Witam serdecznie Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki. Do przygotowania lukru białego i kolorowego będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku(...)kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję. Następnie białko wybijam
Uwaga Babcia Gotujedniem totalnego relaksu. Nigdzie się wtedy nie spieszę, nic nie muszę, robię tylko to, na co mam ochotę. Mogę poleżeć dłużej w łóżku, a przede wszystkim: mogę zjeść iście królewskie śniadanie. Jest to jedyny dzień, kiedy rano mam więcej czasu i mogę poświęcić go na przygotowanie śniadania mistrzów. Zazwyczaj są to placki (np. takie , takie lub takie ) lub naleśniki . Koniecznie(...)łyżki ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż 1 łyżka ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 czubata łyżka masła orzechowego 1 łyżka naturalnego kakao odtłuszczonego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko Do podania: ekologiczny dżem z owoców leśnych bez dodatku cukru Symbio świeże owoce (u mnie banan, winogrona, granat) płatki migdałowe, wiórki kokosowe Wszystkie składniki placka umieszczamy w misie blendera
Zawsze głodna!pomyliła go z sernikiem królewskim. :) Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku." Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem na blogu. :) Zanim przejdziemy do przepisu dodam jeszcze, że ciasto swą mało zachęcającą nazwę zawdzięcza warstwie piany z ubitych wcześniej białek, która ma "udawać(...)przepisu ... :) Niech to jednak nie będzie wyznacznikiem, bo ciasto samo w sobie jest wyborne i bardzo smaczne. :) Składniki (na dużą kwadratową blachę) - babcie małych ciast nie robią :): 5 jajek 220 gramów masła 82% 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
Garniec Magaliecukiernicy robią tam fantastyczne eklery wypełnione przeróżnymi kremami ( już na samą myśl burczy mi w brzuchu! ), a francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. Dziś połączyłam dla Was obydwa te przysmaki i stworzyłam danie, które zachwyciło podniebienia! Chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi pysznym farszem z pasztetu, karmelizowaną cebulką(...)przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna i bardzo efektowna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda- 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier
Ostra na SłodkoI pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFSzarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller Froop Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Ciasto zemsta(...)dżemem Bezy z czekoladą i cynamonem Marcepanowe trufle bez marcepanu Trufle z masy kajmakowej Bombki mleka w proszku Surówki / Sałatki: Surówka z kapusty pekińskiej Sałatka Jarzynowa Warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem Tarte buraczki PRZYDATNE: Idealne polewy do ciast Przepis na idealnie wypieczoną babkę Przepis na idealny sernik Jak naturalnie barwić jajka
W Moim Magicznym Domuwyraźnie wyczuwalnej goryczce. Uwarzone tak jak kiedyś i nie poddane filtracji, dzięki czemu zachowuje wyjątkowe walory smakowe, ma gęstą pianę oraz jest naturalnie mętne. I właśnie na zaproszenie Królewskiego Niefiltrowanego miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „Smaki dawnej Warszawy”, które prowadził Jerzy Nogal – zapalony tropiciel warszawskich smaków, skutecznie ocala od zapomnienia kulinarne tradycje stolicy. Swoją wiedzę o warszawskich klimatach zdobywa między(...)wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso
królestwo garówdrugiej misce zmiksowałam masło na puszystą masę, cały czas miksując dodałam cukier puder. Potem dodałam płynny miód (jeśli nie macie płynnego powinniście go podgrzać i przestudzić). Potem dodałam jajko, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu przesiane suche składniki i kiksowałam spiralnymi końcówkami, a na końcu wyrobiłam ręcznie. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc.Następnego dnia(...)piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :)Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :)Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeschłodzony sernik, dlatego zalecam przygotowywanie popołudniem, aby móc go wstawić na noc w celu schłodzenia. Podsumowując, w skrócie ogólne zasady: ⬥ twaróg przynajmniej dwukrotnie zmielony oraz w temperaturze pokojowej ⬥ jajka przynajmniej 3 sztuki na 1 kg twarogu, białka osobno ubite oraz w temperaturze pokojowej ⬥ skrobia ziemniaczana/budyń zagęszczają masę ⬥ masło nadaję kremowej konsystencji ⬥ po upieczeniu nie otwieramy, dopiero po 15 minutach(...)KAKAOWY W 10 MINUT SERNIK WIEDEŃSKI Z WIŚNIĄ I ŻURAWINĄ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ SERNIK WANILIOWY Z OWOCAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE SERNIK BANANOWY Z OWOCAMI SERNIK KRÓLEWSKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzujajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić(...)minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków
Mała Cukierenkajajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić(...)minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaposiłek dnia. Przeglądając zdjęcia natknęłam się na przegapione fotki z czerwca, jeszcze z truskawkami, więc nie ma na co czekać, trzeba przypomnieć stary wpis O RACUCHACH , oczywiście bez jajek. Przeczytajcie sobie na spokojnie, co i jak trzeba zrobić (jak zwykle u mnie niewiele), a tutaj dodam jeszcze tak: - racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej tylko raz patelni(...)najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli wolicie kokos, chipsy kokosowe (prażone lub nie); - i żeby było całkiem pięknie, dołóżcie jeszcze listki mięty do dekoracji, której mnie wtedy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcukru 80 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia cukier puder, barwnik i woda do przygotowania lukru frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę(...)stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim, lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy
Wypieki ReneOsobiście nigdy nie byłam fanką owoców morza, ale mam w domu 2 wielbicieli tego typu potraw więc przygotowuję je specjalnie dla nich. Jednak do krewetek z
Ola la LCHFłyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maku 1/4 szklanki mleka esencja migdałowa Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 białko ze średniego jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się wyraźnie jaśniejsza. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać obie mąki(...)minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami" Po wystudzeniu polać lukrem królewskim i udekorować żurawiną w cukrze lub ziarenkami granatu
Kulinarne Inspiracjekrzyczących przez głośniki dychę dasz, czebureka masz :) A wystarczy, że zboczymy z głównej ulicy, a tłum maleje o kilkadziesiąt procent. Można przejść się willową ulicą Bałtycką, czy na ulicy Królewskiej obejrzeć willę Kaszubkę z 1921 roku. Widok z klifu na końcu Promenady Światowida jest niesamowity nawet w środku sezonu. My tam byliśmy w ostatni dzień wakacji, kiedy pogoda była piękna(...)Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić
Posadzone i zjedzoneSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)mango,truskawki – po 100 g * musztarda stołowa – 1 czubata łyżka * ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan – 50 g * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * sól, cukier, pieprz, natka pietruszki * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru. SOS: Cebulę
Ostra na SłodkoW ogrodzie jabłonka pięknie nam w tym roku obrodziła w przepyszne, niesamowicie soczyste jabłka. Pierwszym więc moim wypiekiem z ich udziałem jest Szarlotka Królewska, którą wymyśliłam
Słodko-Słony Świat Ilony