jajka po królewsku - 557 przepisów (strona:32/38)

TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 180

ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła",- główka czosnku,- łosoś wędzony 200 gram - koperek,- oliwki zielone i czarne do dekoracjiWYKONANIE:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy.3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy.4. Dosypujemy(...)kawałek. Reasumując, można się nim najeść (nawet po kawałeczku), ale jest tak dobry, że chce się dokładkę.Czy jest smaczny?Nie... On jest rewelacyjny. Pyszny i koniec kropka.To był... królewski obiad. Smak, idealne połączenie, bilans zachowany na najwyższym poziomie. Wszystko tak jak lubimy. Podane tak bardzo w naszym stylu - bo przecież tortu na obiad (i to szpinakowego), nie spotyka się

Wypisz Wymaluj
Hamantaschen 227

nazywane też Dniem Odmienionych Losów, święto obchodzone w 14 dniu miesiąca adar * i upamiętniające uchronienie Żydów od zagłady. Historia głosi, iż Żyd Mordechaj, wbrew poleceniu króla, nie oddawał pokłonu królewskiemu ministrowi Hamanowi.  Z tego powodu Haman postanowił skazać na zagładę wszystkich Żydów. Los wskazał na 13 dzień adar jako datę zagłady. Dowiedziawszy się o tym planie królowa Estera zwróciła(...)łyżeczkę farszu i unosząc krawędzie koła zlepić dokładnie na brzegach w trzech miejscach, nadając im kształt trójkąta. Środek powinien zostać "otwarty", by nadzienie było widzoczne. Tak przygotowane kapelusze wysmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu aż ładnie się zrumienią.  NADZIENIE ŻURAWINOWO-WIŚNIOWE /cytuj

KUCHARNIA
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 228

komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie. Do Polski sprowadza się głównie z Grecji, Hiszpanii i Turcji. 100 g żurawiny to 299 kcal. Właściwości: Jako jedne z niewielu bakalii zawierają jod - pierwiastek, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie(...)ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania