Sezon na dynię wykorzystaliśmy do samego końca, mocno przeciągnął się on na czas, w którym królują jabłka i gruszki. Te ostatnie wreszcie się doczekały na swoją kolej. Upiekliśmy ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na którym dumnie prezentują się gruszki. Owoce bardzo ładnie się upiekły – są miękkie, słodkie i wilgotne, a w połączeniu z czekoladą rozpływają się
niecodziennikparydobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne. Składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych gruszek 150 g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych) 3 suszone wędzone gruszki 5 goździków 1 kora cynamonu 1 łyżka miodu 2,5-3 litry wody (adsbygoogle
niecodziennikparyszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 2 / 3 szklanki cukru 1 opakowanie czerwonego kisielu 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części
niecodziennikparySmażona biała kiełbasa należy do tradycyjnych wielkanocnych potraw. Można ją serwować na różne sposoby np. tylko podsmażoną, z cebulą, z jabłkami lub kiszoną kapustą. My wybraliśmy wariant z cebulą, który wzbogaciliśmy dodatkiem białego wina, dzięki czemu całość nabrała głębokiego, winnego smaku. Składniki 1 kg surowej białej kiełbasy 1 / 2 kg cebuli 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki białego
niecodziennikparyjabłkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ananas obrać, usunąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki. Liście szpinaku i jarmuż opłukać, pozostawić na sitku do odkapania. Do miski wlać sok z jabłek i cytryny, włożyć pozostałe składniki, dokładnie zblendować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smoothie z ananasem, szpinakiem i jarmużem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyWasza sałatka jarzynowa , której nie może zabraknąć na świątecznym stole? Składniki na sałatkę jarzynową 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko 3 ogórki kiszone 1 mała cebula 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka ostrej musztardy 5 łyżek majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchew(...)Zalać zimną wodą do połowy ziemniaków, gotować, aż warzywa będą miękkie. Odsączyć, wystudzić. Następnie wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę wysypać na sitko, opłukać, pozostawić do odkapania. Jabłko i cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę. Ogórki kiszone oraz obrane jajka również pokroić w kostkę. Jeżeli ogórki kiszone są kwaśne można obrać je ze skórki. Wymieszać majonez ze śmietaną
niecodziennikparydoskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu
niecodziennikparyKaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała “z jabłkami”, ale druga “z wątróbką i sercami” zainspirowała nas do przygotowania takiego właśnie nadzienia. Pracy było troszkę więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak
niecodziennikparywakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił on kompoty ze wszystkich dojrzewających owoców – truskawek, czereśni, agrestu, porzeczek, jabłek i śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze. Udostępnij Składniki na kompot z truskawek
niecodziennikparyczekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Ciasteczka kokosowe z płatkami owsianymi (Biscotti di cocco e fiocchi d'avena) Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena) Ciasteczka z kawałkami czekolady (Cookies con gocce di cioccolato) Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche
La grande e la piccola cuocadodaj wrzątku i dokładnie wymieszaj, tak aby sos się ładnie połączył z wodą. Podawaj z porcją mięsa, pieczenią lub jajkami, ziemniakami i ulubioną surówką (rekomenduję surówkę z marchewki i jabłka). Smacznego! Jeśli szukasz innych podstawowych przepisów, zapraszam tutaj . Chcesz mnie śledzić na bieżąco, zapraszam na Instagram ! Artykuł Sos chrzanowy na ciepło pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfciasto czekoladowo bananowe , jednak ze względu na braki w produktach musiałam trochę pokombinować. Wyszły przepyszne i bez zakalca. Polecam :) SKŁADNIKI NA 16 BABECZEK: 2 bardzo dojrzałe banany 1 jabłko 10 dag cukru (można dać więcej) 2 budynie czekoladowe po 40 g 1 łyżka kakao 12 dag mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku i sody 0,5 opakowania cukru waniliowego(...)jajka 120 ml oleju 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady WYKONANIE: Czekoladę posiekać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Banany rozgnieść, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać 2 jajka, olej, cukier i wymieszać. Sypkie składniki przesiać i razem z czekoladą dodać do miski. Wymieszać i nakładać do papilotki do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 st.C ok.25-30
Pani na deserPyszne ciasto z makiem,jabłkami ,orzechami i polewą czekoladową....Wilgotne i mięciutkie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli makowców. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i Wigilię,ale również do niedzielnej kawy. Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt zdecydowanie jest tego warty,polecam i zapraszam po przepis
Swojskie jedzonkosuszonych grzybów 4-5 suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą(...)pokrojoną kiełbasę, jeszcze chwilę smażymy. Rada: Jeśli używamy suszonych płatków cebuli dodajemy je do składników razem z kiszoną kapustą. Składniki przekładamy do wolnowaru, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów
Słodkie okruszki