jajka na święta - 8296 przepisów (strona:447/554)

Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią 340

Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią. Lubicie babeczki? Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Często słyszę „Mamusiu, upieczemy babeczki?” Dziś zapraszam Was na babeczki, w

Słodkie okruszki
Placuszki z cukinii dla dzieci 303

mnie ważny. I tak oto wracam z wpisem w temacie warzyw i owoców. Sprawa dla mnie o tyle istotna, że pomimo wielu pomysłów na fajne dania, moje dzieci święte nie są i wcale nie jest tak, że Hania do szkoły zabiera pocięte w słupki warzywa zamiast słodkich przekąsek, a Franek w przedszkolu upomina się o drugą porcję surówki. Walczę(...)słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;)   Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno

bistro mama
10 rok praktyki - stosowania diety rozdzielnej 186

połączyłem to z zaleceniami dotyczącymi diety wg grupy krwi.     Wdrożenie samej diety rozdzielnej nie jest trudne. Wyciągnij ze swojego talerza to, co jest białkowe - mięso, wędliny, jajka itd. i zjedz to 2 godziny później. Nie wszyscy muszą pójść taką uproszczoną drogą.  Poza tym będziemy na tym blogu proponować przepisy. To będzie wersja dla tych, którzy wchodząc(...)mogłem, żyć w takim stanie? jak można żyć i działać na 20% potencjału?" Miałem ochotę tylko wrócić do domu i położyć się - jak kiedyś! Ogłosiłem przy najbliższej okazji - Święta mają być wg diety rozdzielnej! Poszedłem do kuchni, królestwa Pani domu, zadzwoniliśmy do mamy i ustaliliśmy menu. Były to pierwsze święta wg diety rozdzielnej. I czułem się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 332

blaty: 2 kokosowe, 1 budyniowy -Składniki:- 6 białek,- 12 dag cukru pudru (1/2 szklanki),- 6 dag mąki (3 łyżki)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),- kokos.Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ubijając. Dzielimy na pół. Do połowy wsypujemy wiórki kokosowe (1/3 dużego opakowania).Pieczemy w temp 180 stopni(...)tkę. Chcemy więcej, chcemy częściej i wiecie co? Wiemy, że i Wy zechcecie, bo wyszło przepysznie.Jedząc nasze małe dzieło sztuki doszłyśmy do wniosku, że na święta (których nie możemy się doczekać) sprawić sobie musimy bluzy z napisem: "piękna, mądra, skromna" - no bo to przecież my, wypisz-wymaluj, prawda? A nie... za dużo amaretto, za dużo likieru

Wypisz Wymaluj
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 290

fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich) wypiekała przepyszne pierniczki. Recepturę udostępniła swoim znajomym(...)roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 145

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 158

jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek(...)mojej babci. Nie jest za słodkie. Bardziej wręcz orzeźwiające. A przy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe

My simple kitchen
Prosty piegusek z galaretką 181

Prosty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne  wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami! Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo

MamaOskarka
Mocno czekoladowy tort z bezą 210

Oto Starsza Córka skończyła lat 9. A ponieważ jest miłośniczką czekolady i bezy, postanowiłam zrobić specjalnie dla niej, z myślą o niej, dla jej kubków smakowych

gutfut
Wigilijne knysze do barszczu 208

Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym

MamaOskarka
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 204

wymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru 80 g masła 2 jajka Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki(...)czytelnikowi. Nie mogę napisać, że delektowałam się książką, bo fakty w niej ujęte przerażają i pewnie na długo pozostaną w mojej pamięci (podobnie jak z przeczytanym kilka lat temu "Świętem kozła" Mario Vargasa Llosy). Poprawny i płynny język autora niestety nie łagodzi treści. Nie rozumiem i nie potrafię znaleźć uzasadnienia (o usprawiedliwianiu nie ma mowy) zachowania tamtych ludzi, tego usilnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 354

Na świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kurczakiem i groszkiem 151

Sałatka z kurczakiem i groszkiem ma niezwykle prosty skład. Zaledwie kilka niepozornych produktów tworzy wspaniałe danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, czy kolację, ale przede

MamaOskarka
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 331

Zmarłych. Wiem, że u nas jest to spłycone i ogranicza się do przebieranek i straszenia, niemniej Święto ma swoje korzenie (podobno) w celtyckich wierzeniach. Jest więc starsze od naszego Święta Zmarłych obchodzonego pierwszego listopada! I choćby dlatego uważam, że nie należy na nie fukać i się obrażać, bo to tradycja jak każda inna. Nie nasza, ale cudza(...)barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 746

komentarze, które dostaną zestawy cukierków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g(...)wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków :) WYNIKI: 1. JustynaB. 28 listopada 2017 o 14:14 Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa :) Mam zawsze lepiła niewielki, podłużne szyszki, obfite w toffi… smak był nieziemski :) Czasami końcówkę takiej szyszki maczała

Mała Cukierenka