jajka z szynka - 2500 przepisów (strona:118/167)

JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE 144

Następnie staramy się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę. Ja podałam je z pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną szynką

Walijskie Pichcenie
Pasztet domowy 186

duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera   3-4 cebule   1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe ok 6 ziaren pieprzu  kilka(...)sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła oregano majeranek  tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek  Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.  Pasztet z pieczarkami Wykonanie:  Warzywa obrać i pokroić. Mięso

Aromatyczne Podróże
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 159

JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa , 2 plasterki -20 gram - 18.5 kcal Szynka Wieprzowa , plasterki - 20 gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 213

chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy 1 jajko sól  pieprz kilka liści laurowych kilka

na moim stole...
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 167

łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką   przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia

Passion of Cooking
Pasztet wieprzowy z grzybami 119

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku

królestwo garów
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 171

cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 256

się ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 195

się ze smakiem pomidorów. Jak zwykle w przypadku czegokolwiek z mielonej wieprzowiny warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają wyjątkowo duży wpływ na smak potrawy. Ja z wyboru używam szynki wieprzowej – Wy oczywiście możecie użyć dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 150

suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.  Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania.  SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki

cool and minty
Jak smakuje Paryż w weekend 181

complete podawane jest w formie kwadratu z jajkiem sadzonym, serem comte lub gruyere , oraz jambon de Paris . Ponieważ Francuzi nie jadają kanapek rękami, głównie dlatego, że często jedzą kanapki z lejącym się zółtkiem jaja, do czego konieczny jest nóż i widelec, to w bistro również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść

Słodki Kompromis
Beef Wellington – wołowina w cieście 178

układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała.  Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry

Niezły Młynek
Paluchy a’la pizza 460

przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 146

pieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek.  (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy

Di gotuje
Sałatka śląska ze śledziem 258

dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę na półmisek, udekorować cząstkami pomidora, plasterkami śledzia, ogórka oraz listkami lubczyku. Podawać z pieczywem....Smacznego :) Plastry szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą

Gosia gotuje