jajecznica - 2219 przepisów (strona:71/148)

Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 200

kole do woka z gotującym się sosem i dopiero po 10 sekundach mieszamy, tak żeby podczas ścinania w płynie jajka utworzyły lekkie wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną

Karo in the Kitchen
Ciasto kokosowe z mango i wanilią (bez glutenu) 214

kokos nadają egzotycznego wymiaru, a całość dodatkowo wzbogaca wanilia- a wszystko to w wilgotnym i sprężystym cieście. Podstawą ciasta są jajka, jednak poprzez wymieszanie charakterystycznych smaków nie ma smaku jajecznicy w ustach, a naprawdę bardzo dobry i smaczny wypiek! 😋 Ciasto bezglutenowe-z użyciem mąki kokosowej- jak również z dodatkiem wartościowego oleju kokosowego sprawiają, że śmiało można zaliczyć je do tych

Kraina Miodem Płynąca
Ślimaczki z szynką. 203

jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki 200 ml ciepłej wody 200 ml jogurtu naturalnego 20 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 158

zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno-śmietanową. Szybko wymieszać i trzymać na ogniu tylko do momenty podgrzania składników. Nie podgrzewać zbyt mocno i długo, gdyż z sosu zrobi się jajecznica. Na koniec tortelloni posypać parmezanem. 6. Na talerzu ułożyć garstkę liści mixu sałat. Na sałacie tortelloni. Polać delikatnie sosem i raz jeszcze oprószyć tartym parmezaanem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 207

jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię, dodajemy masę jajeczną i energicznie mieszamy,żeby nie powstała jajecznica. Na koniec dodaję odrobinę wody z gotowanego makaronu. Podajemy

Kopystką po garach
Kalafiornica – dieta dr Dąbrowskiej 527

Kalafiornica to danie wyglądające jak jajecznica. Jak sama nazwa wskazuje jest z kalafiora czyli wegańska, dietetyczna, ale też bez tłuszczu. Odpowiednio doprawiona naprawdę dobrze smakuje i syci na długo. Czarna sól nadaje jej jajecznego smaku. Składniki: – 1 mały kalafior – 1 cebula – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól czarna, pieprz do smaku

To co kocham
Twarożek z fetą i rozmarynem 185

różne sery – twarożek z fetą i rozmarynem. To świetna propozycja na śniadanie. – do smarowania grzanek przygotowanych na maśle z patelni. Poranne śniadanie nie musi kończyć się na jajecznicy, czy też twarożku ze szczypiorkiem. Oczywiście nie zamierzam walczyć z waszymi kulinarnymi przyzwyczajeniami, ale może uda mi się was przekonać do przygotowania czegoś nowego. Ostatnio wpadłem na pomysł zmieszania dwóch

Kuchennyviral.pl
Migdałowa kaszka z karmelizowanym bananem 180

wiórków 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka słonecznika Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica. Upraż pestki i dyni i słonecznik i wymieszaj z kaszką. Banan przekrój wzdłuż na pół i połóż na rozgrzanym maśle. Smaż aż się ładnie zrumieni. Napełnij miseczkę kaszką. Ułóż połówki

codojedzenia
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 178

kalafiornicą, czyli wegańską a la jajecznicą spotkałam się po raz pierwszy w trakcie diety warzywno-owocowej. I powiem Wam, że podbiła ona nasze podniebienia. Jest przygotowana bez tłuszczu, robi się ją bardzo prosto i szybko. Na pewno wejdzie na stałe do naszego menu, wtedy cebulę i czosnek zeszklimy na odrobinie oliwy z oliwek. W przepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól

Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy pad thai z krewetkami 162

minuty z każdej strony. 6. Do zrumienionych krewetek dodajemy jajko i całość energicznie mieszamy przez kilka sekund, tak by jajko się ścięło, ale żeby nie powstała jajecznica. 7. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz sezam. Całość podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. 8. Ostatni na patelnie ląduje makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. 9. Pad thai podajemy z posiekanym

Bez Cebuli
Domowe Mini-Pączusie 238

Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica") - odstawiamy do ostygnięcia.  Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn

Słodka Strona
Tofucznica z pieczarkami 168

Tofucznica to wegańska wersja tradycyjnej jajecznicy. Przepis jest z blog LifeManagerka.pl, gdzie znajdziecie wiele zdrowych przepisów i nie tylko. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 150 g wędzonego tofu 1 cebula 6 – 8 sztuk pieczarek 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka curry 1 łyżka oleju kokosowegokilka sztuk pomidorków

KuchniaWeDwoje.pl
#1 – Pomorze i Kaszuby 175

składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy.   Pomorski pasztet z wędzonej makreli

Życie ze smakiem
Omlet ze szpinakiem 217

Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję (a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub  grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i  posiekana natka pietruszki. Smacznego! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1 Składniki

Kolizje Smaków
Szynka pieczona 188

Zanim poznałem Agnieszkę, głównym urządzeniem do obróbki czegokolwiek był kombiwar. Patelnie używałem tylko do jajecznicy, i ryżu z warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁      Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...      Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.      Aga też lubi piec i grillować

Dieta Rozdzielna i Zdrowie