smaku Sposób przyrządzenia 1 Pomidorki naciąć i oparzyć. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę […] Artykuł Jajecznica z pomidorami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plJeśli cenicie porcję energii, jaką daje posiłek zwierający jajka, a znudziła się Wam tradycyjna jajecznica, to polecam odkryć czym jest frittata. Pod ta nazwą kryje się potrawa, której bazą są jajka, ale cała reszta zależy w sumie od naszej wyobraźni, tego na co mamy ochotę, lub po prostu tego, co znajdziemy w lodówce. Moja propozycja na dziś- warzywna, z cebulką
PichceniomaniaBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się
Poezja smakuczasu, kupuje produkty na zapas. Jednak niektóre produkty szybko się psują… co zrobić by tego uniknąć? Poniżej znajdziesz kilka niezbędnych rad, jak prawidłowo przechowywać jedzenie. Zapas jajecznicy na rok? To możliwe! Jajka wystarczy wymieszać w misce, dodać niewielką ilość soli i pieprzu, przełożyć do woreczków hermetycznych i zamrozić. Przecier pomidorowy – jest to produkt, który stosunkowo szybko pokrywa się
PysiaGotuje.plChodząc po sklepie i poszukując czegoś na kolacje wpadły nam w ręce pieczarki portobello. Mąż postanowił, że zrobi w nich jajecznicę. Wyszło wyśmienicie. Składniki: pieczarki portobello, jajka, sól, pieprz, kolendra do dekoracji. Przygotowanie: pieczarki czyścimy, układamy na patelni i smażymy. W tym czasie na talerz wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i rozbijamy widelcem. Po około 15 minutach w pieczarki wlewamy jajka
Państwo Wojtczuk gotująDodajemy ją wraz z tłuszczem do pieczarkowo - pęczakowej masy wraz z tymiankiem, solą i pieprze,. Mieszamy i dopiero wówczas wbijamy jajko. Jeśli dodamy je bezpośrednio na gorącą cebulę powstanie jajecznica. Mieszamy dokładnie, aby składniki się wymieszały, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z gotowej masy formułujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy. Powinny
Kuchnia od dwojgazawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki
Kopystką po garachdrugiej strony na Wielkanoc wypada coś ugotować... Dziś bedzie wpis o niczym innym a naszej polskiej pysznej kszance: Kaszanka to mega proste danie , podobnie jak jajecznica. Przepis nie wymaga chyba zbednego komentarza. Szczerze, to taki post na rozruch po przerwie ale jest jeszcze jeden powód. Mieszkając w Hiszpanii tęsknię za takimi prostymi Polskimi posiłkami
Lubczyk i Waniliaodstępstwie od mięsa bardzo lubię jeść jajecznicę., aby ją wzbogacić w walory smakowe i odżywcze dodaję warzywa i ryż. Świetnie zaspokaja głód i syci na bardzo długo. Składniki: 2 jaja 200g mieszanki warzyw na patelnię np. po włosku 30g ugotowanego ryżu trzy kolory lub brązowego przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzaną
Truskawkowa Fiestajaja strusie. Największe, ich waga to ok. 1,5 kg. Gruba skorupa, do której przebicia potrzebne jest specjalne narzędzie. Strusie jajo jest tak duże jak 25-30 kurzych jaj. Jajecznica ma intensywny żółty kolor, bo białko jaja ścina się nie na biało, jak w jajku kurzym, ale pozostaje przezroczyste. http://www.firmy.net/WZ9MG,jaja-strusie,YCRH.html Oprócz wyżej wymienionych jaj, na polskich stołach możemy
Moja Mama Gotujezdrowe nie musi być niesmaczne, a wręcz przeciwnie może być pożywne i dobre w smaku. Śniadanie też nie musi ograniczać się do kanapek z szynką i serem. Jajecznica, też często serwowana w niedzielę musi czasami "odpocząć". Są produkty, których spożycie nawet w małych ilościach i bez użycia sztućców zagwarantują nam siłę na długi czas. Dzisiaj kolejny zielony koktajl, który
Moja Mama Gotujeprzecież pierwsze tygodnie wiosny, w których przyroda budzi się do życia. Słońce, kwiaty, śpiewające ptaki na pewno stanowią świetne towarzystwo dla naszych posiłków przez cały dzień. Przecież zwykła jajecznica z kawą spożyta na tarasie w blasku słońca przebijającego się przez zielone gałęzie drzew smakuje na pewno lepiej. W tym roku za oknem wspomniana aura nie dopisała, a pogoda wskazuje raczej
Moja Mama GotujeCzas nadrobić zaległości w gotowania. Ostatnio zaniedbałam troszkę bloga, ale postaram się teraz systematycznie zamieszczać jakieś fajnie przepisy. Dzisiaj proponuję alternatywę dla jajecznicy - omlet. SKŁADNIKI (na jeden omlet) 2 jajka opcjonalnie otręby i woda gazowana sól, pieprz czarny, curry, pieprz ziołowy, lub inne przyprawy według uznania :) DODATKI czarne oliwki pomidory koktajlowe ogórek zielony ser żółty szynka bazylia
Zdrowo i kolorowoJAJECZNICA Z SZYNKĄ Proste, smaczne i pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy ładnie je podać przy filiżance dobrej kawy i od razu dzień lepiej rozpoczyna się. ~~SKŁADNIKI~~ Dla 2 osób: · jaja 6 sztuk · szynka tyrolska lub ulubiona · cebula ½ sztuki
Kuchnia Paulettesulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam. Okazało się, że ten ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie siedzunia
Smaczna Pyza