kilku dni mam straszna ochote na soczewice i ciasto bananowe. I o ile soczewice bardzo lubie, to wszelkie przetwory bananowe juz nie. Jesli mam jesc banany to tylko w naturalnej postaci. Ale kolezanka wspomniala cos o czekoladowym ciescie z bananami i wyobraznia tak zadzialala, ze od kilku dni szukam odpowiedniego przepisu. Moje poszukiwania pozostaja bezowocne. Na pocieszenie wiec przygotowalam
Przysmaki Karolkiprzydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Czas na krem! Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo, które damy(...)razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo na ścianki i wierzch tortu. Rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową malujemy nogi pająkom. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
CiastkozercyTruskawki w środku zimy? Wy też miewacie takie zachcianki? Przy odrobinie szczęścia można je znaleźć w Tesco (ważne jednak, żeby dobrze sprawdzić czy nie są zepsute
Ciastkozercykruchych ciastek czekoladowych 30 g masła 20 g ciemnej czekolady 20 g białej czekolady Składniki na masę serową 530 g twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie mielonego 120 ml śmietany 18 % 120 ml mleczka kokosowego 3 średnie jajka 50 g wiórków czekoladowych 170 g cukru 15 ml likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Składniki na mus czekoladowy 120 g białej czekolady(...)średnie jajka 25 g drobnego cukru 30 g masła 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody 200 ml śmietany 18 % Instructions Przygotowanie spodu Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasta rozdrobnić w malakserze, dodać masło z czekoladą, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, ułożyć je na krzyż
SprawdzonaKuchnia.plorzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle, bo po 2 dniach po cieście nie było śladu. Na zdjęciach możecie zobaczyć moją cudną tacę i ręcznik w tulipany, te i inne ciekawe kuchenne przydasie znajdziecie w sklepie Tarka i Miarka . Spód: 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam czekoladowych) 150 g masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka(...)dżem pianę z białek. Odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy zacznie tężec wykładamy ją na pianę z białek. Wkładamy do lodówki, gdy galaretka zgęstnieje ciasto jest gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęścieniewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 100 g ksylitolu/cukru Składniki na krem(...)Wykonanie: mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki(...)makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy
VioletoweKucharzeniePyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej(...)czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao 3 czubate łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 4-6 bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka pomarańczowa 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem
MyCookBook.plśrodku. Otulone czekoladowym kremem. Babeczki doskonałe na każdą okazję. I brak okazji. Babeczki: 250 g mąki 150 g słodziwa 2 jajka 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło(...)rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 st. C, przez 25 minut. Mascarpone ubijamy ze słodziwem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki (50 g) i mieszamy z sokiem lub barwnikiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną dodajemy do mascarpone, stale ubijając
Kucharzycadzieci)! Te delikatne płaty ciasta, które można zajadać same lub po prostu z dodatkiem tego na co mamy w danym momencie ochotę. Na słono i na słodko, w domu czy na wyjeździe, ratunek dla studentów. No po prostu nie wyobrażam sobie kuchni bez nich! Naleśniki na słodko to oczywiście te z dżemem, owocami, miodem, kremem czekoladowym czy twarożkiem i cynamonem(...)Można je również przygotować dzień wcześniej i zamrozić albo przechować w szczelnym pojemniku na następny dzień. Naleśniki są proste Przechodząc do przepisu – naleśniki to po protu cienkie płaty ciasta, które w zależności od upodobań jedni wolą kiedy są grubsze, inni cienkie jak papier. Można je zrobić z większą lub mniejszą ilością tłuszczu zależnie od tego, z czym chcemy
rabarbarowoubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st.C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie(...)pudrem na gęsty krem. Trochę kremu mieszamy z barwnikiem czerwonym a innej miseczce mieszamy z zielonym. Białym kremem pokrywamy tort. Dowolnie dekorujemy dripem i kolorowymi kremami. składniki na drip czekoladowy: ok. 30 g czekolady ok. 30 g śmietanki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na ok. 1 min. a następnie dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka(...)płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Z mleka odlewamy niewielką część i w niej rozpuszczamy 2 budynie, cukier,mąkę oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudeser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z udziałem kremu śmietankowego i czekoladowego. Polecam! Ps. Jeśli akurat jesteście na etapie planowania wakacji, polecam http://www.burco.pl/ - domy i apartamenty nad polskim morzem :) Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią
Domowa cukiernia EwyCiasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk. Składniki na tortownicę 23 cm : 250 g sucharków 250 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku(...)mleka 200 g czekolady mlecznej 150 g dowolnych orzechów ( włoskich, nerkowca, laskowych) Przepis : Sucharki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Zmiksowane sucharki wsypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy i wszystko dokładnie razem łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wszystko
Smakowite Daniamożna kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier puder bita śmietana sos toffi i czekoladowy świeże owoce owoce z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę. 2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy
My Culinary Art