jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:32/140)

Kartacze z mięsem mielonym 287

pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki(...)zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy

Smaczne Potrawy
Pysznie maślane pączki z lekką cytrynową nutką. 144

dzieła. Składniki:   1200 g mąki pszennej 6  jajek   200 g roztopionego masła Polskiego Mlekovita   140 g cukru   4 łyżki spirytusu ok 500 ml,  plus 1/4 szkl mleka Polskiego Mlekovita   40 g świeżych drożdży  otarta skórka z 1cytryny olej, do smażenia marmolada do nadziewania Na samym początku drożdże łączymy z 1/4 szkl ciepłego(...)wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, otartą skórkę z cytryny, spirytus i ciepłe mleko.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto

Malinowe Pocałunki
Rurki z kremem waniliowym 101

pasek nawijamy na foremkę do pieczenia rurek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe odkładamy do ostudzenia. Każdą rurkę nadziewamy kremem za pomocą szprycy lub dekoratora cukierniczego. Smacznego

Życie ze smakiem
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 96

Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg półtłusty, który doskonale mi zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone, jak u mnie cebulką podsmażoną na oleju albo kwaśną

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem 4734

żółtego sera. Ser i pieczarki dodałam do masy ziemniaczanej ale można też te dwa składniki wymieszać i zrobić kotlety nadziewane. składniki: 600 g ugotowanych letnich ziemniaków 200 g pieczarek 100 g żółtego sera, u mnie gouda 2 jajka 1 łyżka tymianku sól,pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej bułka tarta olej do smażenia Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę

Monia miesza i gotuje
Nadziewane schabowe (chrupkie!) 107

moja mama zrobiła z przepisu, a uwierzcie mi, że to duży progres :) Wyszło tak jak miało wyjść! Pysznie! Składniki na nadziewane schabowe (2 porcje): 2 grubsze kotlety schabowe 4 plastry sera żółtego np. Gouda 2 łyżki nasion słonecznika jajko bułka tarta sól pieprz Kotlety ubić, obficie posypać solą i pieprzem. Na każdym z kotletów ułóż po 2 plastry sera

Karola gotuje
Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi 112

Proste muffinki jogurtowe nadziewane orzechami piniowymi. Jeżeli macie problem z ich zakupem, to można je zastąpić np. orzechami włoskimi. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g cukru trzcinowego 250 g jogurtu naturalnego 125 g masła 250 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g orzechów piniowych dodatkowo

Passions hobbies life
Kurczak faszerowany bułką + film 109

Bułki kroimy w większą kostkę, opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do większego naczynia przekładamy pokrojone bułki, wlewamy wystudzone masło, dodajemy jajka oraz posiekaną zieleninę wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dłonią łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami  aby farsz nie wypłynął. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. około

Smakowite Dania
Nadziewane bułeczki 122

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/nadziewane-bueczki.html Składniki. 1/2 kg mąki pszennej 25g drożdży 280ml mleka 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 25g masła 18 pomidorków koktajlowych  18 kulek

w mojej kuchni
Zielone ravioli z rukoli 145

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)robiłam ręcznie. Polecam również cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radicchio. Jestem z siebie dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 246

powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego, czy będą nadziewane, czy nie). Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania(...)upieczenia - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, piec następną partię - po całkowitym ostygnięciu przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta

Smakołyki Bereniki
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 398

jednym słowem – czym kto lubi. Dla tych co nie liczą kalorii… i nie tylko. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą. Składniki: - 500 g mąki luksusowej (typ 550) - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 12 g drożdży instant - skórka starta(...)kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych rcznikach, następnie oprószamy cukrem pudrem (lub polewamy lukrem). Z podanych proporcji zrobiłam 21 pączków. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą smakiem mogą równać się z tymi z najlepszej cukierni. Puszyste, wilgotne, delikatne – jednym słowem – pyszne. W internecie jest na nie bardzo wiele przepisów. Trudno mi było

mojewypiekiinietylko
KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM 177

Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej. Wszystkie krążki lekko solimy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy.  Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka śródziemnomorska 240

jabłkowy  Ponti -ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar - oliwa z oliwek Olitalia - zielone oliwki nadziewane pastą paprykową - zielone oliwki - glassa sojowa Ponti -pomidorki koktajlowe -sól - prażone ziarna od Ziarenkowo ZIOŁOWO MI Umyj listki botwinki i rukoli wyłóż na talerz. Dodaj jajka ugotowane na twardo. Skrop aromatycznym octem jabłkowym Ponti. Dodaj oliwy z oliwek tyle ile lubisz. Wkrój

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe drożdżówki z różą 102

najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :) Składniki: 1 kg maki 1 litr mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko(...)cukrem, przelać do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami waniliowymi. Następnie wbić jajka, wlać olej, wymieszać i wyrabiać ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną ( Stovit ) i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu

Tradycyjna Kuchnia