Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto: 5 jajek
Ola la LCHFpowstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego(...)Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia. Krupiak, jak mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów. Niezależnie jednak od regionu wypieka
Moja Książka Kucharskaklasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 150 g kakaowych herbatników Masa(...)miękkiego masła 1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym 3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru
Nastoletnie WypiekanieZiemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie
MarcinChefświętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :) Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka
Świat Ciastakapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje i zaspokojenie podniebienia kiedy trzeba;) Kiedy świąteczny kurz opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać. W najbliższych(...)dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych grzybów
Zasmakuj KuchniPrzed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi
Moja smaczna kuchnialasek świętego Mikołaja. Są to klasyczne, kruche ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko
Podróż w kulinariakulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje(...)drobnych pierniczków. Jeśli macie ochotę to zrobimy to razem! Składniki: • 1/2 kg miodu • 1,5 szklanki cukru • 25 dkg masła • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka • 3 płaskie łyżeczki sody • 1/2 szklanki zimnego mleka • 3 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać
To co kochamJajko rozbełtać z odrobiną mleka i solą. Kapelusze obtoczyć najpierw w mleku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po dwa razy. Podawać z surówką. Ja nie mogłam sobie odmówić jeszcze smażonych pecłonek 😋 Zanim mój aparat padł dziś rano, zarejestrował jeszcze cudowne pajęczynowe girlandy pokryte osadem atmosferycznym: Natura też już czuje się Święta
Weekendy w domu i ogrodzieświęto :-) Ja z czekoladą eksperymentowałam po raz pierwszy, zwykle dekorowałam torty masą z pianek marshmallows lub po prostu kremem. Tyle, że eksperyment spodobał mi się tak bardzo, że jeszcze nie raz do niego wrócę :-) Polecam i Wam tę metodę dekorowania - jest łatwa i szybka, a do tego można nieźle zaskoczyć jedzących :-) Powodzenie :-) SKŁADNIKI Biszkopt (22 cm): 5 jajek
Czary - gary w kuchniroku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne. Ciasto z jabłkami(...)mąki 2 jajka 5 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek Jajka roztrzepać z cukrem,dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze
Niespełnione zdolności kulinarnetydzień święta. Zostało kilka dni na skończenie porządków i zabranie się za przygotowywanie smakołyków na ten odświętny dzień. W tym roku wspólnie z dziećmi przygotowaliśmy koszyczek w którym za tydzień zaniesiemy pokarmy do poświęcenia. Koszyczek jest jadalny, więc z pewnością zostanie skonsumowany Składniki: 50 dag mąki typ 480 Szymanowskiej 30 g drożdży 6 łyżek cukru szklanka mleka(...)jajka pól szklanki oleju Polski Olej żółtko do posmarowania przed pieczeniem Wykonanie: Drożdże rozkruszamy dolewamy pół szklanki mleka, cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie dodajemy zaczyn do mąki z solą, dodajemy też żółtka, resztę mleka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy stopniowo olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione, rozwałkowujemy
Z Majeczką w kuchniświęta, magia świec, zapach keksu, ozdoby złociste, zapach choinki....mmmm...ale się rozmarzyłam...dzisiaj razem z moją córeczką piekłyśmy pierniczki:)Wyszły pyszneeee! Pierniczki te nie muszą leżakować...a przepis jej autorstwa mojej mamy z moją modyfikacją;) ok. 1kg mąki 30 dkg cukru 10 dkg masła lub margaryny 50 dkg miodu ja daje taki z domowej pasieki 2 jajka
Moje Słodkie Piekiełkopiernik z kawałkami czekolady Niezrównany aromat korzennych przypraw, bakalii i czekolady sprawia że jest to wprost niezwykły deser, który warto przyrządzić nie tylko z okazji świąt. Największy kłopot z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki(...)szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 100 ml oleju 300 g mieszanych bakalii (dowolnych orzechów i suszonych owoców) 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem gorzkiej) 3 jajka 9-10 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników sposób przygotowania Bakalie wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół
Miód i pieprz