chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin. Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się typowa sałatka z czerwonej kapusty(...)kapusty – drobno pokrojonej lub poszatkowanej nieduża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju
Ugotowane pozamiataneJuż od jakiegoś czasu przymierzałam się do koktajlu z mlekiem kokosowym. My lubi gruszki, ja lubię banany, mleko kokosowe też z przyjemnością przyswajamy. I wyszło to co wyszło. Całkiem fajna sprawa. Składniki: 2 banany 2 gruszki 200 ml mleka kokosowego mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny (przepis na 2-3 porcje) Gruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Obrane(...)banany, gruszki, mleko kokosowe, jogurt i sok z cytryny wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl
Kardamonovykiedy owoców cytrusowych jest pod dostatkiem. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń lub nektarynek. Poza sezonem można użyć suszonych owoców. Pierwsze skrzypce w tej sałacie i tak grają ser i gruszka. Reszta tylko akompaniuje tej parze. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) 1 gruszka Garść sałaty, najlepsza będzie rukola ze względu na lekko(...)orzechach. Ponownie wsypujemy je na patelnię, wlewamy łyżkę oleju i obtaczamy w nim orzeszki. Po kilku minutach smażenia zdejmujemy orzechy z ognia i mocno posypujemy solą. Krok 3 Myjemy gruszkę i morele, a następnie kroimy na połówki. Mocno rozgrzewamy patelnię i przez około dwie minuty grillujemy na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. Podlewamy łyżeczką miodu i jeszcze chwilę smażymy
Niedzielny kucharzsałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki(...)koziego 100 g Opakowanie jogurtu greckiego 250 ml Jajko Pół szklanki komosy 0,5 kg bobu Opakowanie rukoli Dojrzałe małe mango 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 gruszka Cytryna Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich
Niedzielny kucharznaturalnego 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka esencji waniliowej olej do smażenia do podania: 1 gruszka 1 łyżka masła syrop klonowy orzeszki ziemne prażone masło orzechowe owoce miechunki Jogurt wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z jogurtem. Wsypać mąkę(...)wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto wykładać łyżką na patelnię, placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Gruszkę obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozpuścić masło, wlać łyżkę syropu klonowego, włożyć gruszki i karmelizować kilka minut, aż staną się miękkie. Pancakes podawać z masłem orzechowym, gruszką, owocami miechunki, polane syropem klonowym i posypane orzeszkami. Smacznego
Obiad gotowyoknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
Słodki ZakątekPołączenie wątróbki z miodem. WOW, pysznie. Dziękujemy za przepis Grzegorz Labuda. Składniki 600 g wątróbki indyczej 2 średnie gruszki 100 g wędzonej szynki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku sól pieprz tymianek do smaku 3 łyżki miodu wrzosowego Przygotowanie Wątróbkę oczyściłem, przelałem na durszlaku wrzątkiem, ostudziłem. Obrałem gruszki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na maśle(...)dodałem czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojona gruszkę oraz przyprawy. Ostudzoną wątróbkę przekroiłem wzdłuż, nadziałem farszem z szynki i gruszki. Wątróbki ułożyłem delikatnie w żaroodpornej formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 20 minut
R'n'G KitchenByła malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko(...)wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z gruszkami 1 kg gruszek 3 gruszkowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody 4 łyżki dżemu gruszkowego 3 gruszkowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała
Podróż w kulinariaprzedstawionych tostów będziecie potrzebowali chleba tostowego i… tylko dwóch składników. Jeden przepis jest typowym połączeniem szynki i sera, drugi, żurawiny i sera camembert, a trzeci sera gorgonzola z gruszką. Przypuszczam, że wiele osób nie odważyłoby się na te dwa ostatnie połączenia, ale… gwarantuję, że się w nich zakochacie i zaskoczycie nimi znajomych. Szybkie tosty to doskonały sposób(...)kroimy ser, wkładamy do chleba razem z żurawiną, tak, aby część posmarowana masłem była po zewnętrznej stronie. Zapiekamy kilka minut do zrumienienia. Przepis na tosty z serem pleśniowym i gruszką Składniki: ser pleśniowy (lazur lub gorgonzola), gruszka, chleb tostowy, masło do smarowania chleba Kromki chleba smarujemy pieczywem, kroimy ser oraz gruszkę, wkładamy do chleba, tak, aby część posmarowana masłem była
Kuchnia BazyliiKompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek. Symbolika kompotu z suszu: śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność jabłka - symbolizują miłość i zdrowie rodzynki - symbolizują obfitość gruszki - symbolizują długie życie. Składniki: 300 g suszonych jabłek 300 g suszonych gruszek 250 g wędzonej śliwki kilka goździków(...)wody Przygotowanie: Suszone jabłka gruszki oraz wędzoną śliwkę przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać kilka goździków, po czym całość doprowadź do wrzenia i gotować według uznania (do momentu wydobycia smaku). Rada: Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem Gdy kompot wyjdzie
Ciastka - domowe słodkościGęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, podana z chrupiącymi grzankami z serem pleśniowym i gruszką. Brzmi jak idealne danie na jesień? ;) Takie właśnie jest! Jakiś czas temu dodawałam przepis na zupę cukiniowo-porową jednak ta jest całkowicie inna w smaku. Wcześniejsza była gładka i lekko pikantna. Ta jest gęsta, bardziej słodka i jeszcze bardziej pachnąca. Główną różnicą jest(...)bazylią (lub zwykłego plus 2 lyżki posiekanej świeżej bazylii) spora szczypta soli i pieprzu gruboziarnistego 1,2 l bulionu warzywnego grzanki: kromki chleba żytniego olej z bazylią camembert gruszka pieprz gruboziarnisty Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą bazyliową oraz solą i pieprzem. Pieczemy, aż cukinia zmięknie
Mienta blogSmoothie z selera naciowego i gruszki – bogactwo zdrowia! Seler dostarcza nie tylko witamin, to idealne warzywo na odchudzanie (przyspiesza metabolizm) i oczyszczanie! Tak tak. Wśród warzyw odnośnie kalorii seler wiedzie prym – ma mało kalorii (w 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal). Korzeń selera dodaje smaku zupie i może(...)naprawdę warto! Kombinujcie z nim – dodawajcie do niego różne kompozycje warzyw lub owoców, np.: jabłka, kiwi, pomarańcze – wedle upodobań. Nie pożałujecie! Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 gruszka łyżka soku z cytryny szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i obieramy delikatnie z włókien. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z gruszką
Zasmakuj Kuchniplacuszki, które doskonale łączą w sobie cechy tych dwóch posiłków. Wyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne. To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem. Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który ostatnio nałogowo robię i używam do potraw wszelakich. Zdrowy i przepyszny - zaspokaja potrzeby nawet najbardziej(...)uzależnionego słodyczoholika. ;) Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki mąki żytniej/pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżeczki karmelu daktylowego * łyżeczka naturalnego kakao 1 mała, miękka gruszka 1 banan 1 jajko szczypta sody oczyszczonej * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Gruszkę myjemy, przekrawamy
Kuchnia Ellierozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje. Koktajl zielony: garść jarmużu 1 gruszka 1 kiwi 1 cm imbiru ok. 200 ml wody Jarmuż opłukać dokładnie pod zimną bieżącą woda. Oderwać liście od twardej łodyżki. Gruszkę przekroić. Usunąć gniazdo nasienne i ogonek. Pokroić(...)wraz z wodą przełożyć do blendera i zmiksować na dowolny stopień rozdrobnienia. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować. Koktajl wzmacniający: 1 jabłko 1 brzoskwinia 1 gruszka 1 łyżka łuskanego słonecznika spora szczypta mielonego cynamonu pasta z kurkumy na czubku noża ok. 200 ml wody Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Jabłko i gruszkę przekroić
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę autorstwa Joanny Drzazgi, przygotowaną według przepisu, który zaczerpnęłam z książki Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). Gruszka, skarmelizowane orzechy, fenkuł i serek pleśniowy to idealna kompozycja na jesień. Uwielbiam tego typu połączenia smakowe, gorąco zachęcam do spróbowania tej wykwintnej, zdrowej i niezwykle smacznej sałatki! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania(...)Składniki: ● 3 duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj sos winegret mieszając starannie wszystkie składniki. Orzechy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska