Oczarowały mnie od pierwsze wejrzenia. Wspaniałe czekoladowe ciasteczka z musem czekoladowym i soczystą, orzeźwiającą truskawką. Mój nowy nabytek w postaci książki kucharskiej, z tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia(...)czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy: 350 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany
Made By Mom And SonOczarowały mnie od pierwsze wejrzenia. Wspaniałe czekoladowe ciasteczka z musem czekoladowym i soczystą, orzeźwiającą truskawką. Mój nowy nabytek w postaci książki kucharskiej, z tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia(...)czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy: 350 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany
Made By Mom And Sonwyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru(...)połowę mieszanki piwno-miodowej. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać resztę masy i dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie
My simple kitchenCiasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.Dodatkowo: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, 150g masła, duża puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 400g kremu czekoladowego(...)galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.Wierzch: 350ml śmietanki 30%, galaretka np. truskawkowa, starta czekolada. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.Rozsmarować Nutellę, schłodzić.Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody
Z miłości do słodkościlogo z nazwą Czekoladowy! Od kilku dni było głośno o tym otwarciu w internecie. Czytaliśmy o obłędnej tarcie z marakują i mango - całkowicie nasze smaki, wiedzieliśmy, że choćby dla niej musimy tam trafić! Cukiernia nie jest duża, ale taka całkiem w sam raz - trzy, cztery stoliki, kilka miejsc stojących, dwie lady chłodnicze samych pyszności - ciasta, torty, tarty, praliny, ciastka(...)czekoladą! Tort był tak obłędny, że szliśmy ulicami Warszawy jedząc go paluchami ;) i było nam zupełnie obojętne czy ktoś na nas patrzy czy nie! Warto było :) Ceny w Czekoladowym są chyba normalne i całkowicie do zaakceptowania - za nasze zamówienie z kawą zapłaciliśmy 27zł - tartaletka 9 zł, charlotte 11, ale warto zwrócić uwagę, że Czekoladowy to najlepszej jakości składniki - ekologiczne
Plate of JoyCiasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy(...)masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając
Passions hobbies lifeczekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę. Zawijamy(...)smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do przygotowanej formy, na spód i boki. Nakłuwamy widelcem, wkładamy na około 30 minut do lodówki. Wyciągamy ciasto, przykrywamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy obciążniki w postaci specjalnych kulek, grochu lub kamyczków. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Ściągamy obciążenie i papier, dopiekamy jeszcze
Made By Mom And Sondzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć, zdjąć górną blaszkę oraz papier. Prostokąty z ciasta francuskiego oprószyć cukrem pudrem i zapiekać jeszcze przez około 5-10 minut w tej samej temperaturze do ładnego zarumienienia. Wyjąć i delikatnie przenieść na kratkę do studzenia. Lukier: Cukier puder(...)utrzeć z mlekiem do uzyskania gęstego lukru. 2 łyżeczki lukru przełożyć do innej miseczki, dodać do niego mniej więcej pół łyżeczki naturalnego kakao i dobrze wymieszać, by otrzymać ciemny czekoladowy lukier (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka, by gęstość była taka sama jak lukru białego). Ciemny lukier przelać do tutki zrobionej papieru do pieczenia, odciąć końcówkę. Biały lukier wysmarować
Nastoletnie WypiekanieZapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy(...)połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy
kulinarne odsłony paticałości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta(...)jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce w 3 łyżkach gorącej wody rozpuścić 1 płatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernik - 1 kg masło - 25 dag cukier - 2,5 szkl jajka - 5 szt cukier waniliowy - 2 op żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek mleko - 1 szkl kakao ciemne - 5 łyżeczek bałwanki czekoladowe ozdoby cukiernicze Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano(...)miksując. Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko. Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki , raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra). Staramy sie robić to szybko , gdyż masą tężeje szybko. Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie
przepisy- Milkisernik - 1 kg masło - 25 dag cukier - 2,5 szkl jajka - 5 szt cukier waniliowy - 2 op żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek mleko - 1 szkl kakao ciemne - 5 łyżeczek bałwanki czekoladowe ozdoby cukiernicze Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano(...)miksując. Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko. Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki , raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra). Staramy sie robić to szybko , gdyż masą tężeje szybko. Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie
Camilla w kuchnimnie całkowity brak czasu na cokolwiek. Nie mam czasu nawet przygotować potraw na bloga. Spięłam się więc i przygotowałam cynamonowe serniczki ukształtowane na czapeczki Mikołaja. Wierzch jest czekoladowy a środek pachnie przyprawami korzennymi Składniki: SPÓD 70 g masła 45 g cukru 30 g płatków owsianych 45 g zblanszowanych migdałów 70 g mąki pszennej MASA 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl(...)białej czekolady 150 ml wody 300 g cukru 200 ml mleka skondensowanego 20 g żelatyny czerwony barwnik Bita śmietana cukier puder Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku. Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką
Kuchnia w oparachstanowi puszysta masa serowa z dodatkiem musu bananowego, a górę wieńczy masa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami pekan i bananami. Niebanalna propozycja na niejedno spotkanie ze znajomymi. Na pewno długo o niej nie zapomną ;) Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych ciastek czekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony(...)jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan, wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (60 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal
Świat Ciasta