uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Krajankę piernikową można zrobić kilka dni wcześniej i zamknąć w słoju lub w puszce z łupiną jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody
Apetyczna babeczkawypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna. Do tego przepisu będzie wprost idealna! Makowiec królewski Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek
PatiGotujeświęta? Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach. Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie. Przepis na dwie blachy małych, okrągłych pierniczków. 500 g mąki uniwersalnej 200 g cukru 1/3 szklanki wody 100 g miodu 1 jajko
Piekarz-Kucharz-Garkotłukświęta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz. Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaŚwięta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z masą budyniową. Nie jest bardzo czasochłonne, ani skomplikowane, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam go bardzo i miłego dnia życzę, choć pogoda fatalna :-). Blaszka 28 x 36 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka
kruche babeczkiświętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z Galerii Cuda Świata ( antyki ) , zapraszam Was również do obejrzenia cudeniek jakie tam mają :) 1kg i 20 dag sera białego chudego 3 krotnie mielonego 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 8 jajek
Sama słodycz i szczypta chiliPodczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka o wym. 24x40 cm) 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 1/2 margaryny, 1 łyżeczka
słodki bratekŚwięta Wielkanocne już wkrótce więc podrzucam trochę przepisów na świąteczny stół z mojego poprzedniego bloga. Może komuś coś się spodoba i skorzysta z przepisu. Tartaletki z kajmakiem Mazurki wielkanocne Mini mazurki Biszkoptowa babka z zajączkiem Babka na zielono Babka tulipan Czarno-biały sernik Wielkanocny sernik z kajmakiem Sernik o smaku pomarańczy(...)Słodkie jajka wielkanocne Świąteczne pasztety Pasztet z żurawiną Pieczeń z papryką Rolada z indyka z morelami Koszyczki z nadzieniem Jajka faszerowane
Kolorowa kuchnia ElkiŚwiąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 duże jajka. Przygotowanie: Oddzielamy żółtka
Aga w kuchniwyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości rodzinnych bez sałatki. Akurat ten przepis zaczerpnęłam z książki s. Marii Goretti „189 przepisów Siostry Marii”. Podobna sałatka dość często gości na moim stole (przepis na "moją" wersję znajdziecie tutaj ). Sałatka żydowska Siostry Marii Goretti Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, garnek. Przygotuj składniki: 5 ziemniaków, 5 jajek, 1 cebulę
blog.moje-pasje.infoświęta, bo (mimo iż jest przepyszna) to jest bardzo słodka. No cóż, czasem można zgrzeszyć, i jak dodatkowo w dobrym towarzystwie to nie ma wyrzutów sumienia;D Białe słodkie i rozkoszne szaleństwo. Wygląda zjawiskowo i może się wydawać, że jest trudna do przygotowania, a wcale tak nie jest... Składniki: 6 białek z dużych jajek 300 g drobnego
Zasmakuj Kuchnizbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek ze słoika razem z sokiem 100 ml śmietany kremówki (38%) 135 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki
Smakołyki Asitylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą. Zapraszam po przepis. Składniki 3 jajka 1 szklanka
O kuchni z uczuciem