Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich. Składniki 2 kg gruszek 2 cytryny 1 kg cukru 2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie ) Przygotowanie Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół
R'n'G KitchenSezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich. Składniki 1,5 kg gruszek 300 g cukru 3 szklanki octu z białego wina 1 cytryna 4 listki laurowe 2 łyżeczki ziarenek gorczycy 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem(...)gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił. Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem
R'n'G Kitchenwędlin. Z takich składników można stworzyć w prosty i szybki sposób pyszną sałatkę, która nie będzie wymagała już dodatku żadnych sosów. I właśnie tak powstała moja dzisiejsza sałatka: słodycz gruszki i ananasa cudownie komponuje się ze zdecydowanymi smakami sera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i 😊 Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1 owoc granatu 1 gruszka - użyłam(...)mojej ulubionej Konferencji 150 g sera feta 100 g szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej Jak zrobić sałatkę? Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki
Codzienna kuchnia niecodziennaciekawe panierowane pierożki przygotowałam na rodzinną imprezę. Miały być „oszukane przepiórcze udka”, a zostały …..”gruszki”. Każdy bowiem myślał, że podałam panierowane szarówki:) Do końca imprezy nazwa „gruszki” się utrzymała i co jakiś czas było słychać: „podasz mi jeszcze jedną gruszkę?”:) Nie wiem czy tak miało wyjść, ale moje „gruszki
Smaki Na Talerzurodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet. Składniki: Brokuł 2 ząbki czosnku 50 g mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry(...)Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut lub do czasu aż głąbik będzie miękki. Krok
Niedzielny kucharzGorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio cebula 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 50 g sera gorgonzola gruszka garść orzechów(...)włoskich oliwa 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera parmezan sól, pieprz Gruszkę i ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić w głębokim garnku na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż
wyzwania kuchenneniewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych(...)smażenia zdejmuj orzechy z ognia i mocno posyp solą. Krok 2 Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Zdejmij ją z patelni. Krok 3 Umyj gruszkę i morele, a następnie przekrój owoce na połówki. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz
Niedzielny kucharzDługi, słoneczny weekend sprzyja imprezom pod chmurką. Warto więc odpalić grilla i przygotować pyszne przekąski. Dzisiaj polecam przepis na szaszłyki warzywne z kiełbaskami i gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry(...)grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą
Tradycyjna kuchnia KasiChrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)kilka minut, aż zrobią się chrupiące. Gruszkę pokroić na plastry, które zgrillować na patelni grillowej. Orzechy uprażyć na suchej patelni, pokroić i wymieszać z miodem. Zrumienione kromki skropić oliwą, na nich ułożyć kolejno rukolę, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i orzechy
wyzwania kuchenneżywiąc się wyłącznie nimi. Dlatego... ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)łyżeczki mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki. Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam. Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością
W kuchni Karmel-itkiSałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe! *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj liście(...)szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij. Gruszkę umyj, obierz i oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę. Fetę też pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę, pomidory, całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem. Składniki
Eat me! Fit me!Składniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki prażonego słonecznika Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu do przegryzienia smaków.:)) ps. sól i pieprz do smaku,nam wystarczył(...)majonez. Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Awokado to owoc, nazywany jest gruszką smaczliwką
w mojej kuchniMoje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:). 100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę. 2. Rozkładamy płat ciasta(...)francuskiego. Posypujemy go mozzarellą, gruszką i gorgonzolą. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniprzygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia. Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek. Składniki: 4 kg gruszek 2 łyżki cukru na słoik 3 goździki na słoik woda Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier
Kuchnia w oparachniż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant. Producent syropu Diamant na swojej stronie pisze: "to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt(...)pieczenia – 20 g olej kokosowy – 80 g mąka pszenna – 250 g limonka – 1 szt. masło 1 op śmietanki 36% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 gruszki cukier syrop złocisty Diamant Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant . Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st. Nieobrane bataty pieczemy przez
Kuchnia w oparach