pyszny deser z musem jabłkowym, bitą śmietaną i słomką ptysiową. Deser jest bardzo lekki i orzeźwiający. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. SKŁADNIKI: 10 sztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji. PRZYGOTOWANIE(...)Herbatniki kruszę w pył. Miękkie masło ucieram. Dodaję pokruszone herbatniki i razem ucieram. Przygotowaną masę wykładam na płaski talerz i formuję okrąg. Wstawiam na 30 minut do lodówki, 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Następnie wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Masę wykładam na płaski talerz wyłożony
Tradycyjna kuchnia Kasikilku latach prób śmiało mogę powiedzieć, że stworzyłam swoją własną markę, którą nazwałam “Ketchup Dolores” . Składniki 2,5 kg dojrzałych pomidorów (ja używam malinówek) 0,5kg obranych jabłek (bez gniazd nasiennych) 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę 1/3 szkl. octu 1/2 szkl. cukru 2 łyżki soli 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 1 płaska łyżka cynamonu(...)rozdrobnione pomidory smażymy na małym ogniu w rondlu. Przecieramy przez sito dzięki czemu pozbywamy się pestek. 2 Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Jak zrobi się szklista dorzucamy paprykę, jabłka i po kilku minutach dodajemy rozgotowane pomidory. 3 Doprawiamy i smażymy dopóki zredukujemy płyn i uzyskamy gęstą konsystencję. 4 Całość blendujemy i w razie potrzeby odparowujemy przez kolejne kilka minut
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyBardzo dawno temu pokazywałam już podobną surówkę ( KLIK ), tym razem przedstawiam nieco łagodniejszą wersję. Składniki: 3 średnie marchewki 1 małe jabłko 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku) 2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć
Kuchnia domowa AniJeśli ograniczamy cukier to zastąpmy go miodem. Składniki : połowa małej główki białej kapusty marchewka jabłko zielony ogórek mała cebula- niekoniecznie Przygotowanie: Kapustę poszatkować i posypać solą, pozostawić na ok. 20 min, po tym czasie kapustę odcisnąć Dodać do niej startą marchewkę, jabłko i ogórek zielony, ewentualnie pokrojoną cebulę Składniki polać sosem z miodem i wymieszać . Składniki na sos: miód
Proste PotrawyPuszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone
Kuchnia MagdaLenyPuszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone
Kuchnia MagdaLenyobrać i wrzucić do kielicha blendera. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować : → Smoothie z selera naciowego, jabłka i płatków owsianych → Smoothie z jarmużu, banana i jabłka → Smoothie z nektarynek, mleka owsianego i chia → Mango lassi → Smoothie z melona, mango i soku pomarańczowego
Oryginalny smakząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej 2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki: Ryż ugotować al dente. Mięso mielone wołowe należny podsmażyć(...)ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Z podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek. Surówka: Kapustę należny wypłukać w wodzie, wycisnąć, posiekać. Dodać starte na grubych oczkach jabłka oraz marchewkę, posiekany szczypiorek oraz fasolę. Posypać pestkami słonecznika i siemienia lnianego. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Podajemy z ulubionym sosem oraz surówką . Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz
Słodki Zakątektruskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka
Kulinarne przygody Gatityowocami – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka PLEŚNIAK PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI: – 200 g zimnego masła – 5 jajek rozmiar L – 400 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nietylkopasta.plciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Cynamonowe szczęściesame zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych składników. Piekę je z sezonowymi owocami, a zimą np z brzoskwiniami z puszki czy jabłkami. Zawsze uwieńczeniem jest maślana kruszonka, która dodatkowo podkręca smak 😍 Mimo, że niektórzy uważają, iż ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze są w dzień ich wypieku, ja uważam, że takie ucierane ciasto pyszne jest nawet
Walijskie Pichcenietofu w sosie musztardowo-piwnym (pozostałość z grilla, wg tego przepisu ), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z puszki, z czosnkiem, koperkiem, marchewką o jogurtem naturalnym, surówka z surowej cukinii, jabłka i marchewki z sosem winegret
Qlinarnie i Qlinarniepojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na – 2 – 3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Ja odkąd zaczęłam trzymać chleb w chlebaku, zauważyłam, że dużo wolniej czerstwieje i przede wszystkim nie pleśnieje, więc nawet gdy nie zdążę go zjeść, mogę przerobić
365 dni dookoła kuchnidoprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Surówka z cukinii marchewki i jabłka Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku