jajecznica - 2219 przepisów (strona:84/148)

"Schronisko smaków" Magda Gessler 300

Podhala w autorskiej wersji Magdy Gessler, ale także przepisy, które przywiozła z innych części świata i uznała, że będą pasować do polskich Tatr. Przepisy są różnorodne: klasyczna tatrzańska jajecznica, smalec spod Tatr (mój mąż ma zamiar wypróbować ), musztarda ostra jak brzytwa, konfitura z buraków. Znajdziemy też przepis na kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne

kruche babeczki
Trendy kulinarne na 2017 116

jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym tematem będzie wake & cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa

Ugotowane pozamiatane
Sezon na kurki w pełni! 126

Kurki- kiedyś nieznane mi grzyby, a dzisiaj jedne z ulubionych. Z jajecznicą na śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie? Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym! Przepis na 4 porcje: Naleśniki:  2,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka 1 łyżka cukru

Receptura smaku
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 110

rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno pokrojone po ostudzeniu) i jajka. Przykrywamy całość drugim plackiem i kroimy na 4 części. Zapisz

rabarbarowo
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 158

dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko się zetnie i wyjdzie nie carbonara, ale makaron z jajecznicą. Rozkładamy dwie porcje gorącego makaronu na talerze, robimy na szczycie wgłębienia w które wkładamy po jednym surowym żółtku. Całość posypujemy odrobiną boczku i ziół, świeżo mielonym, ziarnistym grubym kolorowym pieprzem

Karo in the Kitchen
Gryczanka na śniadanie 234

dnia. My wiemy to doskonale i mamy nadzieję, że Wy, Nasi Czytelnicy, też o tym wiecie. Jednak łatwo jest mówić, kiedy jest weekend, sporo czasu i można przygotować pyszną jajecznicę, szakszukę czy słodkie naleśniki . Problem zaczyna się wtedy, kiedy mamy sporo obowiązków, a czasu o poranku jak na lekarstwo. Kanapki z serem szybko się nudzą (chociaż jako dziecko nigdy

two broke sisters
Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym 233

Sezon na zimowe trufle właśnie trwa. Jeżeli tylko je zdobędziecie, użyjcie ich, jako dodatku do dobrze Wam znanych dań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Kuchnia Bazylii
Kipi kasza 240

manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną polentą. Są też desery – granola gryczana z orzechami i sokiem pomarańczowym, muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną czy lody czekoladowo-wiśniowe z kaszą manną. Szaleństwo! Kupcie

GRUBY WAŁEK
Wiejska jajecznica 133

składników, a że musiałam wcześnie wyjść nie zdążyłam zjeść śniadania. Zużyłam, więc to co znalazłam: cebulę, jajka, kiełbasę oraz pomidorki i bazylię z mojej mini uprawy :) Składniki na wiejską jajecznicę (1 porcja): 2 jajka brązowa kiełbasa cebula odrobina masła sól Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle. Kiełbasę pokroić w plastry, a potem ćwiartki. Dodać na patelnię i podsmażyć

Karola gotuje
“4-godzinny mistrz kuchni” – recenzja 122

możliwe jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć gotując i jak szybko osiągnąć wysoki poziom umiejętności. Wystarczy wiedzieć czego się uczyć, a powodzenie gwarantuje wybór dobrego przepisu. Jeśli przepis jest dobry, to nie może nam się nie udać.   Przecież wiadomo, że nie trzeba dużo umieć

Ugotowane pozamiatane
Tajlandia od kuchni 179

babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej wersji znajdziemy również smażony bekon i fasolkę po bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie

Zawsze głodna!
Sadzone jajko smażone na wodzie 176

Według niektórych dietetyków najzdrowsze są jajka w koszulkach, czyli te smażone na wodzie również, bo są bardzo do nich podobne. Mniej zdrowe są jajka sadzone na tłuszczu i jajecznica, ponieważ do ich przygotowania musimy użyć tłuszczu, który często podnosi poziom cholesterolu we krwi.  Składniki: 1 jajko  szczypta soli szczypta pieprzu woda Przygotowanie: Na małą patelnię wlej wodę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 113

staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane

kruche babeczki