Pyszny, prosty i wyjątkowy deser nie tylko na romantyczną kolację :) Składniki na 4 porcje: 4 lekko niedojrzałe gruszki 3 łyżki nierafinowanego cukru czerwone wino (musi to być dobrej jakości mocny trunek) 1 laska cynamonu 2 goździki 4 ziarna pieprzu kilka skrawków skórki pomarańczowej Wykonanie : Gruszki obieramy, ale pozostawiamy ogonki. Owoce układamy ciasno w nierdzewnym rondlu(...)Dodajemy laskę cynamonu, goździki, pieprz i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy wino do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20-25 minut na wolnym ogniu. W tym czasie kilka razy obracamy gruszki. Czas gotowania zależy od dojrzałości i wielkości owoców, których miękkość co jakiś czas badamy widelcem. Pozwalamy aby ostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino
cucinarełyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę i dodajemy miód. Wszystko rozpuszczamy na delikatnym ogniu do połączenia się składników. W miseczce mieszamy jogurt z jajkami. Gdy czekoladowa masa będzie już płynna dodajemy(...)masy jogurtowej i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i całość mieszamy. Gotowe! Gruszkę myję i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką, ale możecie też obrać ją i pokroić w kawałki. Jak Wam wygodniej. Ciasto zapieczone jest z sosem mascarpone, którego używam też jako dodatku do podania. Sos mascarpone: 250g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki
Cooking Monsterchcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka gruszka i wyrazisty wytrawny ser z niebieską pleśnią. Do tego odrobina pasty paprykowej na spód, aby całość nie była sucha, oraz orzechy włoskie jako idealne dopełnienie dania. Dla mnie petarda! FLATBREAD(...)GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI Czas przygotowania 25 minut Z podanych składników wyszła jedna duża lub dwie małe porcje Składniki na chlebek 90 g mąki pszennej 50 g mąki z ciecierzycy Łyżka jogurtu naturalnego Oregano Wrzątek Dodatki Pasta paprykowa Gruszka Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) Orzechy włoskie Łączymy obie mąki, jogurt i oregano Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej
HealthyCreationsmąki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie: 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki konfitury z moreli dodatkowo: 3 małe gruszki (użyłam rocha) łyżka konfitury z moreli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej tonki (opcjonalnie) Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem, po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę(...)ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około 20×25 cm). Na wierzch nakładamy dynię wymieszaną z konfiturą morelową oraz gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki (1mm). Resztę konfitury podgrzewamy w rondelku, aż stanie się bardziej płynna. Dodajemy do niej cynamon i tonkę. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy gruszki. Całość pieczemy
Mienta blogMogę śmiało napisać, że "misja zakończona pełnym sukcesem" i podzielić się przepisem, bo wyszło super, ale gdy połączy się takie składniki, nie może być inaczej. Warstwa delikatnej słomki ptysiowej, gruszki w galaretce i do tego delikatna pianka na bazie śmietanki i mascarpone oprószona startą czekolada. Lekko, smacznie, a zarazem jesiennie. Składniki: 1 kg gruszek (u mnie konferencje) 2 galaretki(...)szklanka wody 250 g mascarpone 330 ml śmietany 30% opakowanie słomki ptysiowej 1/2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Galaretkę odstawiamy do stężenia. W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę (pianka jest
Cynamonowe szczęścieLekkie i bogate w składniki odżywcze śniadanie. Powstało w dużej mierze z przypadku, ponieważ zostało nam sporo gruszek do wykorzystania, a jogurt i płatki zawsze się znajdą pod ręką. Efekt końcowy smakowity. Śniadanie to jest bogate w węglowodany. Jest słodkie, więc także doskonale sprawdzi się jako deser! Składniki na jogurt z płatkami owsianymi, musem z gruszki i gorzką czekoladą (porcja(...)jogurt naturalny około 4 - 5 łyżek płatki owsiane 3 - 4 łyżki dwie gruszki kostka gorzkiej czekolady Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i ogonki, zblendować na gładką masę. Wsypać płatki, dodać jogurt i wymieszać. Dolać mus i wsadzić kostkę czekolady. Nie ma potrzeby dosładzania
Karola gotujeupiec to jak sernik? Brzmi wariacko ale udało się to genialnie! Tak lekkie, pulchne ciasto nie mogło czekać aż wystygnie. Nie zdążyło, zjedliśmy je na gorąco. Cudownie pachniało gruszkami, bo to one grały tutaj najważniejszą rolę. O takim cieście myślałabym wyobrażając sobie herbatkę u babci na wsi. Niby zwyczajne a jednak miało "to coś". *foremka(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek na masę serową: 500 g twarogu z kostki (ser z wiaderka się nie nada w tym wypadku) 5 miękkich, słodkich niedużych gruszek 5 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g masła roztopionego 2 opakowania budyniu śmietankowego na posypkę: 2 łyżki masła 5-6 herbatników kakaowych łyżka cukru pudru łyżka mąki Przygotować ciasto: jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy, wysoki i zupełnie inny od pozostałych- choć inny w tym wypadku absolutnie nie oznacza gorszy. Słodyczy dodatkowo dodaje odrobina karmelu na wierzchu(...)która sprawia, że gruszki zachowują soczystość i nie wysychają tak z wierzchu. Zwróćcie tylko uwagę, że piekłam w małej tortownicy, więc jak chcecie w większej to przynajmniej podwójcie składniki (choć najlepiej nawet potroić jak się ma standardową, prostokątną blaszkę!). Składniki na tortownicę o śr. 16cm (max do 20) Spód: 150g mąki 80g masła 1 małe żółtko 2 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladzieSezon na gruszki w pełni. Są pyszne, dojrzałe i takie słodkie, że w zupełności można by nimi zastąpić codzienne słodkości. Jednak nie u mnie ;) Mi zawsze mało słodyczy dlatego już jakiś czas temu przygotowałam takie mini serniczki, zapiekane w kokilkach. Inspirowałam się przepisem Karoliny z bloga Smyk w kuchni i powiem szczerze, że deser niczego sobie, a jego przygotowanie(...)Składniki na 4 kokilki: 2 jajka 50g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250g białego sera półtłustego 1 pełna łyżka proszku bydyniowego 4 gruszki Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z jajkami, cukrem waniliowym, zmielonym lub przeciśniętym przez praskę białym serem oraz proszkiem budyniowym. Kokilki smarujemy masłem, a z obranych gruszek usuwamy
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was ciasto z gruszkami, orzechami... Dawno nie było na blogu żadnego ciasta, ale już się poprawiam i oto jest! Zapraszam! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka i 1 białko 150 g masła Składniki na wypełnienie; 4 gruszki skórka otarta z 1 cytryny 5 łyżek cukru(...)migdałów do posypania wierzchu Przygotowanie; Mąkę, cukier puder, masło, jajka , proszek do pieczenia łączymy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Tortownicę wykładamy papierem, następnie dno i boki wylepiamy ciastem. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy łyżką do melona gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na dno tortownicy. Posypujemy skórką cytrynową. Do miski wsypujemy orzechy, cukier, trzcinowy,wlewamy
Radość kipiąca uśmiechem.Francuskie” roladki z łopatki Roladki francuskie z łopatki , to taki typowo jesienny przepis . Pyszne mięso z łopatki , nadziewane gruszką i musztarda . Całość otulona wspaniałym śmietankowym sosem z białym słodkim winem.. Poezja . Do tego kieliszek dobrego czerwonego wina i można powiedzieć ,że sezon jesienny uważam za otwarty Wyjątkowo lubię tę porę roku , tak dokładnie , nie lubię lata -za gorąco(...)wspaniałe radosne kolory , ciepłe jak ostatnie promienie słońca przed zimą .. No i oczywiście nostalgiczny nastrój bębniących o szyby kropli deszczu.. Dodatkowo cieszą oko piękne dojrzałe różnokolorowe dynie , gruszki , jabłka …to najpiękniejsza pora roku Składniki : 1 kg mięsa z łopatki w ładnym , grubym kawałku 1 duża gruszka 2 cebule 1 łyżeczka musztardy słodkiej , figowej 1-2 szklanki słodkiego białego
Ogrodnik w podróżyskładniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do słoików. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Gotową zalewą zalewamy gruszki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniadziś ciasto z gruszkami:) Składniki : 4 gruszki + 350 ml wina czerwonego + 4 goździki +laska cynamonu 4 duże jajka 20 dag cukru 25 dag mąki 25 dag masła 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić w ósemki i włożyć do wina z goździkami i cynamonem- chwilę gotować, potem wyjąć z wina, wystudzić Miękkie masło, cukier(...)koniec dodać wystudzone wino ( bez goździków i cynamonu), zmiksować Masę przełożyć do wysmarowanej formy, piec w temp. 180*C przez ok. 35-40 min. Wpierw ułożyć na wierzchu osączone gruszki Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: podczas dodawania wina masa nieco mi się "ważyła", zachowałam ok.szklanki mąki i dodana na końcu uratowała ciasto. Wam też może sie tak zdarzyć
Proste PotrawyDziś propozycja na szybkie ciasto z sezonowymi owocami. U mnie akurat z gruszkami. Polecam! Składniki (blaszka 26x34cm): 6 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka 5 gruszek pokrojonych w grubą kostkę i skropionych sokiem z cytryny Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem(...)najmniejszych obrotach. 3. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka, powoli, ale dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone gruszki i wymieszać łyżką. Ciasto z gruszkami wyłożyć na jasne ciasto. Wyrównać. 4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia domowa Ani