swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki nie miałam ochoty na słodkości postanowiłam zrobić filety z piersi kurczaka w płatkach migdałów. Po prostu poezja, kto nie jadł musi koniecznie spróbować. Robi się bardzo prosto a wygląda efektownie i do tego fantastycznie smakuje. SKŁADNIKI: piersi kurczaka mąka jajko płatki migdałów
Kto ugości moich gości?świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka
Moje pyszne gotowanieorzechowe i jajko, dokładnie wymieszaj. Wsyp sodę oczyszczoną, dodaj płatki owsiane i miód, wszystko bardzo dokładnie połącz.Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam
Gotowanie to kochanieświęta. W pełni mnie to zrelaksowało. Żeby uzyskać piękny fioletowy kolor zastosowałam domowej roboty dżem z jeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko
Bon Appetit MałgorzatyŚwięta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy(...)rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje
Truskawkowa FiestaŚwięta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku. W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka
Blondynka Gotujechwili produkcja jest w toku, a ja co chwilę wynajduję nowe przepisy, które koniecznie muszę wypróbować! C. twierdzi, że to, co już mamy, spokojnie wystarczy nam do Świąt Wielkiej Nocy, ale mu nie wierzcie... Dobrze wiem, że ciasteczka znikają zawsze najszybciej. Są takie niezobowiązujące ; nie wymagają talerzyka ani łyżeczki, nie można się nimi pobrudzić, za to można je zjeść(...)już jest. I choć słynne pieprzne orzeszki piekłam już nie raz, tym razem w Mad og bolig , nr 11/2016 znalazłam przepis, obok którego nie mogłam przejść obojętnie. Bez jajek i amoniaku; szczególnie to drugie przemawia na jego korzyść. Za to z dodatkiem pieprzu w optymistycznej, różowej barwie. Tradycyjnie używa się pieprzu białego, najczęściej czarnego, więc taka odmiana bardzo mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam na deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy(...)niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajalodówce, ale ten też można przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażalnika). Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Możecie je też podać na spotkaniu z przyjaciółmi, przyjęciu, a nawet na święta. Ciasteczka z żurawiną łączą w sobie, to co osobiście lubię najbardziej – słodycz i lekko kwaskowaty smak. Czyli nie za słodko, a jak pysznie. Spróbujcie, bo w końcu(...)lepszego niż domowe ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 łyżka płynnego miodu 1 opakowanie żurawiny Emix 3/4 szklanki cukru pudru Emix 1 jajko proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego Emix Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie
Słodkie okruszkiŚwięta tusz tusz, więc pora na jakąś Wielkanocną babkę. Co roku staram się robić coś innego i tym razem również tak jest. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z 1990 roku. Przepis troszeczkę wiekowy, ale ciasto udane. Babka nie należy do tych lekkich, jest dość ciężka i mokra. Wielbicieli takich wypieków na pewno ucieszy ten przepis. Składniki: 3 jajka
Anielskie wypiekiŚwiąteczna. Też. Zjedliśmy ją dziś na śniadanie, świąteczne - w końcu mam urodziny. Zioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co
Kardamonovyświąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka Vegety 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Dodatkowo: 4 łyżki zielonego groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej natka z pietruszki 1 cytryna 1 jajko Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinyświęta? Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól niewielka ilość oleju Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko
Słodkie okruszkiświąt znów wrócić do warszawy do mojej rodziny. Wigilia u rodziców to zawsze WIELKIE spotkanie rodzinne. Są babcie, wujkowie, rodzeństwo i kuzynostwo. Tak lekko liczyć ok 18 osób się znajdzie. Do tego oczywiście jeszcze psy. Ja chciałam was dziś zaprosić na pierniczki... kolorowane... lukrowane... smaczne... Składniki: 300 g mąki pszennej' 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka
Kuchnia w oparachCiasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła(...)łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Nadzienie; 30 dag twarogu 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 3-4 łyżki cukru ( lub więcej) pół słoika polskich borówek ROLNIK (ok. 150 ml) Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko
Radość kipiąca uśmiechem.