Rozpływające się w ustach, mięciutkie i mega wilgotne dzięki korzennym gruszkom z syropu. Proste weekendowe ciasto do filiżanki aromatycznej herbaty. To jedno z najsmakowitszych połączeń smakowych Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Czekoladowym wypiekom mało kto się oprze. Ciasto na foremkę 12/30 cm Składniki: 2 duże jajka 20 dag mąki pszennej tortowej 16 dag cukru trzcinowego 1 łyżka cukru(...)prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ½ szklanki oleju roślinnego ½ litrowy słoik gruszek w syropie-najlepiej korzennych Dodatkowo: Polewa czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Gruszki osączyć z syropu pokroić w drobną jak najmniejszą kostkę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao. Jajka wbić do misy wsypać
Wanilia i Kardamonowoców aronii? Wystarczy je przed obróbką przemrozić. Do przygotowania dżemu owoce aronii mrozimy przez 24 godziny, następnie wrzucamy nierozmrożone na syrop cukrowy i gotujemy. Dżem z aronii z gruszkami jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny podkreśla jego walory smakowe. Dżem możemy podawać do śniadaniowych bułeczek, do naleśników, ale również świetnie komponuje się ze smażonym lub grillowanym serem(...)zamiast konfitury z żurawiny. Składniki 1 kg aronii 1 kg gruszek sok z 1 cytryny 300 g cukru 300 ml wody Wykonanie Z wody i cukru zagotowujemy syrop. Do syropu dodajemy mrożone owoce aronii i gotujemy na średnim ogniu 30 – 40 minut. Odstawiamy z palnika na około godzinę lub dwie. Ponownie zagotowujemy i dodajemy obrane i pokrojone w cienkie
Tajemnice Smakuproduktów! Na jakie produkty jest teraz sezon? Za czym warto się rozejrzeć na bazarze? Sezon na listopad! Sezon na owoce! Teraz pełną gębą zaczął się sezon na jabłka i gruszki. Warto zapytać sprzedawcy o pochodzenie owoców - dobrze jest wspierać lokalne rynki i lokalnych dostawców. Wybieram jabłka , z których hodowcą mogę zamienić słowo, bo akurat przyjechał je sprzedać. To w moich(...)zrobię :) Te najbardziej pachnące są zazwyczaj słodsze i nadają się do bezpośredniego spożycia. Te z mniej intensywnym zapachem zwykle są twardsze i kwaśniejsze - idealnie nadają się do pieczenia. Kupując gruszki pamiętajcie, że nie są ona najlepszym surowcem do przechowywania. Najlepiej czują się w chłodziarce najlepiej w takim "ułożeniu", żeby nie obijały się, są bowiem bardzo podatne na uszkodzenia, obicia
Gary Bez dnaponiżej. Jest ono bardzo proste i naprawdę ekspresowe – wszystko do jednej miski, możemy użyć miksera lub poćwiczyć biceps mieszając wszystko łyżką. Do tego koniecznie kruszonka i sezonowe owoce. Gruszki idealnie się sprawdzą, staną się apetycznie miękkie, a jednocześnie będą pięknie wyglądać w cieście. Składniki (na blachę o średnicy około 31cm): 10 łyżek mąki 2 duże jajka 3 łyżki masła(...)trochę do wysmarowania blachy pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru łyżka esencji waniliowej 3 dojrzałe gruszki bułka tarta do obsypania blachy Na kruszonkę: 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek mąki 150g zimnego masła Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką, nadmiar strzepując. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy
Smaczna StronaKolejne ciasto typu "do herbaty". Ucierane z dodatkiem gruszek, najlepiej smakuje z dodatkiem lekko kwaskowatego dżemu, np. jabłkowego lub gruszkowego, samo w sobie niestety ciasto jest lekko suche. Przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji" Wyd. WAM. Liczba porcji: tortownica o średnicy 17 cm 200 gram mąki 130 gram cukru 6 jaj 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 35 gram kakao 4 gruszki Białka oddzielić od żółtek i wbić do wysokiego naczynia. Białka włożyć do lodówki. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub dużą kostkę. Piekarnik nagrzać do 180C, tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z cukrem, masa powinna
Czerwony GupikTarta z gruszkami powstała bardzo spontanicznie i bez planowania. I po raz kolejny dochodzę do wniosku, że wszystkie moje przypadkowe przygody kulinarne to najlepsze przepisy:)Na targu zakupiłam kg gruszek do zjedzenia, wyglądały apetycznie, były super dojrzałe a takie lubię najbardziej. Dzień dość upalny, zanim dotarłam do domu to już uległy trochę zgnieceniu. Szybko coś … Czytaj dalej Tarta(...)gruszkami Artykuł Tarta z gruszkami pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąlubię połączenie mięsa z owocami, a z dodatkiem smaku gorgonzoli-pyszności po prostu. Zachęcam do spróbowania tego połączenia. SKŁADNIKI: 0,40 dag. filetu z kurczaka 15 dag. gorgonzoli 2 gruszki konferencja makaron tagliatelle 200ml śmietany 30% 1 łyżka majeranku olej natka pietruszki przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros WYKONANIE: marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy gyros pieprz(...)sól majeranek mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(albo na całą noc), następnie smażymy około 10 min., gruszki obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem
Kuchnia Beatykuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy(...)masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść
Szalona Kuchnia EwelinyMoim zdaniem połączenie ciasta kruchego i owoców to najlepsza propozycja na święta. Gruszkowa szarlotka to taka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt się nie oprze. Kwaskowe jabłka, które stanowią bazę nadzienia wraz z gruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób(...)pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 4 g proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jabłkowo-gruszkowa masa 1 kg jabłek np.: antonówek, szarych renet 500 g gruszek 150 g cukru 100 ml wody 50 g mąki ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka
Ciasta z tradycjamifirmy i polecam każdemu, choć tani nie jest i cena może odstraszać to jednak warto zainwestować każdą złotówkę. To solidny wybór na długie lata. Sandwich z serem gruszkami i żurawiną: 8 kromek chleba pszennego tostowego 1 twarda dojrzała gruszka Miękkie masło do posmarowania 15 dag sera pleśniowego camembert lub brie 10 dag suszonej żurawiny Przygotowanie: Z gruszki usunąć gniazdo(...)nasienne, pokroić ją na cienkie plasterki. Kromki chleba cieniutko posmarować masłem z jednej strony, na kromkach kładziemy pokrojony ser pleśniowy, plasterki gruszki, posypujemy suszoną żurawiną , przykrywamy drugą kromką chleba , wkładamy do nagrzanego opiekacza, zamykamy i grillujemy kilka minut aż tosty będą chrupiące. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z firmą DEZAL
Wanilia i Kardamonpora na kolejne zestawienie dodatków. Już kiedyś wspominałam, że nie lubię, gdy pizza jest przeładowana dodatkami. Dlatego stawiam na wyraziste w smaku składniki, które doskonale łączą się ze sobą. Gruszka, dojrzewająca szynka, ser z niebieską pleśnią i orzechy włoskie. Tylko i aż tyle. I oczywiście cienkie ciasto. I jeszcze oliwa do polania. To w zupełności wystarczy:) Składniki (na 2 duże(...)mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzka) 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur) garść orzechów włoskich rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół
Obiad gotowySkładniki: 1,5 kg gruszek,obranych 8 łyżek odszumowanego miodu (słoik wstawiamy do bardzo ciepłej wody i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu ,aż miód będzie czysty i ten czysty dodajemy), 100g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską. Wykonanie Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i gotujemy do miękkości w malej ilości wody,byle były zakryte. Odcedzamy(...)wodę odlewamy. Miękkie gruszki miksujemy z miodem i mieszanką ziołową. Tak przygotowane zagotować krótko ,przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce (można też porcjami zamrozić). Przed śniadaniem zjadamy 1/2 łyżeczkę na czczo popijając szklanka ciepłej wody , 1 łyżeczka po obiedzie i popić szklanka cieplej wody, 2 łyżeczki wieczorem: można rozpuścić w ciepłej wodzie, Smakuje lekko pikantnie
mojej kuchniSkładniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki prażonego słonecznika 1 lyżeczka octu szampana tu ,lub soku cytryny Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,skropić sokiem,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu(...)przegryzienia smaków.:)) ps. sól i pieprz do smaku,nam wystarczył sam majonez. Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Awokado to owoc, nazywany jest gruszką smaczliwką
mojej kuchniKrem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć(...)garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne. Ziemniaka obrać, pokroić. Gruszki i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową i tymianek. Gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą. Zagotować. Przetrzeć przez sito. Wlać wino i gotować kilka minut. Orzechy pokroić
królestwo garów