moje nie mięsne wynalazki. O dziwo nie protestuje. Z tej ilości warzyw to ostatnio często gości u nas ciecierzyca w przeróżnych postaciach. Dzisiaj w wersji wegańsko – orientalnej, jako gulasz. Z dodatkiem cebulki, kolendry i cynamonu. W naszym ulubionym sosie pomidorowym… hmmmm jak cudnie pachnie! Do przygotowania gulaszu potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 drobno posiekaną cebulę 4 garście ugotowanej
Szybko Tanio SmacznieDynia nadal rządzi a z szlachetną wołowiną i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami to już idealny jesienny obiad. Ziemniaki mi się rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) składniki(...)pokrojony w plasterki. Zalewamy wodą albo bulionem (jeśli mamy). Dodajemy liście laurowe, pieprz i dusimy przez 2 h. Po tym czasie kroimy dynię oraz ziemniaki w kostkę, dodajemy do gulaszu i doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy następną godzinę. Na sam koniec dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. (Całość gotujemy około 3 h). Dekorujemy natką pietruszki. Przy okazji zachęcam
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My zjedliśmy z kaszą gryczaną na sypko i buraczkami w zalewie chrzanowej.Składniki:60 dag surowej szynki2 cebule1 liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiegopieprz, sólsłodka mielona paprykachilli1 płaska łyżeczka cukruodrobina olejuzioła prowansalskie1 łyżka mąki pszennej Sposób
Kuchnia domowa AniJeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1 - 1 1/2 łyżki stołowej
Stare GaryDziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3
My Culinary Artfiletów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej
Świat Domowej KuchniTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnyzapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki:500g makaronu Spätzle1 kg chudego mięsa wołowego4 cebule1,5 łyżki koncentratu pomidorowego250ml jasnego piwa150ml rosołu100ml gęstej śmietany2 łyżki mąki1 łyżka masła2 łyżki smalcusól, pieprz do smaku Przygotowanie:Mięso(...)będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem.Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany makaron podajemy z gulaszem
Smakowity Blog KulinarnyOriental stew with prunes. Zazwyczaj robię gulasz tradycyjny, dzisiaj trochę inny. Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych. Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ] Składniki: 1 kg szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka(...)vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać
Kulinarny karnet Christopheraugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2 cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki(...)rondla z mięsem.3. Połączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie
Apetyczna babeczkaPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu
Tajskie smakiBardzo lubię robić gulasze, generalnie wszystko wrzucasz do garnka a potem niech się gotuje. Oczywiście im dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki(...)Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Mango Papajaskładniki są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy ( mieszamy go w połowie szklanki wody) oraz keczup Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami. Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso
Proste Potrawyzrobienia tego niecodziennego dania zainspirowała mnie AMBER. Przepis znalazłam na jej blogu- kuchennymi drzwiami , często tam zaglądam:)Powiem nieskromnie, że goście, którym miałam przyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :)Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz.Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone
Proste PotrawyJako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw
Kolizje Smakówdobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano. Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa. Taki posiłek szczególnie popularny jest na południu półwyspu Apenińskiego. Soczewica i wieprzowina uważane są we Włoszech za symbol szczęścia i dobrobytu(...)wieprzowego tłuszczu i skórek. Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach
Chilli Czosnek i OliwaGulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju
prawdziwe jedzeniespełniające jakieś wyszczególnione kryterium.Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary.Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi borowikami. Świetnie pasuje do kaszy. WEGETARIAŃSKI GULASZ MYŚLIWSKI Z SOCZEWICĄ /własny; współpraca z Winiary;/ 1 puszka soczewicy 4-5 ogórków kiszonych 2 średnie cebule 30 g suszonych borowików 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 opakowania
W kuchni Karmel-itkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na gulasz z łopatki wieprzowej. Danie jest syte i rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, seler lub inne warzywa. Zapraszam. Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeGulasz z woka? Czemu nie! Składniki: 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki) 2 marchewki 15 dag groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy(...)tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy 10 minut. Dodajemy marchewkę, groszek, posiekany rozmaryn i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gulasz podałam z puree ziemniaczanym, które ułożyłam przy pomocy obręczy do potraw. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini
Blondynka GotujeMój mąż bardzo lubi gulasz, jednak nie robię go zbyt często, ale za to jak już zrobię to staram się żeby był wyjątkowy:)) Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowo - wołowy z dodatkiem warzyw, ziół i bogactwem przypraw;)) Składniki: 500g wołowiny, 500g szynki wieprzowej bez kości, 2 marchewki, puszka groszku, cebula, sól ziołowa (użyłam Kamis
Z miłości do słodkościczęsto robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę
Buniabaje w kuchniDzień dobry!Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie. Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy
Pora coś zjeśćPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana
Monia miesza i gotujedziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy , a z wędzonym boczkiem jest jeszcze(...)lepszy! Taki gulasz można przygotować na wiele sposobów. Bardzo lubimy orientalny gulasz z czerwonej soczewicy . Okazuje się jednak, że gulasz z soczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki. Gulasz świetnie
codojedzeniaMój małżonek uwielbia gulasz z bakłażanem, dlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu . S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc w nagrodę ugotowałam jego ulubione danie. Jest to typowy mięsny gulasz ale z nietypowym dodatkiem, a mianowicie niedojrzałymi winogronami. W Iranie zbiera się ledwo co wyrośnięte winogrona i produkuje winny ocet. Zielone winogrona(...)nadają potrawom bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji. Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane ale warto zapamiętać sobie ten przepis na gulasz. Jest
codojedzeniaGulasz z soczewicy i mielonego mięsa to pyszne danie pochodzące z irańskiej kuchni. Znacie już ten przepis , ale dzisiaj proponuję wersję z mielonym mięsem. Przepadam za gulaszem z soczewicy, zwłaszcza kiedy zawiera szpinak i aromatyczny kmin rzymski. Do gulasz dodaję sporo szpinaku dlatego używam mrożonego. Jest on drobno pocięty i zbity. To również oszczędność czasu i duże ułatwienie…Zdecydowanie(...)przypominam sobie abym to danie gotowała kiedyś ze świeżym szpinakiem. Zawsze idę na łatwiznę! Oprócz cudownie aromatycznych przypraw i szpinaku smak gulaszu zależy od warzywnego suszu i soczewicy. Używam zielonej soczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora
codojedzenialekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchniZimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny posiłek, idealny na taką porę jak teraz. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? :) Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu
Codzienna kuchnia niecodziennabogatym źródłem witamin i składników mineralnych - szczególnie cynku i żelaza. Dostarczają nam także wartościowego białka. A przyrządzone w odpowiedni sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków. Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek
Walijskie PichcenieGulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik. Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej
Walijskie PichcenieKlasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie:Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy
Walijskie Pichcenieochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc padło hasło: do gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej
Kulinarne przygody Gatityzasadzie jest to pół przepisu bo używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości. Potem albo je odgrzewa w niezmienionej formie , albo używam jako pół produkt do innego dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTaki gulasz robiłam kilka dni temu...czasem tak bywa, że brak pomysłu na obiad..ale zawsze coś tam się znajdzie w lodówce czy zamrażarce i coś się wymyśli..Miałam akurat mięso drobiowe gulaszowe, kawałek kapusty..No i obiad gotowy prawie w kilka minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty
Moje domowe kucharzeniePyszne danie..i proste do zrobienia.. gulasz podałam z ryżem..pychotka pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej sos lutenica Pierś pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z przyprawą .Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso przez kilka minut .Dodać sos i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie dobre.W razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieWracając do Julii... uwielbiam jej gulasze, są treściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich mianowicie to ragout przez dodanie do niego zamiast papryki kiełbasy chorizo i zagęścić go śmietaną... i co... i powiem wam że było warto... wyszedł pyszny, treściwy, aromatyczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikspożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić
Ze smakiem i z pasjąlubi wątróbkę drobiową? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku. A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który idealnie się do tego nadaje. Wpis sponsorowany. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpołudnie jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniUwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :). Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami, kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSzybka potrawa .Zanim ugotują się ziemniaki lub kasza ( o ile chcemy go podać z takimi dodatkami ) gulasz już będzie dobry. Zero tłuszczyków więc powinien smakować wszystkim. A przyprawą są po prostu pomidory. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikażdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek.Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe
W kuchni Karmel-itkibułka, pyszni się gdzieś w oddali. Panuje niesamowita cisza, a ja, pochłonięta myślami,stoję po środku ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI. /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka
W kuchni Karmel-itki