Dziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCoraz bliżej święta, więc wszyscy szukamy nowych pomysłów i kulinarnych inspiracji. A ponieważ uwielbiam Was inspirować - nie tylko świątecznie - więc dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo fajne korzenne ciasto, do którego przygotowania użyłam jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Ciasta jogurtowe są bardzo delikatne, wilgotne i nieco mniej kaloryczne, niż to tradycyjne, bo dodajemy do nich mniejszą ilość tłuszczu(...)było wykorzystać cały otwarty produkt. Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm. Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 90 g oleju 2 czubate łyżki kakao
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieMięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do ich zrobienia. Babeczki długo zachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia. Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy(...)około 2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao naturalnego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 g cukru 4 jajka 150 g masła 250 ml mleka 4 łyżki miodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji Lukier ze śmietany: 10 - 12 łyżek cukru pudru
Kuchcik gotujeJeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem(...)podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę razem gotujemy.Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąPyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej wykonania. Babka trzy
Kuchcik gotujeProste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego Tego samego zdania
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomidekoracjami kwiatowymi wprowadza do mieszkania nastrój wiosenno-wielkanocny. Oprócz kwiatów wspaniale wyglądają również gałązki, które własnie zaczęły wypuszczać listki, wstawione do wazonu. Dekoracje świąteczne zawsze pomagają poczuć nastrój świąt. Dekoracje wielkanocne dodatkowo są niesamowicie wiosenne dzięki czemu jeszcze bardziej poprawiają humor i dodają energii. Do stworzenia wielkanocnego króliczka zainspirowały mnie zdjęcia podpatrzone na Pintereście. Jeśli chcecie zobaczyć co mnie(...)odpowiednim miejscu za pomocom kleju. Moją dekorację ustawiam w wybranym miejscu i cieszę oko A Wy jak dekorujecie dom na Wielkanoc? Może macie ochotę wykonać również kolorowe jajka z muliny. Miłego tworzenia, Artykuł Wielkanocny królik – dekoracja pochodzi z serwisu figasmakiem.pl
Figa S-makiemzamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ). Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia. W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne. Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni(...)nadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów. Na samej górze mamy pojemniki na jajka – te można przetrzymywać tam ok. 2 tygodni, ale pamiętajmy, że nie mogą być myte! ZAMRAŻARKA: Pamiętajmy, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie – ciężkie zatrucie jest wtedy realnym niebezpieczeństwem
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieSernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz
Smakołyki Berenikiporządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi(...)świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski
Blondynka Gotuje