Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty - Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Mnie smakuje ogromnie, więc jeśli tylko go znajdę w lesie to zaraz wymyślam
Moje Małe Czarowaniekremowe risotto z dyni ą, pachnące tymiankiem, masłem i parmezanem. Jeżeli jesteście wielbicielami włoskiego risotto polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na jesienne risotto z grzybami i rozmarynem , jabłkowe risotto z wędzonką szynk ą i tymiankiem oraz risotto z kapust ą włoską i szynk ą parmeńską . Smacznego :) **** Se avete intenzione
La grande e la piccola cuocazłagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący tym razem kupażem
Kate's KitchenCienki, długi makaron podany z niezwykle aromatycznymi, złocistymi grzybami, soczystymi kawałkami kurczaka i pachnącą świeżą natką z pietruszki to moja propozycja dania wywodzącego się z tradycyjnej włoskiej kuchni. Składniki: 250g kurek 300g fileta z kurczaka 200g makaronu spaghetti 2 cebule 1 ząbek czosnku 150g śmietany 30% 1 pęczek natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietny pomysł na szybki i smaczny obiad. Sos jest pyszny, kremowy i aromatyczny. Fileta z pieczarkami można podać do ziemniaczków, ryżu lub kaszy. 3 filety z
Smakołyki AsiPolędwiczki w sosie kurkowym Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z
Blog z ApetytemJesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej
Fabryka pomysłówSzybkie, pyszne i pasują do wszystkiego, takie są te placuszki. Można je zajadać z zupą kremem, można je zajadać same z jajem i sałatką, można je
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 300 g ryżu do risotto 200 g kurek 1 duży pomidor 1 duża cebula 2 szklanki bulionu 3/4 szklanki białego wina 40 g startego parmezanu
czarrna od kuchniJesień to zdecydowanie czas grzybów, czas ich zbiorów, czas suszenia i chomikowania na zimę. W tym roku prym w mojej kuchni wiodą zdecydowanie kurki! Lubię je z jajecznicą, zapieczone w sosie, bez sosu, bez jajecznicy, na maśle, z cebulką - ah no Kurka królowa tegoroczna! Co jednak, kiedy zbiory były lub będą marne, a tesknota za smakiem wielka? Jest remedium
Spektrum Smakublogu o zdrowym stylu życia pokazywać mięso.. Niemniej staram się by było ono dobrej jakości, przede wszystkim z hodowli ekologicznej, najwyżej 5 % tłuszczu… Artykuł Fasola z grzybami – przepis na sycącą obiado – kolację. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOTen tydzień niestety pokazał mi, że czas przestać udawać, że jesieni w tym roku nie będzie. Upały nas rozpieszczały bardzo długo ale ostatni deszczowy weekend i
Cooking for EmilyŚliwki obrodziły w tym roku i to nie tylko węgierki. Starsi ludzie powiadają, że jeśli jest urodzaj na śliwki, to w lesie mnóstwo grzybów. Coś w tym być musi:). Kiedy zjawiam się na pobliskim bazarku i widzę te ilości dorodnych owoców, nie mogę się oprzeć pokusie i kupuję je w dużych ilościach. Potem wyszukuję w książkach kucharskich oryginalnego, sprawdzonego sposobu
Leśny ZakątekPieczarki w muszelkach , przepis wzorowany na przepisie z Uniwerslanej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku. 250 g makaronu dużych muszelek, 250 g cebuli, 500
królestwo garówkozim. Jednak chyba jednymi z najlepszych są Magic mushrooms oraz Chorizo. Osobiście byłem sceptycznie nastawiony do tej pierwszej ze względu na brak sosu pomidorowego, jednak swój wyjątkowy smak zawdzięcza grzybom i oliwie truflowej. Ciasto obu pizzy było idealnie wypieczone, jednak musicie pamiętać, że nie jest to typowa włoska pizza – nie będzie miała nieregularnych kształtów jak i będzie odrobinę grubsza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!