jajka na święta - 8296 przepisów (strona:450/554)

16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 139

października obchodzimy Światowy Dzień Żywności . Jest to święto, które w 1979 roku utworzyła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictw ( FAO ). Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy odbył się w 1996 roku i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono, że do 2015 roku o połowę zostanie zredukowana liczba głodujących ludzi. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. W tym czasie(...)możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje
Śmietanowiec z owocami z kompotu 152

Śmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu

MamaOskarka
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 203

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Każdy dzień kalendarza ma jakieś swoje święto, a 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To dobry powód, by zastanowić się i uświadomić sobie, jak dużo jedzenia jest wyrzucane. Dlatego na blogu postanowiłam zwrócić szczególną uwagę na tę datę i spróbować znaleźć kilka pomysłów jak na poziomie gospodarstwa domowego można temu zaradzić. Spójrzmy(...)mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka

Obiad gotowy
Holiday Eggnog Martini just like grandma used to make 216

When I was a little girl, I felt in love with the home made treat called kogel-mogel. It was made out of raw egg yolks

Food Polka
Holiday Eggnog Martini just like grandma used to make 279

When I was a little girl, I felt in love with the home made treat called kogel-mogel. It was made out of raw egg yolks

Food Polka
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 291

Walentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza

Karo in the Kitchen
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 254

Mieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co

Plate of Joy
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 211

Tajemnicą nie jest, że schudłam. Wiedzą o tym znajomi, bo spotykamy się na co dzień albo od święta (wtedy to WOW jest większe), bo piszę o tym na prywatnym FB i na fp bistro mamy . Publikuję też zdjęcia na Instagramie i używam aplikacji endomondo:) Zastanawiałam się jak nazwać ten post, jakby nie było - bardzo osobisty. Myślałam o czymś(...)muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie

bistro mama
Kuchnia gruzińska 365

słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty(...)Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 214

wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp(...)this - its flavour and sheer abundance - that will make or break this dessert.*  PERFECT SUMMER PUDDING - moja wersja na 4 porcje Na biszkopt   2 jajka - żółtka i białka oddzielnie 50 gr cukru drobnego do wypieków 50 gr mąki szczypta soli Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 194

się swobodnie i lekko - po prostu czujesz, że jesteś. To nawet lepiej, że do piekarza jest kawałek drogi. Z rękami w kieszeniach wyprzedzasz cały świat - każdy twój krok jest świętem. Łapiesz się na tym, że idziesz krawężnikiem jak wtedy, kiedy byłeś mały - czyżby najważniejsze były marginesy, krawędzie rzeczy?  To czas w stanie czystym - skromny łup podkradziony dniu, gdy wszyscy(...)kawałki ciasta zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godzin. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 240 stopni. Zaraz po włożeniu rogalików do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez

KUCHARNIA
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 190

Kuchnia, to serce mojego domu. Od zawsze uwielbiałam gotować, próbować nowych potraw, dzielić się pysznymi daniami. I choć uważam, że serce to podstawowy składnik wielu dań

Słodkie okruszki
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 245

Święta się kończą, ale przygotowane jedzenie nie… Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę(...)wolno mrozić Większość pojedynczych składników można z powodzeniem zamrozić. Dotyczy to także większości przepisów na naszym blogu. Są jednak takie składniki, których nie warto wkładać do zamrażalnika: Surowe jajka – popękają Jajka na twardo – staną się gumowate Warzywa z dużą zawartością wody – stracą świeżość i jędrność Delikatne zioła takie jak natka pietruszki czy bazylia – będą się nadawały

Niedzielny kucharz
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 241

Podstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości

Karo in the Kitchen
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 208

tego, że wciąż mamy dość sił i zapału, by wszystkie potrawy i dekoracje, a także ogromną ilość podarunków przygotować samemu w domu, nie uciekając się do wygodnictwa bezdusznych zakupów. Święta to rozmowy, wspomnienia, plany i marzenia, te spełnione i te czekające na swój czas. Pytanie 3. To nie jest quiz kulturalny, ale zwykła ciekawość. Co czytasz? Masz ulubioną(...)pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka. W oddzielnym naczyniu ubić na jasną, puszystą masę żółtka z cukrem

KUCHARNIA