SAŁATKA Z GRUSZKĄ, SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM to szybka do... Artykuł Sałatka z gruszką, szpinakiem i serem pleśniowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtakim dniu musi być dynia ;) Proponuję bezglutenowy, bezlaktozowy, wegański deser :) Quinoę ugotowałam z dynią przełożyłam gruszką, doprawiłam utartymi nasionami tonki i przykryłam kokosową kruszonką :) Jeśli się Wam nie uda kupić tonki (która ma wspaniały aromat przypominający słodki macepan) proponuję zastąpić ją startymi migdałami wymieszanymi z wanilią i gałką muszkatołową. Składniki: 1/2 szklanki białej quinoy 100 gram miąższu dyni 1 zielona(...)gruszka 1/2 nasionka tonki 1-2 łyżki miodu (w zależności od tolerancji na słodycz ;)) 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Quinoę dokładnie płuczemy zalewamy szklanką wody, dodajemy miód i pokrojoną w kostkę dynię, gotujemy na niewielkim ogniu, aż woda wyparuje, a komosa ryżowa będzie miękka (jeśli pod koniec gotowania
Quinoa Raz!SKŁADNIKI : 250 g kaszy jaglanej 500 ml pełnego mleka 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 - 3 duże gruszki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego sok z malin czekolada do polania płatki migdałów mięta do dekoracji(...)cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy mleka. Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 mała pierś z kurczaka 2 czerwone grejpfruty 2 dojrzałe gruszki 1 opakowanie mixu sałat garść orzechów nerkowca sól, pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżka octu balsamicznego, malinowego 1 łyżeczka miodu(...)średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Studzimy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy. Grejpfruty przecinamy i wdrążamy. Miąższ pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy na patelnię z miodem i octem malinowym, podpiekamy aż gruszka się skarmelizuje. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, napełniamy miseczki po grejpfrucie, polewamy sosem
Kulinarne Fantazje MarioliWarto łączyć ser kozi z gruszką ? Oczywiście, że tak. Składniki 2 gruszki ser kozi capretto ser kozi capretto prażone płatki migdałów Kruszonka: 100g masła 100g cukru 200g mąki Przygotowanie Gruszki przekroiłem wzdłuż na pół i wydrążyłem odrobinę miąższu. W miejsce po wydrążeniu włożyłem starty ser, uprażone płatki migdałów, namoczoną żurawinę. Przygotowałem kruszonkę : połączyłem mąkę, masło pokrojone(...)kostkę i cukier, wyrobiłem palcami. Zawinąłem w folię, wstawiłem do lodówki. Gruszki ułożyłem w żaroodpornej formie posypałem startą kruszonką i startym serem Zapiekałem ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchenpodstawą jest mus gruszkowy dosładzany jest serkiem waniliowym, dzięki czemu jego smak jest jeszcze ciekawszy. Kaszo-maniacy- spróbujcie koniecznie !!! POTRZEBUJEMY na około 3,4 porcje: 4 dojrzałe i słodkie gruszki 1/2 szklanki kaszy jaglanej ( nie ugotowanej) 1 serek homogenizowany garść orzechów włoskich kilka łyżeczek miodu szczypta cynamonu Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody(...)gotujemy kilka minut. Do gruszek dodajemy cynamon. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę dodajemy do gruszek, dodajemy serek waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód i mieszamy. Pudding przekładamy do salaterek, miseczek lub słoiczków. Na wierzch przekładamy orzechy i polewamy gorącym
WYSPA SZCZĘSLIWAsmaki, nadając daniu nieco słodkości. Maślany smak stanowi puentę. Bardzo lubię zupy o kremowej konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem postawiłam na salsę z gruszek oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz 350 g passaty pomidorowej Łowicz 1duża marchew 2-3 łyżki mleczka kokosowego 1 cebula(...)kilka listków mięty 2 łyżki masła kawałek papryczki chili sok z połowy limonki 1 łyżeczka cukru brązowego sól Dodatki: 200 g filetów z piersi kurczaka, sól, pieprz salsa: 2 gruszki, 1 mała czerwona cebula, natka pietruszki, sok z połowy limonki, 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Następnie podsmażyć na maśle. Dodać posiekaną papryczkę chili
zadanie-gotowanieDodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania, ale mieszać już trochę delikatniej. Na koniec dodać mąkę i rozmieszać. Masa powinna być puszysta. Na patelni roztopić masło i wrzucicić pokrojoną gruszkę. Skropić syropem klonowym. Smażyć aż gruszki lekko zmiękną, nie mogą się rozpadać.Wylać masę jajeczną na podsmażone gruszki i lekko zamieszać. Zmniejszyć gaz i smażyć powoli. Teraz już nie wolno(...)przytrzymać go i odwróć patelnię. Następnie zsuń omlet ponownie na patelnię. Smażyć znowu do momentu , aż wyczujecie że jest przesmażony. Zdjąć omlet z patelni, na połowę omleta rozłożyć potartą gruszkę. Złożyć na pół, polaać sosem klonowym i podawać. To było pycha. Thermomix – do naczynia miksującego dodać białka i szcyptę soli, nałożyć motylek, ubijać obroty 3, czas
Kuchnia Pokoleńinne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło(...)minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy
MarcinChefpodwieczorek z kaszą jaglaną, tak przygotowana kasza jaglana będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna. Będziemy potrzebować: 2 duże gruszki (około 500 g) 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao ciemnego dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić miodem, cukrem lub cukrem brązowym Link do filmu(...)przygotowania: Kasza jaglana z gruszkami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa
Uwaga Babcia Gotujemęczącym dniu. Składniki: - 250 g mąki - 2 łyżki niesłodzonego kakao - 150 ml wody - 2 łyżki mleka - 2 łyżki oleju - Szczypta soli - 400 g gruszek - 30 g masła - 40 g cukru trzcinowego - 400 g twarogu - 2 żółtka - 80 g cukru - 1 łyżeczka przyprawy do sernika Delecta - 75 g gorzkiej(...)Dzielimy ciasto na dwie części i robimy z nich dwie kule. Zostawiamy je na posypanej mąką stolnicy i przykrywamy miskami na co najmniej pół godziny. W miedzy czasie obieramy gruszki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek. Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier
Kulinarne życiedopiero po przeczytaniu sprawdzonego przepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha, ale ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało(...)smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki: 3 małe gruszki (ok 200g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 300 g owoców leśnych mrożonych lub świeżych 2,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki
Anioszek w kuchniKrem z marchwi z gruszką i imbirem 2016-04-06 12:38:54 Ilość porcji: 5 Pierwszy śnieg lekko przyprószył nasze miasto. Wieczory stały się dłuższe, noce chłodniejsze. W tym okresie potrzebujemy rozgrzewających, pożywnych posiłków, aby ogrzać nasz organizm. Aromatyczny krem z marchewki to idealne danie na jesienno - zimowe chłody. Słodycz marchewki i gruszka, przełamana nutą imbiru i szczyptą chili(...)Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól Instrukcje Marchewkę obieramy
Wędrówki po kuchniDelikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz
Na Ciasteczkowych Papierachburaki, 2 twarde gruszki, garść orzechów włoskich, garść prażonych pestek dyni, sos: 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić(...)ostygnięcia. Obrać pokroić w cienkie plasterki. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plasterki, w poprzek gruszki. Skropić sokiem z cytryny. Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki. Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry. zastawa
królestwo garów