odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki(...)mąki do obtoczenia jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto masło klarowane i olej do smażenia Wykonanie 1. Do miski/gara/co tam masz pod ręką z naczyń - wbij jajko i dosyp cukier. Rózgą/ubijaczką/mikserem - dokładnie je rozmieszaj (aż do spienienia jaja) 2.Dodaj twaróg,mąkę i ewentualne dodatki. Rozgnieć widelcem. 3.Uformuj (najlepiej łapkami) 6-7 kulek. Spłaszcz
U Fiolkiodchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki(...)mąki do obtoczenia jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto masło klarowane i olej do smażenia Wykonanie 1. Do miski/gara/co tam masz pod ręką z naczyń - wbij jajko i dosyp cukier. Rózgą/ubijaczką/mikserem - dokładnie je rozmieszaj (aż do spienienia jaja) 2.Dodaj twaróg,mąkę i ewentualne dodatki. Rozgnieć widelcem. 3.Uformuj (najlepiej łapkami) 6-7 kulek. Spłaszcz
Fiolka w kuchniKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco prostsza w wykonaniu - nie trzeba rozwałkowywać ciasta, piecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie(...)myślę, że wyglądają bardzo uroczo i wykwintnie. Z pewnością będą też doskonale prezentować się na świątecznym stolę :) Składniki (10-12 sztuk): Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu Masa serowa: 400 g twarogu sernikowego (polecam Wieluń. Mój Ulubiony) 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu Wykonanie
Healthy food explorerktóremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 250 g dobrej jakości margaryny do wypieków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem(...)minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami":) Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski
Kulinarne Inspiracjejajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków Sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić roztrzepane jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około(...)piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać
maniapieczeniaewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem) Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko(...)kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gotowe! Jeszcze raz życzę Wam wesołych Świąt
Rozpustne gotowaniezdejmujemy z ognia. W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej(...)ładnie się zrumienią. Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaW sobotę po Bożym Narodzeniu wybraliśmy się na wycieczkę do Kalwarii Zebrzydowskiej, by zobaczyć cudowną ruchomą stajenkę. Bardzo polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo
Smakowy Rajnasączonych wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również jego królewska nazwa i kształt przypominający koronę. Tradycyjnie ciasto dekoruje się dużymi kawałkami kolorowych kandyzowanych owoców, mających przypominać klejnoty i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Jednak ja jestem raczej zwolennikiem samodzielnie przygotowanych(...)ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo Rei : 750 g mąki 100 g cukru 150 g miękkiego masła 50 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 250 ml wina Porto 3 jajka + 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli 200 g orzechów (włoskie, migdały, piniowe) 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (czereśnie, morele, papaja, pomarańcze, żurawina) Kandyzowana pomarańcza
Food Squarekojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć jakiś(...)wszystko robię w keksówce. Składniki: szklanka mleka opakowanie 7 g drożdzy instant ¾ szklanki cukru ¾ kostki – 150 g masła 500 g mąki tortowej pół łyżeczki kurkumy szczypta soli 3 jajka 3 żółtka (jedno białko zostawiamy do posmarowania ciasta). 100 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g migdałów blanszowanych łyżka esencji waniliowej keksowka posmarowana masłem i wyłożona
Ugotowane pozamiataneciasto z bakaliami nie smakuje tak jak to... bo chyba żadne nie ma w sobie ponad półtora kilograma owoców.. Przed samymi świętami można je pięknie udekorować marcepanem, lukrem królewskim lub po prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja(...)pomarańczy 400 ml brandy ( sherry lub rumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru trzcinowego 250 g masła 1 pomarańcza ( starta skórka) 4 duże jajka 500 g mąki 1 czubata łyżeczka imbiru 1 ½ czubatej łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
maniapieczeniawpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie , nietoperze , pająki , duszki czy potworki . A także strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)pomocny może być ten wpis . W międzyczasie możemy przygotować dekorację. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich
Ciastkozercyśniadanie jest królewskie – dosłownie! Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Jeśli JKM podała te racuchy na podwieczorek z Meghan to relacje z żoną wnuka na pewno będzie(...)zjedliśmy wszystkie. I było nam mało! Przepis pochodzi z serwisu simplyrecipes.com Składniki: 240 g mąki uniwersalnej (około 1 1/3 szklanki) Kubek (400 g) gęstego jogurtu + 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Krok 1 Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj
Niedzielny kucharzserdecznie dosyć. Niemniej jednak w końcu chwila wytchnienia- czas na przyjemności i zjedzone w spokoju śniadanie jako nagroda za przetrwanie ciężkiego tygodnia- czy zasłużona to się okaże, ale iście królewska i pyszna na pewno!Nie oszukujmy się- posiłek, na rzecz którego pierwszy raz od kilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny. Moje tradycyjne, ukochane śniadanie (KLIK) poprzeczkę stawia bardzo(...)rumowegopół łyżeczki proszku do piecznia5 łyżek wodyDODATKI:50g serka wiejskiego lekkiego30g malin115g gruszki20g masła orzechowego (KLIK)PRZYGOTOWANIE:Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskimDodać pozostałe składniki i ponownie zmiksowaćTak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciemPo kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć
peanutbuttermonsterWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z
Moja smaczna kuchnia