Składniki : 2 kg dojrzałych gruszek 2 średnie cytryny 1 kg cukru 1 laska wanilii 20 dkg dobrego świeżego masła Sposób wykonania : G ruszki opłucz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Owoce wsyp do miski, skrop je sokiem wyciśniętym z cytryn, wymieszaj dokładnie z pokrojonymi gruszkami. Odstaw na 10-15 minut. Do rondla wsyp cukier, postaw(...)długo, aż zrobi się karmel ( cukier się rozpuści i zbrązowieje ). Mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Następnie dodaj do karmelu masło i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Wsyp gruszki i smaż na małym ogniu. Konfitura będzie gotowa, gdy masa zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnechwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki to fantastycznie działają na układ trawienny, czytaj: przyśpieszają przemianę materii. Jestem pewna że z jabłkiem i cynamonem będzie(...)kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa. Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej olejem. Piecz około godziny
greenscarfDanie z kuchni francuskiej. Burgundia. Składniki 400 g rozbratla 1 gruszka 3/4 szklanki wody pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżeczka oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka koniaku sól pieprz Przygotowanie Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso(...)podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody z sokiem. Do reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem
R'n'G Kitchenczekoladą. Mam nadzieję, że Wasze dzieci polubią taką sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki: 1 szkl suchego makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy(...)ostygnięcia. Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na kawałki. Brzoskwinię obieramy ze skórki i wycinamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem sok z cytryny
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki ksylitolu / 1/2 g cup of xylitol 1 laska wanili i / 1 stick of vanilla skórka z cytryny / peel with lemon 3 jajka / 3 eggs 5 gruszek / 5 pears mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 4 łyżeczki cynamon u / 4 teaspoons cinnamon cukier puder / powdered sugar olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie(...)przecinamy i wyskrobujemy ziarenka) i cynamon em , potem dodajemy mąkę , mleko, skórkę z cytryny i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z gruszki . Gruszki myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy gruszki na krążki nie za grubo. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy
Projekty ze smakiemMoją kolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;) Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć(...)same 😇 Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) Składniki: 100g makaronu Lubella mini 5 warzyw 1 większy burak wraz z nacią 2 garści roszponki 1 gruszka Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego Odrobina soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy 1 łyżką oleju
Kuchnia w czekoladziePolędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)rolady. Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię także i grilluję. Pod koniec układam kulki sera na gruszce. Pomidorki też grilluję na gałązce. Polędwice podaję z sosami ziołowym i tatarskim
wesoła kuchniaboskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki(...)dodatkiem ulubionego syropu. Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm), piec w 170C do „suchego
Raj dla Podniebieniadanie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy.... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała(...)pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut
Czerwień i błękitlepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli(...)Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć
Ugotowane pozamiatanePrzyszła wiosna więc moim menu zagościło więcej lekkich potraw, więcej warzyw i owoców. Dziś mam dla Was połączenie, które bardzo lubię. Koniecznie spróbujcie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku! Składniki (4 porcje): 1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo(...)zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Komosę przesyp na sito i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Płucz ją przez kilka minut – do momentu aż przestanie
Moja pasja smakuSałatka z roquefort, radicchio, gruszką i winogronami to super wielkanocna sałatka…Idealna na nadchodzący sezon. Musiałam wymienić wszystkie składniki, ponieważ razem tworzą one niepowtarzalny smak sałatki. Oczywiście ser roquefort jest kluczem do popularności tej sałatki . Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi(...)dosyć słony smak. Jest niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka. Sałatka z roquefort Składniki: 4 porcje 150 g sera roquefort 100 g mieszanej sałaty w tym radicchio 2 gruszki 100 g winogron Dressing 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki czarnego pieprzu Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż
codojedzeniaPrzekąska idealna do wina i nie tylko.... Szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić. 1 gruszka, 50 g sera z niebieską pleśnią, kilka orzechów włoskich, sos: 3 kostki gorzkiej czekolady, 1 kostka mlecznej czekolady, 30-50 ml mleka Gruszkę przekroić wzdłuż na pół, wyjąć gniazda nasienne(...)Ściąć minimalnie gruszkę od spodu, tak aby połówki ładnie stały i nie przechylały się. Ser drobno pokroić. Orzechy posiekać. We wgłębienia po gnieździe nasiennym włożyć ser i trochę posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku. Gruszki ułożyć na talerzu, polać sosem czekoladowym i posypać pozostałymi orzechami. zastawa
królestwo garówWegańskie domowe i zdrowe lody. Są lekko orzeźwiające za sprawą mięty i mają fajny aksamitny smak dzięki awokado. Z gruszką fajnie się komponują. Proste lody do zrobienia w domu. 2 gruszki 2 awokado 1 banan 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku(...)cytryny. Przekładam do garnka, wsypuję cukier i wlewam 6 łyżek wody. Gruszki gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Wystudzone przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję banana zamrożonego, posiekaną miętę i miksuję blenderem. Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ łyżeczką. Skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do pozostałych zmiksowanych owoców. Ponownie blenduję całość. Przekładam do pojemnika i wstawiam
wesoła kuchniazwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło. Kasza jaglana z gruszką i cynamonem z dodatkiem domowej granoli . Najlepszy początek każdego dnia! To pyszne śniadanie robi się właściwie samo, w tym samym czasie kiedy ja zajmuję się moją poranną toaletą. Dodawanie gotowej granoli(...)jest bardzo wygodne ponieważ zawiera ona już w sobie migdały, orzechy, sezam i żurawinę. Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw
Moja Mama Gotuje