jajka na święta - 8296 przepisów (strona:5/554)

Jajka na sałacie, z marchewką, bursztynem i pekanami 146

sprawdził się doskonale. Myślę, że będę powtarzać takie jajka na różnych imprezach. Bez jajek nie ma dla nas Świąt Wielkiej Nocy, ale często jemy je poza świętami. Jajecznice, omlety, jajka zapiekane to najczęściej nasze weekendowe śniadania. Zobacz inne przepisy na jajka, wielkanocne i nie tylko ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wielkanocna sałatka 785

Taka sałatka będzie w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne. Możecie dodać więcej jajek bo to święta jajeczne jak to niektórzy mówią. Ale według mnie takie proporcje są w sam raz. Sałatka jest smaczna i szybo się ją robi. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wielkanocna tarta z serkiem, szpinakiem, groszkiem i jajkami przepiórczymi na pieprznym cieście 143

Jajka 🍳 w Święta Wielkanocne to podstawa, musi z ich udziałem być przynajmniej jedna potrawa 🍴. Są dania tradycyjne i nietypowe, mniej lub bardziej „jajowe” 🍳.  Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe 🍳. Tartę na cieście z jajami 🍳, z masą jajeczną 🍳 z zielonymi dodatkami 🍀, wykończoną przepiórczymi jajkami 🍳, z serowymi kosteczkami ⃞. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości 😈 nadałam

Moniki Smakołyki
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 211

Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 93

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe […] Artykuł Jajka

Pink Envelope
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 190

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz - z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki :) Składniki 4 jajka

pink envelope
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 497

Święta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku  obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo

Smaki Edyty
Wiosenna zapiekanka jajeczna 197

końcu wiosna za oknem, aż chce się żyć! Z tego też powodu w mojej kuchni będzie dziś kolorowo i wiosennie, nie może być inaczej! Jeśli nie macie dość jajek po Świętach a chcecie przygotować w weekend radosne śniadanie, mam dla Was propozycję nie do odrzucenia!  Zamiast tradycyjnej jajecznicy, proponuję alternatywę w postaci jajecznej zapiekanki.  Wygląda obłędnie, smakuje(...)gram mozzarelli sól pieprz odrobina gałki muszkatołowej (opcja) oliwa z oliwek świeży tymianek do posypania (idealnie "podbija" smak) Wykonanie: Szynkę należy pokroić w małą kosteczkę, pomidory na małe kawałki. Jajka należy wymieszać z ziołami, mlekiem, solą i pieprzem (opcjonalnie odrobiną gałki). Czosnek należy drobno posiekać, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek. Dodać szynkę i chwilkę podsmażyć. Dodać całość

Garniec Magalie
Jajka z galaretek 199

dodatku w wydmuszce. Dzieci były zachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie 127

czyli takiej, w której nie spędza się wielu godzin, żeby przyrządzić coś pysznego. To ważne, zwłaszcza dzisiaj. Czytajcie więc i korzystajcie inspiracji, które Agata daje wszystkim na święta. Zresztą jajka faszerowane według jej przepisu warto zrobić nie tylko w czasie świątecznym. Będą doskonałe jako przystawka. Jeśli się odchudzamy, Agata radzi łyżkę majonezu zastąpić łyżką śmietany lub gęstego jogurtu

KulinarneImpresje.pl
jajka faszerowane tuńczykiem 156

Cześć :D Dziś postanowiłam napisać o daniu ze stołu wielkanocnego a to dlatego, że klops mi nie wyszedł :D Rety! Tyle lat, co robię mielone, klopsa

Pieprzyć z Fantazją
Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona 154

Używałam czerwonej kapusty do farbowania jajek na święta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść

Stare Gary
Mazurek kajmakowy 124

roku będę miała prawdziwe święta oraz mam nadzieję, że chociaż Wy nie musicie iść do pracy i możecie w pełni się nimi cieszyć. Życzę Wam Wesołych świąt!!! smacznego jajka i mokrego dyngusa 😃   Składniki mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana

kulinarne odsłony pati
Muffinki z marcepanem i migdałami 163

doroczne   w: Kultura Ludowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje

Kuchnia smaków