Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona. To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem(...)aminokwasów, a to nie wszystko. Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe? To właśnie zasługa magicznego kwasu orotowego. Ponadto mięso jagnięce jest wyjątkowo bogate w żelazo i cynk. Przepis na szybkie kotleciki znajdziesz na blogu - tutaj . Dziś proponuję przygotownie łopatki cielęcej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PIECZONA JAGNIĘCINA Z BAKŁAŻANEM to pyszny pomysł na mięsny obiad. Koniecznie... Artykuł Pieczona jagnięcina z bakłażanem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPIECZONA JAGNIĘCINA Z BAKŁAŻANEM to pyszny pomysł na mięsny obiad. Koniecznie... Artykuł Pieczona jagnięcina z bakłażanem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpasty. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów: grillowane, smażone, gotowane na parze, gotowane w koszulce, pieczone lub marynowane. Przepisy znalezione w najstarszych znanych arabskich książkach kucharskich opisują przyprawioną jagnięcinę uformowaną w kulki wielkości pomarańczy i polewaną żółtkiem jajka bądź, rzadziej, szafranem. Obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do koft jest baharat . Baharat to mieszanka przypraw pochodzących z Afryki Północnej(...)Jest stosowana głównie w Iranie, Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa". Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów. Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy
Z notatnika dietetykaszaszłyku, a wywodzi się od ludów wędrownych i wojowników, którzy piekli mięso na ogniskach nadziewając je na miecze. Moja dzisiejsza propozycja to sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny podany na płaskim chlebku z dodatkiem sosu pomidorowego i sosu czosnkowego oraz sporą ilością warzyw. Taki domowy kebab z dodatkiem sosów i warzyw to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego mielonego. (Jeżeli(...)przepadacie za jagnięciną lub nie możecie jej dostać możecie użyć wołowiny). Przepis może wydawać się nieco długi, ale tak na prawdę to dość szybkie i łatwe danie, idealne na czyszczenie lodówki ;) Zapraszam Was także do zerknięcia na inne tureckie przepisy , które pojawiły się na blogu. Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny Składniki: Na kebaby: 500g mielonej jagnięciny
Codzienne GotowanieTrochę luksusu w domu. Tak, właśnie kiedy jagnięcina mi się kojarzyła z drogim luksusem. Teraz ten mięsny skarb możecie znaleźć w super cenach u dobrych rzeźników. Porcja 2 osoby Składniki: 400 g jagnięciny 8 cukinii baby oliwa sól i pieprz do smaku sos grzybowy: 300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików) 2 łyżki masła(...)posiekaną pietruszkę. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą na pół wzdłuż . Dopraw delikatnie solą. Jagnięcinę oczyść i pokrój na kostkę. Obsmaż na patelni grillowej wyłącznie na łyżce oliwy. Obsmażone mięso dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż zgrillowaną cukinię, obsmażoną jagnięcinę i dodaj
Niezły Młynekpieczywo. Bułeczki, bajgle czy obwarzanki. Następnie autor zaprasza nas na Ajran i Kebab czyli obiad. Tutaj zjemy dużo warzyw, zupy z soczewica, kurczaka na różne sposoby no i oczywiście jagnięcinę. Tej ostatniej zjada się chyba w Turcji najwięcej. Książka pisana jest powiedziałabym w formie pamiętnika czy też dziennika. A wszystko udokumentowane jest pięknymi zdjęciami. Na obiad zjemy też klopsiki(...)jagnięciny albo pierogi z farszem z bakłażana lub pieczonego okonia, Narobiłam Wam chyba smaku, a to dopiero początek, bo desery przed nami. Bo następny dział to podwieczorek i ten dział możemy podciągnąć pod desery bo wszystkie podwieczorkowe propozycje są na słodko. Przygodę z Istambułem kończymy pyszną kolacją. Tutaj zjemy frytki z okry, bób, morele nadziewane jagnięciną, hummus czy krewetki
Radość kipiąca uśmiechem.Trochę luksusu w domu. Tak, właśnie kiedy jagnięcina mi się kojarzyła z drogim luksusem. Teraz ten mięsny skarb możecie znaleźć w super cenach u dobrych rzeźników. Porcja 2 osoby Składniki: 400 g jagnięciny 8 cukinii baby oliwa sól i pieprz do smaku sos grzybowy: 300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików) 2 łyżki masła(...)posiekaną pietruszkę. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą na pół wzdłuż . Dopraw delikatnie solą. Jagnięcinę oczyść i pokrój na kostkę. Obsmaż na patelni grillowej wyłącznie na łyżce oliwy. Obsmażone mięso dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż zgrillowaną cukinię, obsmażoną jagnięcinę i dodaj
Niezły Młyneksoczysty w środku grillowany mini kebab z cukinią. Idealne danie na lekki obiad dla rodziny i przyjaciół do podania w ogrodzie. Aromatycznie przyprawione delikatne mięso z indyka lub jagnięciny, a do tego cukinia i odrobina jogurtowego sosu z suszonych pomidorów i nic więcej nie potrzeba. Mini kebaby są szybkie do przygotowania, mięso można przyprawić wieczorem, a rano tylko uformować(...)grillować. Najlepsze kebaby wychodzą z jagnięciny i grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym. Niestety jagnięcinę trudno jest czasami dostać i najczęściej robię kebaby z indyka lub łopatki wieprzowej, a że mieszkam w bloku to i grill często zastępuję patelnią grillową. W kebabach z patelni brakuje mi nieco tego drzewnego zapachu, ale smak pozostaje bez zmian. Grillowane mini kebaby z cukinią
Kuchcik gotujeDelikatne, soczyste mięso, przesiąknięte aromatem przypraw i zawinięte, wraz z warzywami, w płaskie arabskie chleby zyskało wielu zwolenników na całym świecie. W królestwie Saudów shoarma z kurczaka lub z jagnięciny dostępna jest w niemal każdym fast foodzie. Najlepszą jaką jedliśmy przyrządzali kucharze ze Shrimpy Restaurant w Al-Khobar (na zdjęciu poniżej). Jeżdziliśmy tam co tydzień i mimo to nigdy(...)czas marynowania jest różny w zależności od rodzaju mięsa. Czas marynowania mięsa na shawarmę drób powinien spędzić w marynacie minimum 6 godzin, wołowinę marynujemy od 12 do 24 godzin, jagnięcina i baranina potrzebują minimum 24 godzin, ale mogą spędzić w marynacie nawet półtorej doby Czym się różnią shawarma, doner kebab i gyros Doner kebab, gyros i shawarma wyglądają bardzo podobnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJagnięcina to specyficzne mięso i musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo(...)smaczne. Polecam na szybki obiad w zapracowanym tygodniu. zapraszam! Scroll down for recipe in English Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową (4 porcje) Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę
karmelowyJagnięcinę w pistacjach przygotowałam na jeden z niedzielnych obiadów. Bardzo wszystkim smakowała. Smaku i aromatu nadaje panierka z pistacji i chleba, która otula soczystą jagnięcinę. Chrupiąca na zewnątrz, a mięso w środku lekko różowe. Jagnięcina nie należy do tanich mięs, ale może i Wy skusicie się na przygotowanie takiej porcji mięsa. Żródło książka Jamie Oliver "Świąteczne przepisy" Składniki comber jagnięcy(...)obficie musztardą i obtoczyć w powstałej panierce dociskając ją do mięsa rękoma. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-35 minut. Panierka musi być chrupiąca. jagnięcina w pistacjach
O kuchni z uczuciemProponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej(...)świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie puszki ciecierzycy wraz
Wyprawy kulinarneJagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)więcej wina. Podobno lampka wina wypita podczas gotowania również wpływa na ostateczny smak potrawy. ;) Składniki na 4-6 porcji: 800 g jagnięciny 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kwaskowate jabłka np. szara reneta, ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina
Pełny talerzDopiero gdy podrosłam i sama zaczełam przygotowywać wołowinę swoim dzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dlatego też podczas sobotnich zakupów i wyborze mięsa na niedzielny obiad decyzja padła na jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym. Moja mama zawsze dusiła wołowinę tylko z […] The post Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekosłonie palnika. Wypełnić w połowie wodą, sokiem lub czerwonym winem. Można też dodać garść świeżych ziół. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Posmarować ruszt oliwą i położyć jagnięcinę na rozgrzanym ruszcie. Zostawić przez 10 minut na dużym ogniu, aby opiec, następnie zmniejszyć ogień, pozycja MEDIUM. Aby uzyskać ładny różowy kolor jagnięciny należy ją grillować przez 20 minut na każde(...)odwracając raz lub dwa razy. Należy pilnować, aby tacka ceramiczna była w połowie pełna, dodając płynu jeżeli jest to konieczne. Gdy jagnięcina jest już gotowa, należy zdjąć ją z grilla, położyć na półmisku do krojenia, przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie, w rondelku doprowadzić do wrzenia rosół wołowy. Gotować aż pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę
naRuszciePrzepyszna PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ I JAGNIĘCINĄ z dużą ilością ziół... Artykuł Papryka faszerowana kaszą i jagnięciną pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE