smaczniejszego ni ż domowe, w ł asnor ę cznie upieczone drożdżówki i ich ma ś lany zapach roznoszący si ę po ca ł ym mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe ś niadanie. Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą(...)buon pane dolce e delle lunghe lievitazioni Vi propongo anche la ricetta per g irelle con confettura di fragole . Buon appetito! SKŁADNIKI (na ok. 14 sztuk) Ciasto drożdżowe 350 g mąki pszennej 45 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 g soli (1 ł y ż eczka) 30 g cukru
La grande e la piccola cuocaCzekoladowe babeczki zawsze sprawdzą się dla najmłodszych. Mój syn je wręcz ubóstwia ;-) Żeby wyglądały ciekawiej postanowiłam nadać im zabawny wygląd i tak też powstały czekoladowe babeczki jeże. Udekorujcie je z dziećmi, a zobaczycie jaka to świetna zabawa. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 200 ml mleka 3,5% 200 g mąki(...)łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. W każdą babeczkę powbijać słupki migdałów tworząc kolce. Każdą babeczkę udekorować również dwiema perełkami cukierniczymi, które będą oczami. Najlepiej przykleić je maczając w lukrze, ale nada się również jogurt naturalny. Draże czekoladowe o kolorze
Passions hobbies lifeciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy(...)rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem. Smacznego
bistro mamaBanany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy. Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka(...)góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomijabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta(...)Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jaja do dekoracji: lukier (białko + 1 szklanka cukru pudru- ubijamy na sztywno), kolorowa dekoracja marki Delecta- naturalne kuleczki zbożowe, kamyczki i czekoladowe kuleczki 1 szklankę cukru należy upalić, przestudzić chwilę, dodać zaparzoną kawę zbożową i rozpuścić w niej karmel. Ponownie ostudzić. Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać
Mango PapajaNajbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki
To co kochamDziś częstuję ciasteczkami. Jeśli lubicie czekoladę, to te ciasteczka też Wam posmakują. Mój brat, jako wielbiciel czekoladowych wypieków, pochwalił :) Takie ciasteczka mogą spokojnie poleżeć w puszcze, lub słoiku, więc warto mieć je w domu dla niespodziewanych gości. U nas przeważnie są, ponieważ ja sama bardzo lubię, do kawy czy herbaty przegryźć swojskie ciasteczko. Z podanych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy 45 g Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i nutellę, zmiksować do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń (proszek). Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na stolnicę. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować kulki
Agusiowe smakołykiMazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkpwych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie. Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie. Mazurek jest(...)pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta, zrumienić, odwrócić i usmażyć z drugiej strony – placuszki szybko się smażą, więc trzeba mieć to na uwadze podczas smażenia. Placuszki z sera białego podawać z dżemem, posypane cukrem pudrem lub polane sosem np. czekoladowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placuszki z sera białego pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparymasy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową
Walijskie PichcenieDlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki, znajdziecie tu . Sami
Agusiowe smakołykiDodatkowo: powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiEkspresowe w przygotowaniu placuszki czekoladowe. Puszyste i delikatne. Nie chłoną tłuszczu i pięknie rosną podczas smażenia. Podałam je ze słodkim masłem orzechowym i bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Sprawdzą
cool and mintyprzygotowałam specjalnie zestawienie tych najlepszych, także w wersji pieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku
Moja smaczna kuchnia