żaroodpornym, dodajemy pesto z rukoli, a na środku kładziemy mozzarelle. Rada: blaszki i nóżki nie wyrzucajcie, można drobno posiekać, podsmażyć z cebulką i np. usmażyć na nich jajecznicę. Piekarnik nastawiamy na 220°C z termoobiegiem. Grzyby układamy na najniższej półce i pieczemy max 15 min. Plastry boczku (tuż przed podaniem grzybów) miksujemy blenderem. Portobello podajemy z kiełkami
Moniki Smakołykikażdy znajdzie tu coś dla siebie, bo szparagi są na prawdę cudowne! Polecam! Szparagi w szynce Mus szparagowy z krewetkami Frittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych
Codzienne Gotowanieracji tego,że trwa sezon na szparagi na majowe niedzielne śniadanie zrobiłam pyszną jajecznicę. Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii. Teraz szparagi kupimy praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku
Kolorowa kuchnia Elkipatelnie, dusimy ok 6 min. W między czasie kroimy filet drobiowy na drobną kosteczkę oprószamy przyprawami, smażymy na tłuszczu. Kawałki mięsa drobiowego wrzucamy do warzyw dajemy ryż i jajecznice. Podsmazamy troche
Anioły w kuchnipyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu
Kulinarne przygody Gatitysmażenia (najlepiej kokosowy) Przygotowanie: Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki) Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem mieszamy
Bon appetit mon amiepyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu
Kulinarne przygody GatityJakie jest Wasze weekendowe śniadanie? Co najbardziej lubicie w sobotę i w niedzielę jeść na śniadanie? Lubicie śniadanie podane do łóżka...? Ja lubię jajecznicę, jajka sadzone, szakszukę ... Do tego zestawu dołączę jaka po baskijsku. Skąd ta nazwa? Wymyśliłam. Zrobiłam jajka sadzone z piperadą. Piperada to baskijska potrawa, którą robi się z papryki, cebuli i czosnku
Kuchnia u KrysiWiele razy już pisałam, że jajka i smardze bardzo się lubią. Pierwsze zebrane w sezonie smardze zawsze lądują w jajecznicy , bo to dla nas rarytas i smak rozpoczynającego się nowego sezonu grzybowego. Smardze są wyjątkowe. Komuś kto ich nigdy nie próbował nie opiszę smaku. Trzeba po prostu zjeść a potem tęsknić za nimi aż do następnego razu. Zobacz jak wykorzystać
Smaczna PyzaCudo! Prościzna! Pyszne! Wystarczy kilka jajek, ulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce w pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała
Szybko Tanio SmacznieZdrowe śniadanie, pełne wartości odżywczych to podstawa. Osobiście uwielbiam jajecznicę w przeróżnych wariantach, czy omlety z nowalijkami, czy jajka sadzone, jednak moje serce skradła szakszuka. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na szakszukę z pomidorami i papryką , a dziś zapraszam na przepis z dodatkiem cieciorki. Całość wzbogacona o szklankę dobrego soku potrafi dać kopa energetycznego na cały dzień, a także ucieszy podniebienie
Poezja Smaków - blog kulinarnypewno każdy z Was zjada czasem na śniadanie owsiankę. Toż to jedno z najpopularniejszych śniadań zaraz po jajecznicy i jajkach gotowanych. Przedstawiałam już kilka propozycji moich owsianek ulubionych, o TUTAJ , a to jeszcze nie koniec moich poszukiwań! ;) Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić owsiankę w kompletnie innym wydaniu, czyli śniadaniowym ciastku z kubka, przygotowywanym w mikrofali! Całość zajmuje dosłownie kilka minut
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzącą wodą. Skorupki będą czyste, wyparzone. Ustawić je otworem do góry, najlepiej w papierowej wytłaczance. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody (lub kubku, kubek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobie radzicie z dziećmi niejadkami? Czy fantazyjne ułożenie składników ma jakieś znaczenie dla dzieciaczków? Może same macie jakieś fajne pomysły na potrawy dla maluchów? Ja przygotowałam jajecznicę na parze z awokado na pieczywie. Składniki: kromka chleba 2 jajka 50ml mleka połowa awokado Sposób przygotowania: Jajka wymieszaj z mlekiem. Jajka możesz ugotować na parze w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wystarczy
wysmienitykroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań. Smacznego
Moja Książka Kucharska