Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni(...)bieżąco są uzupełniane. Do przygotowania gulaszu wykorzystałam również moje zimowe przetwory: ogórki kiszone i domowy ketchup. Niby proste, dosyć skromne danie, ale bardzo smaczne! Gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny pomysł na szybki obiad, którego urozmaiceniem jest dodanie nowego produktu jaki pojawił się na rynku, czyli białka z jajek kurzych firmy Newella. Obiad to połączenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZawieruszony przepis..nie pamiętam nawet kiedy robiłam. 50 dkg mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 marchewki 2 łyżki ketchupu sol, pieprz dowolne przyprawy
Moje domowe kucharzenieKawałek mięsa wieprzowego..kilka innych prostych dodatków i w sumie obiad prawie gotowy.. 80 dkg mięsa wieprzowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku sól
Moje domowe kucharzenieGdy zobaczyłam ten odcinek "Pascal po polsku", w którym przygotowywał te wołowinę postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje połączenie mięsa, ciemnego
Bernika - moj kulinarny pamietnikgulaszu szegedyńskim pierwszy raz przeczytałam w książce E.M. Remargue’a pod tytułem „Na ziemi obiecanej”. Węgierska kucharka pewnej niemieckiej rodziny mieszkającej w Nowym Jorku gotowała tam gulasz szegedyński tak dobry, że stał się legendą wśród emigrantów :) Zaintrygowało mnie to na tyle, że poczytałam trochę o tym daniu i stwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy(...)wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego Podkarpacia to również kuchnia galicyjska, która zakorzeniła się u nas od czasów
Trzeci talerzDanie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow ). Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek , czyni
Zofiana-To co dzisiaj na obiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 500 g żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek selera 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1
O kuchni z uczuciemPrzepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go
Smakowy RajIdealny na tę zimowo-wiosenną pogodę. Niby słońce, znaczący wzrost temperatury, ale jednocześnie epidemia grypy i zakichani ludzie dookoła. Trochę warzyw na wzmocnienie. I kasza. Czyli
Pasja SmakuPieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do
Qlinarnie i QlinarniePyszne, mało pracochłonne danie jednogarnkowe, idealne gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego. 0,5 kg
Jadło i czytadłoDo tej pory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po
Jadło i czytadłoMięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko,sosik gesty, delikatny, śmietankowy. Tak mówi o tej potrawie moje dziecię. A uwierzcie mi, że jest bardzo wybredna. I taki
Kuchnia z widokiem na ogródKolejne smaczne, syte i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie
Kuchnia z widokiem na ogródPodroby mają chyba więcej przeciwników niż zwolenników. I o ile jestem w stanie przyjąć argumentację tych, którzy nie jedzą wątróbki czy nerek, bo to organy filtrujące
W SMAKJesień, a więc po raz kolejny dynia, mam nadzieję, że nie zniechęca to mniejszych jej zwolenników do czytania mojego bloga. Wytłumaczenie mam jedno, nastał taki czas
Gosia gotujeKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1
ClauditteMissCookingSkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i
Gaździnka warzySkładniki: 800 g karkówki wieprzowej 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki 3 średnie pomidory 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju
O kuchni z uczuciemSto lat, sto lat...usłyszałem rano. Jak miło;) Żona Ma od rana krząta się po kuchni w przygotowaniu tortu dla mnie, a ja między kąpielą wodną
BaRepasSkładniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego
O kuchni z uczuciemMiałam bardzo męczący dzień. Przygotowałam dwa dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i
Dzieje kuchennej WiewióryMamy lipiec, kiedy przyszedł tego nie wiem, nagle jedynka zjawiła się w kalendarzu. Z lipcem przyszły prawdziwe wakacje i pierwsze córciowe letnie przeziębienie z temperaturą, przyszły
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł na obiad z wołowiny znaleziony u Witaminki. Polecam!Składniki:500 g wołowinygarść suszonych śliwek2 litry wywaru (na kości lub z kostki)1 szklanka wody2 łyżki
Kuchnia domowa AniI kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po
Stare GaryDawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a
Stare GaryPyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody
Stare GaryWołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje
Stare GaryTym razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia:Nie ma chyba nic łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2
Maminek kulinarny- wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50
Pasje JolkiSKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1
Aga w kuchniSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchewka 1 pęczek, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko
głodny alergikSkładniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Aga w kuchniSkładniki:600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2
Aga w kuchniSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 500 gram piersi kurczaka 600 gram dyni, waga po obraniu 6-7 pomidorów 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki cebula ząbek czosnku łyżka
Mango PapajaSkładniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory
Proste PotrawySkładniki : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1
Proste PotrawySkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed
prawdziwe jedzenieSkładniki: cukinia 2 papryki czerwone cebula ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów pelati Cirio sól i pieprz do smaku 3
Moja smaczna kuchniaSkładniki: butelka passaty rustico Cirio duża cukinia czerwona papryka 150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente duży pomidor malinowy
Moja smaczna kuchniaMoje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po
Delicious TitbitsTo potrawa, która rzadko gości na naszym stole, ale jak gości, to wszyscy chętnie ją jemy, co znów takie częste w naszej rodzinie nie jest;) Czytaj
Zdrowa Kuchnia Sowy