wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszczonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka(...)sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę
Poezja smakuMam zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI2 opakowania ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z bakaliami1 jajko PRZYGOTOWANIEZ
Moje Kuchenne RewelacjeŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki
Z Majeczką w kuchnikilku dni za oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami(...)szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
CiastkozercyWybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w
ciastkarnia na kruchym spodzietegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka
Smaczne Zdrowecodzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki.Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok. Czekoladowa babka z dzemem skladniki: 2 jajka 1 szklanka cukru
Przysmaki Karolkinadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu nuconych kolęd(...)wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski wkładamy mięsa mielone z szynki
VioletoweKucharzenieKolejna rozgrzewka z cyklu , niebawem ŚWIĘTA , dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną roladę makową . To ciasto ma dla mnie szczególne znaczenie , i nie może jego zabraknąć na stole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając(...)szklanka do podsypania ) 1 jajko cukier waniliowy delecta 10 dag drożdży świeżych 4 łyżki cukru 0,25 ml mleka 0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej masa makowa ( ja użyłam gotową ) 1 żółtko Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem
Mój Smakbez ryby? Ja przygotowuję ją na kilka sposobów, a jednym z nich jest właśnie marynowanie ryby w tej zalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie(...)trzy tygodnie, w zależności od tego na jaki czas przed Świętami ją przygotuję i jak szybko mąż się do niej dobierze :-) Czasami zamiast filetów używam płatów ryby, a gdy czyszczę zamrażarkę (tak jak dziś) to w słoikach ląduje wszystko :-) I tak w te Święta będą filety z dorsza, płotki i karp w dzwonkach. Pycha
Rozpustne gotowanienadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Uwagi do przepisu: Keks pieczony w keksówce o długości 30 cm Wszystkie składniki miałam w temp. pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko
Zasmakuj Kuchniświęta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka miodu 2 jajka
Ciastkozercymiodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. Składniki(...)szklanka miodu (użyłam miód lipowy Huzar ) * 3/4 kostki masła * 1 szklanka cukru pudru * 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać
Zrób to smacznie