bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku olej sól pieprz Sos: 200g śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku
Szalona Kuchnia Ewelinypiękne, eleganckie, wiosenne babeczki, które na pewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka
Upiecz sobie babeczkędegustacji. Sałatka wiosenna, bo tak została nazwana, jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Połączenie użytych w niej produktów i sosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mnie się kojarzy ze śniadaniem wielkanocnym. Nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby ją jeść częściej niż tylko raz w roku SKŁADNIKI: 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo
Marcepanowa kuchniaSmakowita, wiosenna sałatka. Jajka, rzodkiewki, ogórki i dużo ziół. Najlepsze będą chrupiące ogórki małosolne, ale można je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji.Składniki4 jajka ugotowane na twardo4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie)2 ogórki małosolne lub kiszone8 rzodkiewek1 szalotkakilka kaparówspora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp)sos2 duże łyżki majonezu1 łyżka musztardytrochę śmietany(...)dałam 2 łyżki słodkiej 30%)oliwa z oliweksól pieprzprzygotowanieJaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare GaryWiosna w pełnej krasie więc i na talerzu też coraz częściej gości u mnie zielenina i pyszne lekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich
Gosia gotujesosu rozpustne mascarpone, w dodatkach aromatyczna moc świeżego koperku i niewielki, jednakże bardzo wyrazisty rzut kruszonego koziego sera. Uważajcie jednak na to danie, bo jak już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki kukurydzianej 15g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy: 0.5 kg fileta z indyka 0.2 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki wody 6 ząbków czosnku jajko
Krakowskie smaki Aninaczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy(...)słony!). W pół szklanki zimnej wody musimy dokładnie rozmieszać dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno
Karo in the KitchenZapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi
Tradycyjna kuchnia Kasijajem, buraczkami, i szynką długo dojrzewającą. Lekka, pyszna, idealna na świątecznym i wiosennym stole. Cieniutka szynka którą dodałam podsuszana bardzo fajnie się komponuje z jajkami.Miłośniczka jajek i sałatek poleca. Zamiast majonezu na jajkach, wersja light z serkiem puszystym śmietankowym. 2 garście roszponki 3 jajka 4 pomidorki koktajlowe 10 kulek z buraczków w zalewie 4 pomidorki koktajlowe 8 kulek mozzarelli(...)plastrów szynki długo dojrzewającej pieprz czerwony kulki koperek suszony 3 łyżki serka puszystego sos vinaigrette natka pietruszki Roszponkę myję układam na talerzu. Jajka gotuje na twardo, obieram i kroję na pół. Układam na roszponce. Na jajku układam ser. Dodaję plastry szynki, pomidorki koktajlowe i suszone pokrojone, kulki buraka, mozzarelli, kulki pieprzu, natkę pietruszki, koperek suszony. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniaDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjicały dzień jak w moim przypadku, tym bardziej, że pogoda za oknem iście wiosenna! Inspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka. Składniki na 2 kokilki: 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 1 puszka krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz(...)pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki i podsmażamy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego
Fabryka pomysłówCoraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiosenna pasta. Pamiętajcie tylko, żeby szpinak przed zblendowaniem dokładnie odparować i odcisnąć, w przeciwnym razie masa do faszerowania będzie zbyt płynna. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka(...)serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane pastą szpinakową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino 1 ząbek czosnku 6 jaj ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu
Kulinarne przygody Gatity