pierniki norymberskie 194odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki rumu niepełna szklanka mleka wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami i kokosem. Następnie dodaję rodzynki (wcześniej namoczone i odsączone) oraz kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy. Wszystko(...)nakładam łyżką ciasto i lekko spłaszczam łyżką nadając mu odpowiedni kształt. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę pierniki około 20 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą
babka w formie
Jabłkowa zupa krem z chrzanem 229kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta jabłka z okolic Grójca lądowały na królewskim stole . W 1918 roku Jan Cieślak z Podgórzyc wybudował pierwszą przechowalnię owoców. Natomiast Po II wojnie światowej z inicjatywy profesora Szczepana Pieniążka powołano Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa. Obecnie na terenie(...)ziemniaków 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince 1 litr bulionu 3 łyżki chrzanu 3 łyżki gęstej śmietany 18% masło do smażenia sól pieprz płatki chili koperek do posypania ugotowane jajka przepiórcze Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło. Warzywa szklimy na średnim ogniu, aż będą lekko
Kulinarne przygody Gatity
Pierniki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika 343zagotować w rondelku z grubym dnem i przestudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawę garam masala, oraz sodę. Do sypkich składników powoli wlewać przestudzoną mieszankę miodową i mieszać. Wbić jajko i mieszać dalej. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa (można zmiksować). Ciasto będzie luźne, należy wstawić je do lodówki na kilka godzin (moża na całą noc). Ciasto(...)kształcie choinek o wysokości 8 cm 5 pierniczków w kształcie gwiazdek lub kułeczek o średnicy 1-2 cm cukrowe perełki cukrowe białe gwiazdki złote perełki maczek cukrowy perłowy lukier królewski z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Duże koło obrysowujemy lukrem, zostawiając margines 0,5 cm. Następnie wewnątrz konturu wypełniamy piernik lukrem i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (minimum 3-4h). Sprawdzamy
DefinicjaSmaku
16 najlepszych przepisów z czekoladą 174Dzisiaj jest Dzień Czekolady . Czekolada dobra jest na wszystko, zwłaszcza kiedy zapowiada się deszczowy tydzień i brak słońca. Przedstawiam wszystkie czekoladowe przepisy, które są na blogu
Moja smaczna kuchnia
Pierniczki 229Pierniczki z przepisu własnego i od Dr. Oetker Próbuję nadrobić zaległości, tyle przepisów a brak czasu aby wszystko wam pokazać. Postanowiłam wypróbować pierniczki od
Mój pomysł na
Bezowa korona z kremem pomarańczowym i pistacjami // wieniec bezowy 190koronę i rozdawał swoim poddanym. Ci w ramach wdzięczności składali pokłony i wołali: wiwat bezowy królu ! i wcinali bezę do ostatniego okruszka. Obudziłem się natchniony i postanowiłem powtórzyć ten królewski wypiek. Dla maksymalizacji satysfakcji pomiędzy dwoma warstwami bezowego wieńca umieściłem pomarańczowy krem na brytyjską modłę, czyli orange curd , który swoją cudowną kwasową nutą wspaniale komponuje się ze słodyczą bezy(...)pomarańcza 1 grejpfrut 50 g pistacji (solonych) Krem pomarańczowy (orange curd): sok z ok. 2 pomarańczy (150 ml) skórka otarta z 2 pomarańczy 80 g cukru 2 całe jajka 2 żółtka 50 g masła 1 płaska łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) 100 ml kremówki (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Wieniec bezowy Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zacznij powoli dodawać cukier, cały czas
Food Square
Sałatka królewska z ananasem, szynką i selerem. 1338Ulubiona sałatka mojego męża. Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska.Składniki:400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka;ananas z puszki;seler konserwowy - słoik;1 puszka kukurydzy;200 g sera żółtego;1 por,4 - 5 łyżek majonezu;sól, pieprz.Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę(...)wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.Smacznego!!!PS. Do sałatki można dodać ugotowanie na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Ale według mnie jajka troszkę ją... "zamulają". Przypominajka: http://miksturownik.blogspot.com/2013/04/100-post-i-rozdanie-na-miksturowniku.html
Miksturownik
Pierniczki brukowce 287karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam(...)gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani!Lukrowałam Lukrem Królewskim, a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie
Blondynka Gotuje
Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 202kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI: - kostka margaryny - 120 ml mleka - 2 jajka - 150 g mąki gryczanej - 100 g mąki orkiszowej - 150 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g świeżej żurawiny - 1/2 szklanki sparzonych i obranych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki soli(...)olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych - 2 łyżki
SMYKWKUCHNI
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 180zaproszenie Małopolskiej Organizacji Turystycznej , miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej dla blogerów kulinarnych i touroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie(...)promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę
królestwo garów
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 235Witam serdecznie Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki. Do przygotowania lukru białego i kolorowego będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku(...)kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję. Następnie białko wybijam
Uwaga Babcia Gotuje
Ekologiczny placek śniadaniowy orzechowo-kakaowy 218dniem totalnego relaksu. Nigdzie się wtedy nie spieszę, nic nie muszę, robię tylko to, na co mam ochotę. Mogę poleżeć dłużej w łóżku, a przede wszystkim: mogę zjeść iście królewskie śniadanie. Jest to jedyny dzień, kiedy rano mam więcej czasu i mogę poświęcić go na przygotowanie śniadania mistrzów. Zazwyczaj są to placki (np. takie , takie lub takie ) lub naleśniki . Koniecznie(...)łyżki ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż 1 łyżka ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 czubata łyżka masła orzechowego 1 łyżka naturalnego kakao odtłuszczonego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko Do podania: ekologiczny dżem z owoców leśnych bez dodatku cukru Symbio świeże owoce (u mnie banan, winogrona, granat) płatki migdałowe, wiórki kokosowe Wszystkie składniki placka umieszczamy w misie blendera
Zawsze głodna!
Pleśniak z babcinego zeszytu 243pomyliła go z sernikiem królewskim. :) Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku." Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem na blogu. :) Zanim przejdziemy do przepisu dodam jeszcze, że ciasto swą mało zachęcającą nazwę zawdzięcza warstwie piany z ubitych wcześniej białek, która ma "udawać(...)przepisu ... :) Niech to jednak nie będzie wyznacznikiem, bo ciasto samo w sobie jest wyborne i bardzo smaczne. :) Składniki (na dużą kwadratową blachę) - babcie małych ciast nie robią :): 5 jajek 220 gramów masła 82% 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
Garniec Magalie
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 334cukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką(...)przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna i bardzo efektowna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda- 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier
Ostra na Słodko
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 411I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHF