smalcu, jednak myślę, że aromat masła będzie bardzo wskazany. Nie możemy jeść ziemniaków... Co więc zrobić? Rybę możesz podać z pure z kalafiora i z pyszną kapustą z grzybami. W ten oto sposób masz gotowe danie wigilijne, które nie złamie zasad Twojej diety i pozwoli Ci odczuć atmosferę i smak świątecznych dań. :-) Składniki : • dzwonki karpia 4szt ( ok 800g) • duże jajko
Keto Przepisylodówki mogą przetrwać do świąt. Oto moje śledziowe propozycje: Śledzie po wiejsku Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami Śledzie po cygańsku Śledź pod pierzynką
Kuchnia u Krysizupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet
Moja DelicjaUważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem. Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki
MamaOskarkaUrzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto
Świat Domowej KuchniZ dystansem, a może wręcz z lekkim stresem podchodzę do pieczenia mięs. Uważam, że jest to jedna z bardziej niezwykłych umiejętności w kuchni. Nie chodzi mi
Pichceniomaniasię z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy też w zwykłe dni, ale ten jeden raz w roku smakują wyjątkowo :) Chcę Wam dziś pokazać jak w prosty sposób można pozytywnie
Czerwona Porzeczkawigilijnym stole. Każdego roku staram się wymyślać nowe przepisy, aby zrobić wrażenie na gościach. Polecam śledzie w oleju , w cytrusowej marynacie, po sułtańsku , czy z marynowanymi grzybami . Przepis na te śledzie jest bardzo prosty, śledzie są pyszne i łatwe do przygotowania, a do tego efektownie wyglądają. Na świątecznym stole będą jego ozdobą. Gdy połączyłam wszystkie składniki w tym przepisie: buraki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka a’la flaczki Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa dyniowa krem – prosty przepis Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Artykuł Zupa z kurczaka a’la flaczki pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakujest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Z tego przepisu na piernik świąteczny dojrzewający dobrze jest skorzystać minimum tydzień przed Wigilią
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiałą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt
Kuchnia MagdaLenyA na blogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku
Przysmaki KarolkiNajbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie. składniki na około 40 sztuk ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka oleju szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki
Smakowite DaniaOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam bardziej zaszaleć. Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana
PatiGotujeCiasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku
W Moim Magicznym Domu