klik ) Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku (**) sera, salami i słupku obu kolorów papryki. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym(...)przed wałkowaniem. (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół. Nie mogą być większe o kromki chleba. Przykładowe propozycje krokietów/roladek: - z serem i szynką ( klik ) - z pasztetem ( klik ) - z kremem czekoladowym ( klik
Di gotujechętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem
Dzieje kuchennej WiewióryPieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego(...)mięsa z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie
W kuchennym oknie EwyUlubiona sałatka mojego męża. Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska.Składniki:400 g szynki/polędwicy
Miksturownikwięc mówię do Stasia : mogą być naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni ! Na około 10 naleśników zużyłam : 2 jajka, 3/4 szklanki mleka 3,2 proc., 3/4 szklanki wody, szczyptę soli i pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku. Całość zmiksowałam. Odmierzyłam około szklankę mąki ( ja używam tej z Biedronki - mąki(...)pomocą chochli wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam w kostkę szynkę, pół papryki czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz
apetytnapieczeniekilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć(...)rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można obsypać delikatnie suszonymi ziołami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Zależy to jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku
Kuchnia PokoleńKiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta - makaron. W czasie gotowania makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i
Codziennik Kuchennymielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy(...)grillu elektrycznym przyrumieniamy plastry gruszki. Na usmażone kromki kładziemy gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku.Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska. *Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark
Food SquarePizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego
nietadietaczasu zjadam indyjski chlebek naan lub paleo bułkę. Albo właśnie ten chleb. Jest to idealny przepis dla tych z Was którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek(...)przepisów, które można przygotować w kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła
PaleoLifeNiby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa mielonego, którego skład na etykietach jest bardzo długi z racji chemicznych(...)sklepie mięsnym, zmielić je w domu lub na miejscu w sklepie. Mięso musi mieć odpowiednie proporcje tłuszczu i białka, żeby nie było zbyt chude. Moje idealne mięso mielone to: szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle. Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste. Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć
Ola la LCHFłyżki tuńczyka ja zrobiłam z grilowanego możecie użyć z puszki,ale pamiętajcie by odcedzić. 2 łyżki mozzarelli pokrojonej drobno w kostkę. 1 łyżka świeżego koperku posiekanego drobno 1 jajko ugotowane na twardo potarkowane na drobnych oczkach tarki. 1 łyżka oleju musztardowego oliwki czarne,sól,pieprz 1łyżka majonezu(...)pieprz do smaku i majonez Farsz za pomocą łyżeczki wsadzamy do środka pomidora i przykrywamy końcówką wcześniej odciętą. Do dekoracji oliwki ,bazylia i kilka kropel oleju i szynka parmeńska. Smacznego
Viola cooks with passionsmakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce, że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem(...)łopatki wieprzowej 100 g wołowiny 100 g cielęciny 100 g tłustego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką
Marder&Marder Manufacturegalaretę nie będę podawała, no bo wiadomo, że albo każdy ma swoją wypróbowaną, albo bez trudu można znaleść w książce kucharskiej lub internecie. Ja osobiście lubię z dodatkiem jajka gotowanego, groszku zielonego i czerwonej papryki. No ale do rzeczy. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy butelkę po mleku, którą przycinamy nażyczkami (zdjęcie poniżej), tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć(...)proszę użyć nieco więcej żelatyny niż tradycyjnie. Gdy galareta się stężeje lekko rozcinamy butelkę i wyjmujemy prosiaczka. Ryjek trzeba będzie przyciąć, gdyż wyjdzie zbyt długi ;-). Następnie z plasterka szynki wykrawamy kółko na ryjek, możemy sobie pomóc literatką, dziurki w nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu
Jadło i czytadłoprzypraw i delikatnie skropić olejem, odstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Płat boczku ułożyć na desce. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego(...)folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 1,5 do 2 godzin. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię aby mięsko się przyrumieniło.Polecam też:Szynkę gotowanąRolowany boczek pieczony
Monia miesza i gotujenich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy(...)przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki szczypta sól Wykonanie:Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki
Kulinarne przygody Gatity