Rating: Ostatnimy czasy coraz częściej kupuję jagnięcinę i tym razem rzeźnik namówił mnie na żeberka jagnięce z dużym kawałkiem mięsa – pokroił mi je na kotlety i zostawił w rozmyślaniach jak je przygotować na obiad…. Składniki na: Kotlety jagnięce z warzywami cztery kotlety jagnięce grzebietowe dwie średniej wielkości papryki dwie średnie cebule trzy ząbki czosnku trzy łodygi selera naciowego
Magiczny Garneksosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia(...)ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego sól, biały
W kuchni Katiepołączyliśmy z aromatycznymi przyprawami. Caffe de Paris od Skworcu, idealnie balansuje aromatami i smakami. Polecamy fan page: https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts Strona internetowa: http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 500 g jagnięciny (organki jagnięce) 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy Caffe de Paris 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jagnięcinę dzielimy na porcje, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy zioła i dusimy na małym ogniu 45 min. Całość zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenzwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę(...)gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem
Karo in the Kitchenmiejsce. Zatem posiedzieć to i tam można ale zjeść... Jedzenie: Spróbowaliśmy, bo nie można powiedzieć "zjedliśmy" kawałki koziny z cebulą w sosie z mieszanki orientalnych przypraw oraz grillowaną jagnięcinę z sałatką z mango i sosem miętowym. Pierwsze danie fakt, do licha, było porządnie doprawione i mega aromatyczne jednak ten tłuszcz... Jak nie machało się łyżką w miseczce (nie mylić(...)spora warstwa tłuszczu. Na dodatek nie wiem czy naliczyłem w tej miseczce 3 kawałki koziny. I co najlepsze - potrawa kosztowała 38 zł! W cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji. Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach
Right Behind The KitchenJeszcze nie zdąrzyliśmy zapomnieć o smaku jagnięciny, a w lodówce z pojemnika spoglądają na nas kiełbaski, a ossobuco cielęce z warzywami, aż prosi się o zjedzenie, ale już nie czas myśleć o jagnięcinie, bo w miskach na blatach spogląda na nas dziczyzna! Łukasz Konik od wejścia pyta wszystkich o pytania z poprzednich warsztatów - czy jakieś są - zawsze skłonny do pomocy
Plate of Joyadko ją przygotowuję, a szkoda bo jest bardzo smaczna. Z tego co słyszałam mięso to jest dość trudno dostępne w Polsce, nic dziwnego skoro większość jagnięciny eksportowana jest właśnie do Włoch;) Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego mięsa - baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki
Codzienne Gotowaniedania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to mięso, aby było miękkie, musi(...)się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać. Składniki : 500g wołowiny (lub jagnięciny) 2-3 cebule 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego 5-7 ziarenek czarnego pieprzu 4 marchewki 1,5 szklanki mrożonego groszku puszka krojonych pomidorów (400g) przecier pomidorowy
Codzienne GotowanieZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól, pieprz sczypta cukru
Codzienne GotowanieDzisiaj przedstawiam jagnięcinę - w Polsce niedoceniana, trudna nawet do kupienia. Od pewnego czasu pojawia się w jednym ze sklepów sieciowych. Z baraniną spotykałam się od lat dziecięcych dosyć często, a dzisiaj jak nadarzy się okazja. Dobrze doprawiona baranina czy jagnięcina jest bardzo smaczna i właśnie tak mój mąż stal się jej miłośnikiem. Składniki: 4 kotlety jagnięce 1 łyżeczka masła
Smaki Ewyniech tylko dorwę normalny aparat. Chrupiące na zewnątrz, delikatne wewnątrz. Takie właśnie są frykadele z Cypru. Idealne w ramach odskoczni od zwyczajnych, przeze mnie znienawidzonych kotletów mielonych. 500g mielonej jagnięciny (można użyć innego mięsa mielonego, jednak oryginalnie jest to jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz
Kuchenna KontrrewolucyaAbruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest jednym z przykładów uniwersalności kuchni Półwyspu Apenińskiego. Idealna alternatywa dla kiełbasy, kaszanki czy karkówki. 400 g jagnięciny sól oliwa Pokrojoną w małe kawałki (najlepiej kostkę o boku ok. 1 cm) jagnięcinę lub baraninę nabijamy na patyczki do szaszłyków, możemy delikatnie skropić oliwą. Grillujemy nad żarem, uważając
Bon Ton Italiazdobycia cały czas się polepsza co bardzo mnie cieszy. Kotleciki jagnięce udało mi się kupić w Lidlu i jeszcze tego samego dnia wylądowały na stole. Naprawdę warto włączyć jagnięcinę do swojej diety chociażby z uwagi na zawartość kwasu linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi a także witaminy B1. Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym(...)wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą. Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem
Milion Smakównajwiększym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania dotarły do nas dania główne. Otrzymałam idealnie wysmażony i różowy w środku kawałek jagnięciny, podanej na kaszy jaglanej, z zasmażaną włoską kapustą, panchettą i bakłażanem (36 zł). To było przepyszne, delikatne, rozpływająca się w ustach jagnięcina, idealnie wysmażona i wpółgrająca z resztą elementów
karmelowyniego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny
królestwo garów