dodaję odsączonego tuńczyka, pokrojoną chili, natkę i cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, i wlewam oliwę. Sos: Żółtka ucieram w misce, nad kąpielą wodną, ale trzeba uważać żeby nie zrobiła się jajecznica. Dlatego płomień gazu mały, i zdejmuję miskę od czasu do czasu cały czas ucierając aż zrobią się gęste. Dolewam rozpuszczone masło gorące, i cały czas ucieram, na końcu dodaję
wesoła kuchniawiadomo często pyszne śniadanie równa się niezdrowe śniadanie. Nie tym razem Tosty podawać możemy w różnej formie. Często tylko z dżemem, masłem, czy jako dodatek do dipów, jajecznicy a także innych dań. Tym razem tosty złożyły się w tostowaną prawie że kanapkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także
mecooksNadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na zielone. Wiosna to również sezon szparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki
Z Majeczką w kuchniPisałam Wam ostatnio, że wymyśliłam omlet, ale mi nie wyszedł i zrobiłam jajecznicę LINK ( jak się okazało też smaczną ) Teraz wróciłam do pomysłu i zmieniłam patelnie na typowo teflonową i omlet wyszedł pierwsza klasa. Dodałam też papryczkę chili i czosnek co spowodowało, że jest to wersja nieco pikantniejsza i bardziej wyrazista. To co ważne w tym przepisie patelnia na którą
Apetyt na ZieloneZostało mi w lodówce kilka pieczarek, usmażyłam na nich i na cebulce dymce jajecznicę. Myślę, że to smaczny początek dnia... Składniki: 150 g pieczarek 1 duża dymka ze szczypiorem masło klarowane 5 jajek sól, pieprz, zioła prowansalskie Dymkę pokroić w kostkę, a szczypior w paseczki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na maśle klarowanym zeszklić cebulę ze szczypiorem, dodać pieczarki
Czerwień i błękitnaglił, nie mogłam sobie pozwolić na jakiś skomplikowany sosik do sałaty i sos też powstawał na szybko. Nie wiem co jadacie na śniadania, ale my czasem coś konkretnego jak jajecznicę, czasem owsiankę a czasem taką sałatkę. Ta sałatka była naprawdę świetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie
Mieszam w Garnkuupieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami Smacznego :) Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny
Moja Książka Kucharskasosem winegret. Pyszne filety z ryby smażone na oleju z odrobiną soku z cytryny i soli. Zachęcam do zakupu, patelnie se sprawdziły, większa do mięsa mniejsza do jajecznicy na masełku ze szczypiorkiem, pychaa
Różowa kuchniasię mogło, cóż może być prostszego. Garść makaronu, jajka, boczek, ser. Dlaczego więc czasem nawet w szanujących się restauracjach pod nazwą carbonara podawane jest coś, co bardziej przypomina jajecznicę, albo rozgotowane kluski pływają w jajeczno-śmietankowym sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może
Obiad gotowydrób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw. 7. Makaron razowy czy zwykły? Razowy. 8. Co byś ugotował/a z ryżu? Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami. 9. Ulubione narzędzie
Gotuj Się Kto Możepomysł padł na muffinki na spodzie z naleśników. Powiem Wam to był dobry wybór bo żona zjadła ze smakiem i jest to bardzo dobre urozmaicenie dla zwykłej jajecznicy , sadzonych czy omleta - takie coś innego prostego a fajne rozwiązanie. Składniki dodajecie według gustu co akurat macie w lodówce czy na co macie ochotę. W moim przypadku wyglądało to tak. Składniki
Smacznie Pysznie Kaloryczniewcinać - i pal licho co mówią o tym aby nie przekraczać tygodniowo tyle czy tyle jajek. Mógłbym codziennie jeść po 5-6 jajek i dobrze mi z tym :) jajecznica, sadzone, gotowane, w sałatkach na kanapkach jak kto lubi. Dzisiejsza propozycja pyszna sałatka z paluszkami surimi i jajkami - błyskawiczna 5 składnikowa - mieszasz i jest gotowe. Składniki: 2 opakowania mrożonych
Smacznie Pysznie Kalorycznieniszczę swój organizm... ale nie wyobrażam sobie zjeść kanapki bez masła. Teraz dzięki OPTIMA CARDIO POTAS+ mogę bez wyrzutów sumienia zjeść pyszne śniadanie. Margaryna idealnie nadaje się do zrobienia jajecznicy czy usmażenia ryby. Dzisiaj jest post więc rano przed pracą usmażyłam na OPTIMA CARDIO POTAS+ rybę. Zapach jaki unosił się w kuchni był wspaniały Rybka, masełko i ziemniaki... Margaryna zawiera
Kuchnia w oparachpiórka lub kostkę, pieczarki - w pół plastry. Cebulę i pieczarki smażymy na maśle. Jajka wybijamy do miseczki i wlewamy na patelnię. Czekamy aż białko troszkę się zetnie i mieszamy jajecznicę. Smażymy do ścięcia się jajek. Dosalamy
Kulinarne blogowanieAleż się cieszę! Pogoda w końcu sprzyja wycieczkom rowerowym i zbiorom dzikich roślin jadalnych :-) Oto k wietniowy talerz : Znalazły się na nim: czosnaczek z twarożkiem , jajecznica z gwiazdnicą, podagrycznik smażony z cukinią, papryką oraz czosnkiem przyprawiony ziarnami kolendry, podbiał jako jadalna dekoracja, dziki szczypiorek dorzucony do twarogu. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o tych roślinach, zapraszam do lektury. Czytaj
Kasia Sarna