuć zarówno sól jak i pieprz), gdyż po upieczeniu straci

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jajecznica grzybiarza 149

W ten piękny sobotni poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie. Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych. Nie znam nikogo, kto by jej nie

Pyry na Gaz
Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów 177

średnim ogniu. Do szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok. Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem

R'n'G Kitchen
Dlaczego mięsa nie lubię... 310

grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze zbilansować jadłospis; białka w mięsie wcale nie ma dużo, soja zawiera go więcej; najbardziej wartościowe białko o idealnym wręcz składzie aminokawsowym zawiera jajko, a zwłaszcza żółtko

pyszne zdrowości
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i soczewicą 525

sałatkę z szynką i ananasem, robiłam już jakiś czas temu (tu ) i bardzo nam posmakowała. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili, albo inaczej to nazywając chwilowej zachcianki, ze składników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować? SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka

Bon appetit mon amie
Czeski knedlik z gulaszem 488

mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć

Smakołyki Asi
Pomysły na imprezę i przyjęcie 223

Papryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z

Chilli Czosnek i Oliwa
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 209

gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka.Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków.DodatkowoKiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona

Symfonia Smaków
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym 705

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Wytrawne ,,markizy'' czyli nadziewane placki otrębowe. 157

wędlina Jajka wybijamy do naczynia, dodajemy maślankę,  sól i pieprz i dokładnie razem mieszamy. Na koniec dodajemy otręby i szczyptę sody, mieszamy ponownie  i odstawiamy na 2 min aby otręby lekko zebrały nadmiar wilgoci. A ciasto zrobiło się gęste. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w dość grube plastry. Można sobie zrobić podwójne nadzienie, czyli z szynki

Dieta moja pasja
Staropolska zupa chrzanowa 2182

kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać(...)zrobi się gorzki. Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę gorącego bulionu, wymieszać i wlać mieszając do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo

Konrad Gotuje