jagnięcina - 748 przepisów (strona:23/50)

pieczeń jagnięca 175

klasyczna, banalna w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku. Składniki: jagnięcina – łopatka albo udziec czosnek gałązki rozmarynu sól oliwa z oliwek Mięso ponakłuwać dość gęsto nożem, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym

stajnia gołębie od kuchni
"Sketch" Sebastiana Olmy w Teatrze Wielkim 123

restauracji kręcił się po sali, więc udało nam się przez chwilę porozmawiać. Sketch serwuje kuchnię międzynarodową, w menu znajdziemy między innymi tatara, smażone krewetki, sałatę z kurczakiem, jagnięcinę czy steka.  Jest to lokal z otwartą kuchnią, designerskimi fotelami, część foteli jest klasycznych i wyglądają jakby tu trafiły przed chwilą wprost ze sceny teatru. Bardzo mi się to połączenie

Kulinarne przygody Gatity
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 99

powietrzu unoszącym się znad gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry. Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz.  Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami

Moja Książka Kucharska
KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 119

desperację w oczach, kiedy widzę gdzieś świeżutkie, cudne warzywa - made in Poland oczywiście ;) Od razu wiem, co stworzę... dziś warzywa z grilla i do tego soczysta i smakowita jagnięcina. Chyba się powtarzam, ale kto by pomyślał, że tak wiele warzyw może tak dobrze smakować. Wszyscy powinni tego spróbować. Smak podkręcony świeżym tymiankiem i oliwą z oliwek. Proste i szybkie danie

Moja Książka Kucharska
MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA 149

Dziś polecam zestaw przypraw do natarcia odświętnych mięs.Taka mieszanka świetnie pasuje do wieprzowiny jak też jagnięciny.Ostrość musztardy i czosnku nadaje przyjemną kruchość mięsie a anyż , goździk i rozmaryn , cudowny zapach i orientalny lekko posmak.Polecam. 6 goździków 3 gwiazdki anyżu 1  i 1/2 łyżeczki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 1 łyżka soli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Plantan -co to jest -jak to jeść 138

sklepie z tradycyjnymi produktami. Kupuję je w orientalnych butikach. Stosunkowo nie są drogie. Praktycznie kosztują tyle samo co ich słodki kuzyn. Mój pierwszy przepis z plantatami to gulasz z jagnięciny . Tutaj wykorzystałam zielone lekko przyżółcone plantany, które najpierw ugotowałam. Dzisiaj kupiłam plantany, bo mam w planie kolejne z nimi przepisy. Były jednak niedojrzałe i muszą poleżeć parę dni. Lubicie plantany

codojedzenia
Smaki Środkowego Wschodu 111

baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną jagnięciną, czy ze szpinakiem.  My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush. Baba ganoush -  Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno grillowane bakłażany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak dobrać wino do kolacji? 178

drobiem oraz warzywami. Wino Trapiche Astica Merlot Malbec, argentyńskie wino oparte o mieszankę dwóch szczepów – Malbec i Merlot, kupisz w winezja.pl. Doskonale pasuje do serów i czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina). Chardonnay To białe wina o wytrawnym aromacie cytrusów bądź też słodsze, o akcentach tropikalnych owoców. Ten różnorodny szczep dobrze sprawdzi się jako aperitif, czyli lekki drink przed posiłkiem. Będzie też

Tradycyjna Kuchnia
Tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią 176

Tażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :) Składniki na tażin wołowy: – 600 g wołowiny – 1 puszka

Kuchenne Wariacje
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 159

Gulasz wieprzowy przyrządzam często na obiad . Podaję go z ryżem, kaszą lub ziemniakami w zależności od jego rodzaju. Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami przypomina perski gulasz z jagnięciny. Znajdziecie w nim charakterystyczne dla perskiej kuchni przyprawy, suszone limonki i żółtą soczewicą. Jest to jedno z moich ulubionych dań irańskich, które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem . Jest to bardzo aromatyczne

codojedzenia
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 293

najbardziej zbliżony jest do żółtego. Warto wiedzieć, że np. wersja katalońska sosu nie zawiera żółtka. Z CZYM I JAK UŻYWAĆ Sos Aioli jest najlepszy do pieczonych ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny i jajek. Pasuje także do małż św. Jakuba i surowych warzyw. Można posmarować nim wierz dania i zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką

Gotuję Testuję
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 139

śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem, miętą i szafranem (66 zł). Wnętrze jest jasne, przestronne i urządzone bardzo prosto. Kolory, które wykorzystano

Kulinarne przygody Gatity
Rybne mulligatanni curry – przepyszne, idealnie doprawione curry rybne. 119

Curry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest

wysmienity
Yorkshire puddings 164

ponieważ były dość tanie w przygotowaniu. Obecnie jest to nieodzowny element Sunday Roast czyli niedzielnej pieczeni. Podaje je się do różnego rodzaju mięs. Pieczonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka czy jagnięciny. Również spożywane przez wegetarian z sosem warzywnym. Niektórym przygotowanie może sprawić trudność, gdyż bardzo łatwo można je zepsuć. Trzeba trzymać się pewnych reguł a wtedy Yorkshire puddings na pewno wyjdą

wysmienity
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 148

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania