jagnięcina - 748 przepisów (strona:18/50)

Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 149

muzułmańscy Maurowie okupowali przez 800 lat! Niewiele zresztą brakło, żeby i Francja zmieniła się w kalifat. Kurczak w winogronach Potrawa nosiła nazwę sikbaj, co oznacza potrawa marynowana. Podstawę stanowiła jagnięcina, marynowana w winegrecie, później pieczona. Hiszpanie przerobili nazwę na scabeche i kiedy sami stali się kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata. Dzisiaj jest to danie znane od Iranu po Meksyk

Niedzielny kucharz
Tradycyjna baba ghanoush – dip z bakłażana 135

ulubioną. Myślałam o tajskiej i włoskiej, ale chyba najbardziej przemawia do mnie kuchnia bliskiego wschodu. Uwielbiam kumin, a za tahinę i hummus dałabym się pokroić. Z mięsa najbardziej lubię jagnięcinę, ale w sumie to mogłoby go Read More Artykuł Tradycyjna baba ghanoush – dip z bakłażana pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Orientalny gulasz wołowy z batatem 150

curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z ryżem. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Matta Prestona na potrawkę z jagnięciny. Danie zmodyfikowałam i wyszedł pyszny i oryginalny w smaku gulasz. Polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki soku

Oryginalny smak
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 239

rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony ma kolor matowej zielonej oliwki

Ciastka - domowe słodkości
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 141

prosi się o kompana w postaci posiłku. Faktycznie latem mogą to być potrawy z grilla, a zimą z kolei bardzo wyraźnie widzę je w towarzystwie np. kociołka gulaszowego (z jagnięciną) z ognia. Albo do palonego bakłażana z orzechami. Powiem więcej. Ja to bym w ogóle zaszalała i postawiła je na świątecznym stole. Aniołku, już wiesz co chciałabym pod choinkę. Miejsce

Kate's Kitchen
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 188

ciężkie kromki o mocno słodkawym posmaku najlepsze są z samym masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pylsur - islandzki hot dog 189

wszystkim i taką wersję dziś chciałabym Wam przedstawić. W skład tego hot-doga wchodzi oczywiście bułka i dobrej jakości parówka, na Islandii często jest to parówka z dodatkiem jagnięciny, świeża i prażona cebulka oraz ketchup, musztarda i sos tatarski. Taki hot dog w Rejkiawiku kosztuje 450 koron.  Budka z hot-dogami Baejarins Beztu pylsur  stała się jeszcze bardziej

Codzienne Gotowanie
Skrzydełka w sosie 246

smaczny obiad. Skrzydełka z kurczaka w sosie. Podałam je z ryżem. Jak zauważyliście na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań mięsnych przygotowanych z różnych rodzai mięs. Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, jagnięcina to wszystko w zakładce MIĘSA. Jeżeli zrobiliście  Państwo danie z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia również mile widziane. Życzę smacznego i zapraszam

O kuchni z uczuciem
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita 145

się tym samym w trend "gotuję, nie marnuję". Słowo fatteh (arabski: فتّة‎ ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe. Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine. Autorką poniższego przepisu na fatteh

Cztery Fajery
Pita, tradycyjny przepis i wykonanie z Arabii Saudyjskiej 148

Anglii jest nas dużo z każdego kraju więc czasami można coś ciekawego się dowiedzieć i dostać ciekawy przepis. Można je faszerować na różne sposoby z warzywami, kurczakiem, rybą, jagnięciną, wołowiną itp Wszystkie składniki wrzucić do miski, dokładnie zagnieść jak każde ciasto drożdżowe. Masa musi być sprężysta i gładka. Ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte

Kuchnia Pokoleń
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 185

mięsem fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z mięsem. Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym. Pierogi z mięsem kcal. Ile kalorii jest w porcji pierogów z mięsem

Moja Książka Kucharska
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 144

Pulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania

Niedzielny kucharz
Marynowane liście winogron 129

proste przepisy na… marynowane liście winogron. Można je potem wykorzystać do przygotowania dolmadesów lub tołpy, czyli takich greckich lub gruzińskich gołąbków. Ja planuję przygotować do nich farsz z jagnięciny i/lub cielęciny, a także coś dla wegetarian, czyli z warzywami. Ale to jeszcze chwilę. Przygotowywałam niewielkie ilości na razie tylko dla siebie, 20 liści do słoika o pojemności 330 ml – proporcje

Kate's Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję