jajecznica - 2219 przepisów (strona:79/148)

Omlet ze szpinakiem i boczkiem! + KONKURS 173

odrobinę płatków owsianych, aby omlet był bardziej sycący i dawał nam energię na cały dzień. Kocham przyrządzać dania na patelni, a moja kuchnia nie wyobraża sobie jej braku. Kocham jajecznice, omlety, jajka sadzone, sosy do makaronu, a do wszystkiego potrzebne jest zaledwie jedno naczynie Uważam, że osoba, która uwielbia gotować, powinna posiadać przynajmniej jeden egzemplarz dobrej, wytrzymałej patelni, dlatego też

Kuchnia Bazylii
CARBONARA Z FRANKFUTERKAMI 148

pomocą blendera albo miksera. Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam. Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica. Przekładam na talerze, można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie Patki
4 pomysły na smoothie śniadaniowe 163

cały tydzień. Każdego wieczoru otrzymywałam kolejne przepisy, na które czekałam z niecierpliwością. Na początku byłam niechętna. Wydawało mi się, że nic tak mnie nie nasyci rano jak kanapka i jajecznica, jednak picie smoothie na śniadanie […] Artykuł 4 pomysły na smoothie śniadaniowe pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Jak jeść zdrowo kiedy brakuje czasu? 163

maksymalnie prostych dań, które pozwolą Ci zaspokoić apetyt bez większego wysiłku. Niech będą łatwe i szybkie, prawie tak jak odgrzanie mrożonej pizzy. Może to być np. makaron z pesto, jajecznica czy koktajl z owoców i warzyw które zalegają lodówce. Makaron z pesto i rzodkiewkami – znajdziesz tutaj Szybkie lody owocowe – znajdziesz tutaj Makaron z awokado – klik   Rób

Powiedz dietom nie
JAJECZNICA Z PARÓWKAMI I POMIDORKAMI 134

dokładnie. Pomidorki myję i kroję w drobną kostkę. Parówki kroję w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodaję masło. Dodaję parówki, smażę na rumiano. Wylewam jajka. Dodaję pomidorki. Mieszam. Smażę by jajecznica się z cieła. Podaję ze świeżym pieczywem na śniadanie. Smacznego i na zdrowie

Gotowanie Patki
Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim 211

jest słony) i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie wbijamy jajko i cały czas mieszając np. drewnianą łyżką smażymy całość do czasu aż jajko ładnie się usmaży (jak na jajecznicę, jajko ma „oblepić” nasze warzywa). Przekładamy warzywa na talerz i szybko posypujemy je po wierzchu startym serem korycińskim – ilość według uznania. Ser pod wpływem ciepła powinien ładnie się

Słodkie okruszki
Karkówka z serem Korycińkim 186

jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach. Oferta smakowa: ser koryciński naturalny ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem ser koryciński z czosnkiem ser koryciński

Różowa kuchnia
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 86

krzyżyk, haftowaną serwetę, cukiernicę. Talerze w błękitny motyw pamiętałam doskonale. Ilekroć z dziadkami przyjeżdżałam do prababci w wakacje, zawsze na nich dostawałam świeże, pyszne smakołyki. Z patelni pałaszowałam przepyszną jajecznicę na mleku, posypaną cybuchami. W rondelku gotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych

Raj dla Podniebienia
Śniadaniowa sałatka z awokado 181

Czas na pyszne śniadanie. Jeśli wam się znudziła klasyczna jajecznica, jajko sadzone, czy jajko na twardo, mam dla was śniadaniową sałatkę z awokado. Składniki – jajko i szczypiorek – będą przypominać wam, że mamy początek pięknego kolejnego dnia. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany. Z tym że śmietanę możemy też zastąpić jogurtem greckim, bądź zwykłym naturalnym

Kuchennyviral.pl
Fritatta ze szparagami i rzodkiewką 155

się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 4 jajka

Wanilia i Kardamon
Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem 192

żaroodpornym, dodajemy pesto z rukoli, a na środku kładziemy  mozzarelle.  Rada: blaszki i nóżki nie wyrzucajcie, można drobno posiekać, podsmażyć z cebulką i np. usmażyć na nich jajecznicę. Piekarnik nastawiamy na 220°C z termoobiegiem.  Grzyby układamy na najniższej półce i pieczemy max 15 min. Plastry boczku (tuż przed podaniem grzybów) miksujemy blenderem. Portobello podajemy z kiełkami

Moniki Smakołyki
Pomysły na szparagi 149

każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo szparagi są na prawdę cudowne! Polecam!  Szparagi w szynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych

Codzienne Gotowanie
Jajecznica ze szparagami 118

racji tego,że trwa sezon na szparagi na majowe niedzielne  śniadanie zrobiłam pyszną jajecznicę.  Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii. Teraz szparagi kupimy  praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku

Kolorowa kuchnia Elki
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka 164

patelnie, dusimy ok 6 min. W między czasie kroimy filet drobiowy na drobną kosteczkę oprószamy przyprawami, smażymy na tłuszczu. Kawałki mięsa drobiowego wrzucamy do warzyw dajemy ryż i jajecznice. Podsmazamy troche

Anioły w kuchni
Omlet ze szparagami i chili 136

pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać  z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu

Kulinarne przygody Gatity