polecić. 4 łyżki jogurtu naturalnego0% 4 łyżki majonezu light 2 jajka sól zioła prowansalskie czosnek granulowany 9 łyżek mąki ( u mnie ryżowej ) ****************************************** Wszystko miksujemy i wylewamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy.Smażymy na malutkim ogniu odrazu układając na wierzchu ulubione dodatki np.pieczarki,cebulkę ,oliwki,szynka,itp.Posypujemy grubo serem light.Przykruwamy pokrywką.Pizza jest gotowa gdy spód jest lekko brązowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą
W Mojej Kuchni Lubięugotowaniu zamrozić -starczą wtedy na dłużej Składniki : Ciasto 1 kg mąki 1 jajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu
Ogrodnik w podróżyjarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego
Kulinarna Pokusadrobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz 2 jajka bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu oraz olej do smażenia
Czerwień i błękitpuści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt
Stare Garyskomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem(...)odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.oraz sałatka à la capreseTe sałatki są też bardzo sycące i efektownie wyglądają.Oprócz sałatek, polecam faszerowane jajka i warzywa: pomidorki i ogórki, które sprawdzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię z szynką i salami. Sami spróbujcie! (4 porcje) 4 plastry szynki (duże) Marynata: 1/2 szklanki mleka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć
Di gotujeszybki sposób na pyszne kanapki bez konieczności ciągłego jedzenia szynki lub sera. Pasta z wędzonej makreli to popularne i niedrogie smarowidło, które świetnie zastąpi masło jak i wędlinę jednocześnie. Składniki na 6 kromek pieczywa Wasa: 1 makrela wędzona - obrana z ości i rozgnieciona widelcem 2 jajka - ugotowane na twardo 2 małe ogórki konserwowe
Alutka-Gotujejakiś pyszny deserek po obiedzie Składniki : 1 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej 1 średnia kapusta biała kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg 2 cebule 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka
Ogrodnik w podróżyfajną alternatywą do popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką czy kurczakiem. Polecam gorąco! Składniki: 150g obranej i rozdrobnionej wę dzonej ryby (u mnie dorsz) mała (200g) puszka kukurydzy 1/2 woreczka ugotowanego brązowego ryżu 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe 2 ugotowane, starte na oczkach jajka majonez (ilość wg uznania) pieprz szczypiorek lub koperek Wykonanie
Walijskie Pichcenieprzepiórczymi jajkami. Do sałatek pasują też świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności od sklepu od 1-2 zł za sztukę. Figi są świetnym składnikiem sałatek. Wybierajmy figi ciemno fioletowe, ale jednocześnie jędrne, (nie skurczone na przecenie) mamy wtedy gwarancję, że figi są dojrzałe i soczyste. Świeże figi z szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlaktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce, posypałam wszystko ekspandowaną quinoą i świeżymi ziołami. Polecam, śniadanie zniknęło w 5 minut. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz
Quinoa Raz!przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać
Radość kipiąca uśmiechem.Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie próby były udane. Na kolejne próby już zabrakło bułek...Z podanej poniżej ilości składników powstało osiem dużych bułek. Oczywiście można zrobić mniejsze, wtedy wyjdzie ich więcej.Piekąc je zrobiłem mały eksperyment - użyłem go glazurowania roztrzepanego jajka, mleka, oliwy i wody z solą, aby móc porównać efekt końcowy
Grahamka, weka i kajzerkagotowania świątecznej szynki został mi piękny, aromatyczny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, dla odmiany z lanymi kluskami.Przepis na zupę TUTAJa poniżej przepis na lane kluski :Składniki:2 jajka4 łyżki mąkiWykonanie:Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki.Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.Jeśli będzie
Walijskie Pichceniedowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .Składniki: 300g makaronu penne 250ml tłustej śmietany 100g ostrego sera cheddar, startego 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone w 1cm kostkę 3 żółtka jajek 100g świeżo startego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz
Gorący kąsekczekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka (może być też jogurt, maślanka czy kefir) 2 jajka 100 g roztopionego masła Przygotowanie: 1. W jednej
Kulinarny Pamiętnik