rodzice robili go w okolicach Świąt a nie bardzo tak w trakcie roku. Potem nosiłam do szkoły kanapki z pasztetem i były to najlepsze kanapki, bo pachniały Świętami. Mam zawsze robiła kilka blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem(...)mnie w domu, robiło się zwykle pasztety dość luźne. Z tego względu dodaję białko ubite na pianę do masy. Jeśli lubicie takie mega zwarte pasztety, dodawajcie całe jajka. Możecie położyć na wierzch pasztetu plastry boczku, lub tez wyłożyć nimi foremki. Dzięki temu pasztet nie będzie w środku suchy, tylko wsiąknie do niego tłuszcz wytapiany z boczku. Brzmi okropnie…wszędzie
Mieszam w Garnkutakiego przekrawania. Wybór jak zwykle należy do Was. Powiem Wam, że wątpiłam, żeby mi wyszło aż tak piękne ciacho. Robiłam je po wyjściu ze szpitala, tuż przez Świętami, kiedy to miałam nakaz leżenia a nie pichcenia. Ale ciii. Ciasto zaskakuje swoim smakiem. Nikt, kto nie wie, nie zgadnie, że w środku kryje się całkiem spora ilość bogatego w żelazo(...)czystym sumieniem mogę podać Internet;) Drukuj Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki
Mieszam w GarnkuSzczodraki to jeden z tradycyjnych wypieków związanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia. Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka(...)kubeczkiem barszczyku właśnie-smakuje bombowo! składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek
6niebosobą zmielone gotowane ziemniaki i surową pulpę. Na dnie pojemnika, do którego wlewała się woda z ziemniaków, zaczyna się gromadzić skrobia. Zlać wodę znad tego białego osadu. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać skrobię, która powstała po przepuszczeniu ziemniaków przez sokowirówkę. Jej ilość jest zależna od gęstości ciasta. Posolić (około łyżki soli) i wyrobić ciasto. Będzie(...)znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego Narodzenia do mamy, a Daniel Podgórski zostaje ze swoją rodzicielką. Może i dobrze, bo w Lipowie sporo się dzieje i policjant pracuje pełną parą nawet w te święta. Na zastępstwo za dwóch urlopujących się policjantów przyjeżdża z Warszawy dawna znajoma Podgórskiego jeszcze
Weekendy w domu i ogrodzieświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie(...)pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu
Karo in the Kitchennalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości(...)Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i 6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem, z zewnątrz zabezpieczyć folią
SzczyptaSmaQSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra
Kuchcik gotujePieczeń z indyka z papryką to aromatyczna, delikatna w smaku i bardzo smaczna przystawka. Ciekawie wygląda wśród innych wędlin na talerzu. Tak upieczone mięso świetnie sprawdza
Kuchcik gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
królestwo garówZamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy z pozostałymi składnikami. Następnie robimy
bistro mamaTort dla koleżanki z pracy, na okrągłe urodziny. Koleżanka chciała skromny, bo i czasu brak i przed samymi świętami. Ustaliłyśmy tylko smaki tortu, a resztę pozostawiła mnie. To był idealny moment, aby zrobić jej niespodziankowy prezent i zmierzyć się z masą cukrową. Tak o to powstał tort ze szpilką. Buta robiłam z tygodniowym wyprzedzeniem - etapami(...)przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJuż za kilka dni Halloween; jedno z moich ulubionych amerykańskich świąt. Cóż, tak naprawdę jedyne, z którym mam coś wspólnego. Przeciwnicy mogą sobie narzekać, ile chcą; ja i tak je uwielbiam! Co roku razem z C. zasiadamy przez telewizorem - Miasteczko Halloween Burtona to w ten dzień pozycja obowiązkowa. W tym roku rozważam rozszerzenie repertuaru - Gnijąca panna młoda , albo może(...)tartę dyniową. Ot, choćby październik sam w sobie... Tarta dyniowa Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30 cm) ciasto kruche: 150 g zimnego masła 90 g cukru 1 jajko 170 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni 3 jajka 1 żółtko 100 g ciemnego cukru muscovado
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt zostało jeszcze tylko kilka dni. Jeśli mamy zaszczyt urządzać je we własnym domu, a nie rozpoczęliśmy jeszcze przygotowań to ostatni dzwonek by zabrać się za wszystko. Tak naprawdę zostało jeszcze trochę czasu i jesteśmy w stanie ze wszystkim zdążyć. Piątek Zastanawiamy się nad tym jakie byśmy chcieli przyrządzić potrawy. Sprawdzamy przepisy w gazecie, sprawdzamy w Internecie lub swoim(...)mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno
Kolizje Smaków