Dawno nie piłam tego typu koktajli, nie wiem właściwie czemu. W lodówce dogorywał szpinak, dodałam do niego gruszki i kiwi. I już, krótka piłka. Był plan dorzucenia jeszcze brzoskwiń, ale w końcu o nich zapomniałam. Składniki: 3/4 szklanki wody 3 kiwi 2 gruszki 2 garści świeżego szpinaku (przepis na 2 porcje) Owoce i szpinak myjemy, kiwi obieramy, z gruszek wycinamy(...)gniazda nasienne. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki koktajl. Artykuł Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytytule specjalnie nic więcej nie zawarłam, bo reszta składników to te podstawowe. Jedynym wydziwiactwem są gruszki i por. Aczkolwiek dla kogoś innego może nie jest to żadne wydziwiactwo, jest taka szansa. Mam w zanadrzu jeszcze parę pomysłów na sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki(...)pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Zacznę od tego, że gotuję sobie z jarzyn (liści laurowych i ziela angielskiego) bulion warzywny, wekuję go sobie, za jakiś czas wykorzystuję. Z jarzyn
KardamonovyPyszny świąteczny dorsz z sosem żurawinowym kwaskowym i słodką soczystą gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz. 2 gruszki 1 łyżka masła klarowanego 1 cytryna 3 kawałki filetu dorsza sól, pieprz przyprawa do ryb koper świeży sos: 125 ml wina czerwonego 2 łyżki octu balsamico 1 laska cynamonu dwie gwiazdki anyżu sól, pieprz(...)miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję cynamon i anyż. Gruszki obieram i kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam gruszki. Wykładam je do naczynia do zapiekania, układam na nich rybę. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie
wesoła kuchniapracy z obieraniem dyni Placki dyniowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej, żeby podbić ich wartości odżywcze. Nie dodałam do placków ani grama cukru! Lekko słodki smak dyni i gruszki oraz użyte przyprawy, które tą słodycz podkreśliły, w zupełności wystarczyły, żeby placki były smaczne. Nie są jest to jednak zdecydowanie słodki smak, więc jeśli zależy Ci na słodkich plackach(...)jajka 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g maki kokosowej 60 g jogurtu naturalnego Cynamon, imbir, kardamon, szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel esencji waniliowej Mała gruszka Wykonanie Dynię upiec w piekarniku a następnie zblendować na gładki mus. W przypadku dyni hokkaido nie trzeba obierać jej ze skórki Do musu dyniowego dodać jajka, mąki, jogurt, przyprawy
Healthycreations.plwaniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 4 szt. gruszek 8 kostek czekolady gorzkiej zielona posypka waflowa Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski(...)koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Gruszki - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony
Ciastka - domowe słodkościburaczkami Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz Składniki 2 szklanki mąki ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 jajka 1 szklanka startych buraków ½ szklanki rodzynek 2 duże gruszki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao szczypta soli Instrukcje Gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W misce wymieszać pokrojone gruszki, starte buraki i rodzynki(...)puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek i kakao i sól przesiane przez sitko. Następnie stopniowo wlewamy olej i ucieramy do chwili połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane gruszki, rodzynki i buraki. Dokładnie mieszamy i całość przekładamy do formy o wymiarach 10×30 wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
To co lubię - gotuję i polecamktóre z powodzeniem możecie zrobić jutro! Placek owsiano-gruszkowy o lekko kokosowym smaku. Do klasycznego i banalnie prostego ucieranego placka dodałam do środka błyskawicznej owsianki z gruszką KUPIEC ,a całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam prażonymi migdałami i kruchymi ciasteczkami zbożowymi o smaku kokosowym KUPIEC Ciasto zrobicie w około 45 minut z pieczeniem. Przygotujcie(...)jaja 📌 szklanka cukru (najlepiej niecała) 📌 pół kostki masła (100g) 📌 półtorej szklanki przesianej mąki pszennej + półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 📌 opakowanie 50 g "Coś na ząb " owsianka z gruszką opakowanie i 50 g kruchych ciasteczek zbożowych o smaku kokosowym KUPIEC 📌 kilka obranych i pokrojonych w cząstki gruszek 📌 płatki migdałowe (uprażyć na suchej i gorącej patelni) 📌 na polewę
Z Kuchni Do KuchniCzas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną pełnoziarnistą. Na lekko korzennym kruchym spodzie możecie upiec dowolne owoce, ale dziś polecam śliwki z odrobiną gruszki. Spód ciasta jest bardzo delikatny i kruchy i najlepiej smakuje, kiedy jest cieniutki. Podana porcja ciasta wystarcza(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka suszonego imbiru 1 łyżka cynamonu 2 duże żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo 600 g dojrzałych śliwek użyłam węgierek 1 duża gruszka 50 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 białka + 4 łyżki drobnego cukru Instructions Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, ciasto będzie
SprawdzonaKuchnia.plpitny (banan, truskawka, jabłko) – jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (banan 24%, truskawki 10%, jabłka 4%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%. Jogurt pitny (banan, gruszka, mango) – jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (banan 18%, gruszka 12%, mango 8%), płatki owsiane 1%, płatki jaglane 1%. Masa netto: jogurt z owocami – 150g, jogurt(...)kcal, tłuszcz – 2,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,0g, węglowodany – 21,8g w tym cukry – 15,3g, białko – 7,5g, sól – 0,19g Jogurt pitny (banan, gruszka, mango) – 250g/ 145 kcal, tłuszcz – 2,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,0g, węglowodany – 23,8g w tym cukry – 19,5g, białko – 6,5g, sól – 0,19g Informacje dodatkowe
Candy Pandasglikemicznym sprawia, że taka kolacja jest wymarzonym posiłkiem dla diabetyków. Świeża i lekka propozycja na wieczór. Składniki na 1 porcję : garść rukoli (i opcjonalnie mixu sałat) 1/3 zielonej, twardej gruszki ze skórką (50 g) 1/4 awokado hass (25 g) 3-4 surowe szparagi 20 g koziego serka (mój był z bazylią) 10 g orzechów włoskich kilka listków bazylii i/lub ulubionych(...)kiełków (u mnie trochę rzeżuchy) łyżeczka oleju sałatkowego o smaku bazylii Rukolę/mix sałat opłukać i osuszyć, przełożyć do miski. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Awokado wydrążyć i jego ćwiartkę pokroić w plasterki i ułożyć obok gruszki. Szparagi umyć i jeśli są cienkie (jak u mnie) tylko oberwać im końce i położyć na sałacie, a jeśli
Dietologcukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sól 2 szczypty, jajka 2 sztuki, olej Beskidzki 6 łyżek, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, twaróg waniliowy 1 opakowanie 500 gram, gruszki 4 sztuki, woda 1,5 szklanki, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka Mleko, olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę mikserem dokładnie wymieszać na dość(...)wodą gazowaną. Patelnia do naleśników 22 cm, raz tylko przetrzeć ręcznikiem papierowym zmoczonym olejem rzepakowym, na bardzo rozgrzaną patelnię chochelką nalać porcję ciasta, smażyć na złocisto z każdej strony. Gruszki pokroić w kostkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować z 8 minut, wystudzić. Każdy naleśnik posmarować twarogiem waniliowym, złożyć na "4", przed jedzeniem polać gruszką
W Mojej Kuchni Lubięciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na jagnięcinę? Dobrze przygotowana rozpływa się w ustach. Dodatek gruszki i cynamonu jest poezją. Wydaje się ekstrawaganckim daniem, jednak pamiętać trzeba, że takimi daniami były „standardy” jeszcze przed kilkudziesięcioma laty. Składniki: 500 g jagnięciny 2 duże gruszki 1 marchew(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Cebule, czosnek i seler siekamy. Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy gruszki i marchew, smażymy. Wlewamy wino, dodajemy cynamon i gałązkę
R'n'G Kitchen