jajka w sosie wiosennym - 321 przepisów (strona:8/22)

Frankfurcki zielony sos 190

pachnący i prawdziwie wiosenny. Pierwsza receptura na ten przysmak pojawiła się we Frakfurckiej Książce Kucharskiej autorstwa Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków

Food Square
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 165

pieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis! Kolejność jak na zdjęciu. Pasztet jajeczny z brokułem Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 jajka surowe 2 ząbki czosnku polskiego 4 łyżki

Mój pomysł na
Przepisy na jajka i sałatki wielkanocne 18570

łososia PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka wielkanocna z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka leśna polana PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka w muszlach makaronowych PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka hawajska PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka z tuńczyka PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem ryżowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Warstwowa sałatka brokułowa PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka wiosenna PRZEPIS TUTAJ *** *** Sałatka z tortellini PRZEPIS

Blog z Apetytem
Poradnik: Jak ugotować szparagi 122

Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka

Niedzielny kucharz
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 164

Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka

Niedzielny kucharz
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 254

wyjaśnia etymologię tychże słów i wskazuje na błąd, jaki nagminnie popełniamy. „Wyrazowi łacińskiemu vegetarius = jarosz, jary, hoży, krzepki (a według Linde’go znaczy on to samo, co jasny, żywy, wiosenny – młodzieńczy) dano mylnie to samo znacznie co łacińskiemu wyrazowi „vegetabilis”, który po polsku znaczy „roślinny”. Jak wykazał bowiem filolog Mayor, między tymi obu wyrazami, „vegetarius” i „vegetabilis”, jest ogromna różnica(...)istocie. Przez jarstwo rozumieć należy wszystko co czyni człowieka jarym, krzepkim, mocnym, hożym, pogodnym, wesołym.”Reasumując: jarosz i wegetarianin to synonimy. Obydwoje wybierają dietę roślinną bądź warzywno-białkową. JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól

W kuchni Karmel-itki
Rukola i rzeżucha 208

Sałatkę szczególnie polecam na wiosenne i letnie kolacje. Rukola i rzeżucha Składniki: opakowanie rukoli / lodowej 2 pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka wiosenna z roszponką, tuńczykiem i przepiórczym jajem 165

roszponką, tuńczykiem i przepiórczymi jajkami Już dawno miałam ochotę na taką wiosenną sałatkę. Roszponka nadaje się do nich idealnie - świetnie smakuje, wystarczy ją umyć i wrzucić do miski czy śniadaniowego pudełka. Do tego przepiórcze jaja, które podobno są zdrowsze od kurzych, a przede wszystkim w sałatkach wyglądają uroczo :) Całości smaku dodała nowość firmy Winiary - Sos Wiosenny z koperkiem, który sprawdził

Kraina Tysiąca Smaków
Grüne-Sauce-Kräuter-Zielony sos frankfurcki 157

trybulaKresse-rzezuchaPimpinelle -krwisciag mniejszySchittlauch-szczypiorekTa swieza kompozycja ziol zawiera sporo witamin,skladnikow mineralnych,aromatychnych olejkow roslinnych-jest zatem swietna baza,bysmy wzmocnieni,odswiezeni,w pelni sil witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty.Tradycyjnie ziola sa recznie pakowane w bialy papier ,a ich zawartosc to przynajmniej 250 g . Podawany jest do zimnych mies,wedlin,ziemniakow,szparagow i ryb.Nie ma tu jednego,konkretnego przepisu.Wszelkie(...)wariacje sa dozwolone ,a proporcje zaleza od tego jak intensywny smak chcemy uzyskac.Powinien jednak byc gesty.Dodatki stanowia: jogurt,kwasna smietana,majonez,ocet,musztarda,sok cytrynowy,gotowane jajka.Goethe uwielbial zielony sos i podawal go swoim gosciom w Weimarze.Schiller tez byl ponoc jego wielbicielem.Uczta wlasciwie zapowiada sie juz przy plukaniu ziol.Trybula uwodzi cudownym lekko anyzkowym zapachem.Przepis podstawowy:1 opakowanie "Grüne- sauce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto 154

wchodzi to co wiosną najlepsze- młode ziemniaczki, szparagi i mnóstwo ziół. Bardzo aromatyczna, z bazylią, koperkiem i natką pietruszki oraz czosnkiem, z dodatkiem jajek przepiórczych i parmezanu. Bardzo prosta bo właściwie z trzech podstawowych składników plus sos ale bardzo kompletna w smaku. Emilka na wakacjach z dziadkami w Portugalii, niestety mają tam znacznie gorszą pogodę niż my w Polsce(...)Powiadam Wam, Netflix to przekleństwo. Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto   Drukuj Prep time 20 min Cook time 25 min Total time 45 min   Wiosenna ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi w pesto Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 800 g ziemniaków młodych pęczek szparagów jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk

Cooking for Emily
Placki z gotowanych ziemniaków 364

ziemniaczanej, roztrzepane widelcem jajko, posiekany natkę pietruszki, cebulę, doprawiamy masę ziemniaczaną solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami , sałatką wiosenną lub sosem.   The post Placki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 173

Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia.  ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów

wesoła kuchnia
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 184

potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Klopsy z ziołami. 124

warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula

Rozpustne gotowanie
Pasta jajeczna z tuńczykiem 186

Lubię wiosenne śniadania. Za oknem słońce, energia nas rozpiera i aż się chce coś fajnego wrzucić na kanapkę. I wtedy często na stole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wersję z tuńczykiem. Przygotowanie to tylko 5 minut (nie licząc czasu na gotowanie jajek). Składniki: 4 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek majonez sól

Kulinarna Patilogia