jajecznica - 2219 przepisów (strona:80/148)

Odstępy między posiłkami 126

regularny zaczniemy odczuwać głód. Praktycznie: Po posiłku Węglowodanowym stosujemy - 2 godziny przerwy. Po posiłku Białkowym stosujemy - min. 3 godziny przerwy (z reguły, a nieraz nawet 5 godzin np. po jajecznicy) Według badań w przypadku posiłków łączonych z białek i węglowodanów. posiłki te przebywają w żołądku od 5 do 8 godzin. Opuszczają, żołądek i przedostają się do jelit gdzie nie następują

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Dobre śniadanie na dobry dzień 160

kanapki: pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć na nim żółty ser, pokrojone w plasterki ogórki, pomidor, rzodkiewki. Udekorować roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Takie kanapki do ugotowanego jajka smakują rewelacyjnie! Jajecznica na kanapkach Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic 2 jajka 2 średnie pieczarki sól i pieprz do smaku szczypiorek odrobina oleju rzepakowego Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na odrobinie oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klasyczna carbonara - sposób nr 2 129

jednego białka, dzięki czemu sos jest idealnie kremowy. Dodatkowo nie wrzucam już masy jajecznej na patelnię, przez co nie ma obawy, że jajka za szybko się zetnę i wyjdzie jajecznica. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 150 g wędzonego boczku - 2 żółtka i 1 białko - szklankę startego parmezanu (szklanka 200 ml) - dużą

Bez Cebuli
Jajecznica z pomidorami 180

smaku Sposób przyrządzenia 1 Pomidorki naciąć i oparzyć. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę […] Artykuł Jajecznica z pomidorami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Brokułowa frittata 136

Jeśli cenicie porcję energii, jaką daje posiłek zwierający jajka, a znudziła się Wam tradycyjna jajecznica, to polecam odkryć czym jest frittata. Pod ta nazwą kryje się potrawa, której bazą są jajka, ale cała reszta zależy w sumie od naszej wyobraźni, tego na co mamy ochotę, lub po prostu tego, co znajdziemy w lodówce. Moja propozycja na dziś- warzywna, z cebulką

Pichceniomania
Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie 212

Budyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się

Poezja smaku
Jak przechowywać jedzenie – kilka podstawowych trików 157

czasu, kupuje produkty na zapas. Jednak niektóre produkty szybko się psują… co zrobić by tego uniknąć? Poniżej znajdziesz kilka niezbędnych rad, jak prawidłowo przechowywać jedzenie. Zapas jajecznicy na rok? To możliwe! Jajka wystarczy wymieszać w misce, dodać niewielką ilość soli i pieprzu, przełożyć do woreczków hermetycznych i zamrozić. Przecier pomidorowy – jest to produkt, który stosunkowo szybko pokrywa się

PysiaGotuje.pl
Pieczarki portobello z jajecznicą 222

Chodząc po sklepie i poszukując czegoś na kolacje wpadły nam w ręce pieczarki portobello. Mąż postanowił, że zrobi w nich jajecznicę. Wyszło wyśmienicie. Składniki: pieczarki portobello, jajka, sól, pieprz, kolendra do dekoracji. Przygotowanie: pieczarki czyścimy, układamy na patelni i smażymy. W tym czasie na talerz wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i rozbijamy widelcem. Po około 15 minutach w pieczarki wlewamy jajka

Państwo Wojtczuk gotują
Mielone z pieczarek i peczaku 153

Dodajemy ją wraz z tłuszczem do pieczarkowo - pęczakowej masy wraz z tymiankiem, solą i pieprze,. Mieszamy i dopiero wówczas wbijamy jajko. Jeśli dodamy je bezpośrednio na gorącą cebulę powstanie jajecznica. Mieszamy dokładnie, aby składniki się wymieszały, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.  Z gotowej masy formułujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej i spłaszczamy. Powinny

Kuchnia od dwojga
Zupa z fasolki szparagowej 129

zawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek  żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki

Kopystką po garach
Kaszanka 200

drugiej strony na Wielkanoc wypada coś ugotować...  Dziś bedzie wpis o niczym innym a naszej polskiej pysznej kszance:    Kaszanka to mega proste danie , podobnie jak jajecznica. Przepis nie wymaga chyba zbednego komentarza. Szczerze, to taki post na rozruch po przerwie ale jest jeszcze jeden powód. Mieszkając w Hiszpanii tęsknię za takimi prostymi Polskimi posiłkami

Lubczyk i Wanilia
Jajecznica z warzywami i ryżem trzy kolory 180

odstępstwie od mięsa bardzo lubię jeść jajecznicę., aby ją wzbogacić w walory smakowe i odżywcze dodaję warzywa i ryż. Świetnie zaspokaja głód i syci na bardzo długo. Składniki: 2 jaja 200g mieszanki warzyw na patelnię np. po włosku 30g ugotowanego ryżu trzy kolory lub brązowego przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzaną

Truskawkowa Fiesta
Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym 117

jaja strusie. Największe, ich waga to ok. 1,5 kg. Gruba skorupa, do której przebicia potrzebne jest specjalne narzędzie. Strusie jajo jest tak duże jak 25-30 kurzych jaj. Jajecznica ma intensywny żółty kolor, bo białko jaja ścina się nie na biało, jak w jajku kurzym, ale pozostaje przezroczyste. http://www.firmy.net/WZ9MG,jaja-strusie,YCRH.html Oprócz wyżej wymienionych jaj, na polskich stołach możemy

Moja Mama Gotuje
Zielony koktajl z selera naciowego z dodatkiem soku pomarańczowego 205

zdrowe nie musi być niesmaczne, a wręcz przeciwnie może być pożywne i dobre w smaku. Śniadanie też nie musi ograniczać się do kanapek z szynką i serem. Jajecznica, też często serwowana w niedzielę musi czasami "odpocząć". Są produkty, których spożycie nawet w małych ilościach i bez użycia sztućców zagwarantują nam siłę na długi czas. Dzisiaj kolejny zielony koktajl, który

Moja Mama Gotuje
Pasztet warzywno-orzechowy 145

przecież pierwsze tygodnie wiosny, w których przyroda budzi się do życia. Słońce, kwiaty, śpiewające ptaki na pewno stanowią świetne towarzystwo dla naszych posiłków przez cały dzień. Przecież zwykła jajecznica z kawą spożyta na tarasie w blasku słońca przebijającego się przez zielone gałęzie drzew smakuje na pewno lepiej. W tym roku za oknem wspomniana aura nie dopisała, a pogoda wskazuje raczej

Moja Mama Gotuje