Blueberry Corner by "jagodzianka" Marynowane cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z kurczakiem, jagnięciną i rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane cytryny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerposzukujących dobrej jakości produktów. Nas osobiście zachwyca wybór ryb i owoców morza, a ponadto mięsa - czy świeże czy mrożone - wybór jest ogromny, a dodatkowo sami możemy zdecydować czy np. jagnięcinę chcemy kupić taką z Polski czy z Nowej Zelandii. Od nas zależy czy wybieramy lokalnych producentów czy towar eksportowy, ale najważniejszy jest fakt, że mamy możliwość wyboru! Chcemy Wam pokazać
Plate of Joywołowe rozejrzyjcie się dobrze, bo w MAKRO znajdziecie bardzo bogaty asortyment mięs - na półkach i w ladach chłodniczych czekają na Was zarówno wieprzowina i wołowina, jak i cielęcina, baranina, jagnięcina, kozina, bogata oferta drobiu łącznie z drobiem wykwintnym np. gołębiem czy bażantem oraz dziczyzna - po więcej informacji zapraszam na stronę MAKRO . Składniki: 1,5 kg polików wołowych, 1 litr bulionu
Plate of Joyosiągalne, np. gotowa polenta w kawałku, ryż do gotowania w kuchence mikrofalowej, ryby tupu morlesz czy barwena. Jest też kilka przepisów z wykorzystaniem drogiej i trudno dostępnej w Polsce jagnięciny, która akurat w Wielkiej Brytanii jest popularna. Podsumowanie Książka "Gotowanie po włosku w 20 minut" pozytywnie mnie zaskoczyła - przepisy są bardzo apetyczne i wiele z nich chcę wypróbować, jest naprawdę
Chilli Czosnek i Oliwaciepłe wieczory. Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling Bremmer Calmont 2013 z winnicy Franzen Przyjemnie owocowe z dobrą kwasowością. Wyczuwalne słone akcenty. Doskonałe do grillowanych owoców morza, białego mięsa, jagnięciny i twardych serów. Savignon Blanc trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Klasyczne Savignon Blanc ze sporą kwasowością. Jednocześnie sporo cukru resztkowego. Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken
królestwo garówbeczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny, intensywny bukiet ciemnych owoców z nutą aromatycznych przypraw. Dobrze zbalansowane, harmonijne tradycyjne wino. Niczego nie udaje. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z jagnięciny, dzika, sarny. Na pewno sprawdzi się z twardymi serami oraz wędlinami. Powinno też podkreślić smak tradycyjnej (bez śmietany)carbonary. Bardzo ciekawa prezentacja. Bardzo solidne przyjazne wina. Bardzo klimatyczne zabytkowe wnętrza
królestwo garówMerlot i te oczywiście dominowały podczas degustacji. Pijąc je i rozmawiając z ich producentami już wyobrażaliśmy sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem. Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową
królestwo garówdrobiu. Na wyróżnienie zasługuje również "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny. Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki. Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl
królestwo garówaromatycznej przekąsce. Comber jagnięcy (idealnie ugotowany) i do tego idealnie dobrane wino- Château Vieux Maillet Pomerol 2007 (129 zł) doskonale zbalansowane, dojrzałe, pełne, gładkie, jedwabiste i miękkie. Z jagnięciną para doskonała. Chyba najlepsze wino tej oferty. Wino na specjalne okazje. Według nas na wyróżnienie i spróbowanie w pierwszej kolejności zasługują jeszcze: - z win białych: Muscadet Sèvre-et-Maine
królestwo garówdojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny. Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego
królestwo garówSaint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier-Monpeloup Pauillac
królestwo garówmięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze zbudowane i zrównoważone. Finisz jest długi i bardzo przyjemny. Będzie doskonale pasowało do ostryg, tatara z łososia, homara ale również do jagnięciny, szparagów lub dojrzałego koziego sera. Colterenzio - Sauvignon Blanc Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory
królestwo garówPinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej
królestwo garównosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań
królestwo garówprzepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch
Gospodyni Miejska