Czym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne
Przysmaki KarolkiMoja ulubiona sałatka, która kiedyś dosyć często gościła na moim stole. Postanowiłam zrobić ją na święta ale tym razem wzbogaciłam ją jajkami żeby bardziej pasowała do świąt. Składniki: 7 młodych ziemniaków pęczek cieniutkiego szczypiorku pół szklanki łuskanych pestek dyni 7 jajek przepiórczych łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować i ostudzić. Pokroić
Pysznie & Piękniejajek to prosta i świetna ozdoba Wielkanocnego stołu, którą możemy wykonać razem z naszymi pociechami. Na dodatek ozdoba jadalna (za wyjątkiem pieprzu) i zdrowa. Polecam na nadchodzące Święta! Składniki: 6 jajek ziarenka pieprzu rzodkiewka garść rukoli Przygotowanie: Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy na twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną
Moja Delicjaświęto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Na śniadanie Wielkanocne, czekamy z moją rodziną cały rok. Ponieważ w naszym domu tylko raz w roku, przygotowujemy takie śniadanie- tradycja tego śniadania Wielkanocnego sięga ponad 80 lat. Jeszcze jako mała dziewczynka, pamiętam wyczekiwanie na jajka na twardo zasmażane na patelni, do tego zapach wędzonych wędlin I ćwikła. Życzę pogogodnych Świąt Wielkanocnych , smacznego jajka , miłości I zdrowia. Składniki:jajka na twardo- u mnie 10 szt :)wędlina( szynka, baleron itd )kiełbasaoliwa Ugotowane jajka , kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju.Smażymy na średnim gazie z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy też na niewielkiej ilości oleju naszą ulubioną wędlinę I kiłbasę. Podsmażone jajka I wędlinę przekładamy do misek
Smaki EdytyZbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe
Mama GotujeJajka to nierozłączny element podczas Świąt Wielkanocnych. Pojawiają się w różnej postaci, od tych faszerowanych po pieczenie. Jajka po szkocku to jajka ugotowane na twardo owinięte farszem z mięsa mielonego. Są w musztardowej, złocistej i aromatycznej skorupce. Idealne na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ulubionym sosem. PRZEPIS 🌿 jaja ugotowane na twardo 6 szt. ( rozm
Kuchnia Pauletteszapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta. Polecam nie tylko na święta :) 4 duże jajka (ok 260g) cukier -tyle ile ważą jajka mąka-tyle ile ważą jajka bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka cukier puder do posypania Żółtka
Smakołyki AsiZbliżają się Święta więc pora na jajka. Polecam pastę z wędzonego łososia. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połowy. Wyjęłam z nich żółtka. Dodałam majonez. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Pokroiłam wędzonego łososia. Wymieszałam,przyprawiłam pieprzem i wymieszałam. Nałożyłam pastę do białek. Na wierzch jajek ułożyłam po plasterku wędzonego łososia. Posypałam szczypiorkiem. Dekorację pozostawiam Wam wedle uznania. Smacznego
potrawyregionalnesernik "śliwka w czekoladzie". Żebyśmy się totalnie się nie zasłodzili mama zrobiła jajka faszerowane pieczarkami. Na śniadanie pojechaliśmy do babci, u której są bardziej tradycyjne potrawy. Po jajeczku mam ochotę na ciacho więc zaraz chyba pokroimy mazurka ;) Na babkę, sernik i faszerowane jajka dodam przepisy po Świętach :) babka marmurkowa sernik "śliwka w czekoladzie" mazurek jajka faszerowane Pochwalę się też
breakfast of dreamsCzekoladowe jajeczka wypełnione kokosowym ptasim mleczkiem i pomarańczową galaretką zachwycają nie tylko dzieci, ale i dorosłych Doskonale sprawdzają się na wszelkie imprezy, dziecięce urodziny czy na nadchodzące Święta Wielkanocne, gdzie jajka pojawiają się pod każdą postacią Inspiracją było kilka przepisów, na które natrafiłam w necie więc nie podaję konkretnego źródła, ale informuję żeby nie było że sama wymyśliłam
Ola la LCHFŚwięta, święta i po świętach. I jak zawsze jakieś resztki w lodówce zalegają. Przepis na sałatkę z jajek z dodatkiem rzeżuchy podawałam rok temu ( klik ). Dzisiaj trochę inne składniki, ale efekt również smaczny. Zapraszam! Składniki 3 -4 jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych 10 rzodkiewek 1/2 cebuli 1 awokado 1 łyżka posiekanej
Stare GaryProsty przepis na faszerowane jajka, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Idealne również jako przekąska, nie tylko od święta Składniki: 7 jajek 4 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Składniki: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać drobno pokrojoną
Oryginalny smakProste a cieszy! Małe a sycące! Jajka w pierzynce nad wyraz kuszące Dziś proponujemy wspaniały sposób na urozmaicenie śniadania. Nie czekajcie na święta. Zafundujcie sobie jajka w sosie ogórkowo-koperkowym . 25 min jogurt naturalny ok. 180 g 3 łyżki majonezu Winiary 4 średnie ogórki kiszone cebula sól pieprz koperek I bez tego daliby Państwo radę, ale niech tradycji
Ania i Marcin gotująKolejna i myślę, że już ostatnia inspiracja przed tymi świętami na faszerowane jajka. Awokado, duża ilość rzeżuchy i fioletowe ziemniaki to strzał w dziesiątkę. Ładne kolory i niesamowity smak dania spowodują, iż będą to smaczne święta. Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki to można zastąpić je standardowymi lub batatem. Jednak uważam, że ich fioletowa barwa wygląda ciekawie(...)bardzo nie odbiegają od żółtych ziemniaków, natomiast posiadają wysoką zawartość antocyjanów stąd ich barwa. Kochani, polecam Wam serdecznie ten przepis. Jest równie smaczny jak pozostałe przepisy na faszerowane jajka jednak nieco mniej przewidywalny i bardziej oryginalny. Składniki: 4 jajka, ugotowane na twardo (6 minut od zagotowania wody z jajkami) 1/2 dojrzałego awokado 3 małe ziemniaki fioletowe truflowe garść rzeżuchy + odrobina
Mango Papajaidą tu w parze z praktycznością. Przytulna i zapraszająca do stołu klasyka to dobry wybór na rodzinne śniadania przy wspólnym stole. Zobacz artykuł: Poznaj kilka sposobów na jajka wielkanocne . Okres świąt skłania nas do serwowania jaj pod inną niż zazwyczaj postacią. Sporym powodzeniem w polskich domach cieszą się jajka faszerowane czy jajka pod pierzynką. Takie przekąski najładniej się prezentują
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne