Kolejna rozgrzewka z cyklu , niebawem ŚWIĘTA , dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną roladę makową . To ciasto ma dla mnie szczególne znaczenie , i nie może jego zabraknąć na stole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając(...)szklanka do podsypania ) 1 jajko cukier waniliowy delecta 10 dag drożdży świeżych 4 łyżki cukru 0,25 ml mleka 0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej masa makowa ( ja użyłam gotową ) 1 żółtko Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę ,dodaję jajko , cukier waniliowy , podgrzane mleko , oraz drożdże rozpuszczone z cukrem
Mój Smakbez ryby? Ja przygotowuję ją na kilka sposobów, a jednym z nich jest właśnie marynowanie ryby w tej zalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie(...)trzy tygodnie, w zależności od tego na jaki czas przed Świętami ją przygotuję i jak szybko mąż się do niej dobierze :-) Czasami zamiast filetów używam płatów ryby, a gdy czyszczę zamrażarkę (tak jak dziś) to w słoikach ląduje wszystko :-) I tak w te Święta będą filety z dorsza, płotki i karp w dzwonkach. Pycha
Rozpustne gotowanienadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Uwagi do przepisu: Keks pieczony w keksówce o długości 30 cm Wszystkie składniki miałam w temp. pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko
Zasmakuj Kuchniświęta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka miodu 2 jajka
Ciastkozercymiodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. Składniki(...)szklanka miodu (użyłam miód lipowy Huzar ) * 3/4 kostki masła * 1 szklanka cukru pudru * 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać
Zrób to smacznieświęta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Tak, powiem Wam, że karpatka z żurawiną smakuje genialnie :-) Ciasto zrobiłam w sobotę na wieczór, a już prawie nie ma, został jeden pasek ;-) Polecam :-) Blaszka 23 x 33 cm Składniki ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek
kruche babeczkiŚwięta 😉 Dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć go ze śliwkami. Może Wam się wydawać, że to są typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka
Kuchnia w opałachświęta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę 24cm x 24cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 0,5 kg zmielonego białego sera (może być w wiaderku) 1 jajko 2 żółtka
Kuchnia MagdaLenydzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi
Kuchnia MagdaLenyŚwięta nieodłącznie kojarzą się z domowymi wędlinami. Nie żadnymi kupnymi, wybejcowanymi smakiem i zapachem wędzonki, tylko prawdziwym domowo uwędzonym mięskiem, które można jeść i jeść. Minusem jest fakt, że mięsko musi troszkę poleżeć w solance, ale smak wynagradza. Składniki: szynka- ok 7 kg u mnie 5 litrów wody ( aby zakryła mięso) sól- tyle aż wypłynie jajko
Z Majeczką w kuchniświętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego? Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek
Kuchnia w czekoladzierodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Piernik dowolnie dekorujemy. Moja rodzina (i ja) uwielbia migdały i czekoladę… więc te elementy zdobią moje świąteczne ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 słoiczek powideł korzennych śliwkowych Stovit 280 g 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanka oleju 1 duża łyżka kakao 1 mała łyżeczka sody 3 jajka
Słodkie okruszkiŚwięta, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik) ) 1/2 szklanki mleka – u mnie 2% 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżki ciemnego kakao 2 jajka
Słodkie okruszki