Jak zrobić najlepszy pasztet wielkanocny? Nic trudnego! Poniżej znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Ten przepis na najlepszy pasztet wielkanocny jest bardzo łatwy, poradzą sobie z nim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba przyznać jest - to oryginalna, pyszna propozycja na tłusty czwartek. SKŁAD: - ser (z wiaderka, 3 razy mielony - uwaga, musi być gęsty ale kremowy, więc polecam PIĄTNICĘ) - masło, 1/2 kostki, - jajka, 3 - mąka (najlepsza jest tortowa z Rostocza) - 400g - cukier waniliowy, duże opakowanie, - cukier (najlepiej puder), 4 łyżki, - proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki, - soda, 1/2 łyżeczki, + cukier trzcinowy do posypania(...)piekarnika wyjdą (bez przekrajania) lub, zjeść bez niczego. Próbowałyśmy też przerobić przepis na bg, ale miałyśmy zbyt rzadki ser tym razem (swoją drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją w mgnieniu oka?), więc poległyśmy, ale się nie poddajemy - jeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych
Wypisz WymalujCiasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w
Kuchcik gotujeCiasto to posiada 2 wersje, z czego pierwszą zaprezentuję Wam już dziś, a na kolejną przyjdzie czas niebawem.. mam nadzieję, że na drugą wersję załapiecie się jeszcze przed świętami :) Pani Walewska należy do tych bardziej słodkich ciast, więc jeśli lubicie mega słodkie wypieki przełamane lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym, to to ciacho na pewno pokochacie :) Wedle uznania możecie przygotować(...)pszenną przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko wyrobić (siekać nożem) do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodać żółtka jajek, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, podzielić na 2 równe części i każdą z nich włożyć w woreczek i schłodzić
Kulinarne PrzebojeHalloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)przygotowaniu. Gołąbki z czarnej kapusty Składniki: na 4 porcje 800 g czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii
codojedzeniamówię też wyraźnie innym członkom rodziny i proszę, żeby nie kupowali Emilce słodyczy. Niestety moje prośby nie są zawsze respektowane i co jakiś czas dowiaduję, że dostała a to jajko niespodziankę, czy lizaka. Najsłabszym ogniwem są tu dziadkowie i niestety- tata. Nie robię z tego powodu awantur (no może czasami), ale powtarzam swoje jak mantrę. Mam nadzieję, że dzięki temu(...)kupienia mikołaja czy bombonierki. To zobowiązuje do włożenia wysiłku w prezent. Ja dziś chciałam Was zainspirować i podać kilka pomysłów na własnej roboty smakołyki, które można podarować z okazji świąt ale też z każdej innej okazji zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealnie w charakterze prezentu sprawdzi się słoiczek domowej roboty masła orzechowego, ja poniżej podaje przepis na masło migdałowe
Cooking for EmilyŻurek. Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć. Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas(...)gorącej zupy, dodajemy do niej śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur: 1 szklanka mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże
Zawsze głodna!Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo
Bon appetit mon amieWłaściwie to przepis miał pojawić się jutro lub pojutrze, ale dziś na blogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania
Kraina Tysiąca SmakówZiemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do miski. Wrzucamy do tego jajko, mąke, olej. Wszystko mieszamy - wyrabiamy dłońmi, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy w gorącej i lekko(...)wnusio nie przemarzł. jedno jest pewne epoka lodowcowa nam nie grozi...a szkoda. Ładną mamy jesień tej zimy, czasami nawet wiosnę. najwyższa temperatura przed świętami to 11 stopni. Magia Świąt No ja jej nie poczułam, sorry bardzo, ale nie miałam nawet choinki. Był sobie jakiś dzień wolny, wspólna kolacja z rodzicami. Ale to jest takie wiecie
ClauditteMissCookingśrodku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją.Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment(...)Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny.Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę.Piec 85-95 minut w 150 st. C.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Schłodzić w lodówce przez noc.Wszystkie składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieDziś zapraszam Was na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu cytrynową mini babkę (na oleju rzepakowym) . Taką babkę możecie przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, codziennej kawy
Słodkie okruszkiPierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas
Smakołyki Bereniki