Scroll down for recipe in English. Składniki: 5-6 dużych twardszych gruszek 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. brandy 1 szkl. wody 3 gwiazdki anyżu 5 ziaren kardamonu 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka kurkumy Gruszki obierz ze skórki. Ułóż w naczyniu do zapiekania, "na leżąco" ciasno jedna obok drugiej. Miód wymieszaj z brandy i wlej do gruszek. W wodzie rozpuść kurkumę(...)zalej gruszki. Dorzuć kardamon, goździki i anyż. Wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę na 200°C. Od momentu zagotowania się zalewy piecz przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia poodwracaj gruszki na drugą stronę. Gruszki podawaj na ciepło. Płyn, w którym piekły się gruszki możesz zlać do rondelka i po zagotowaniu wlać mieszankę 2 łyżek wody i 1 łyżeczki skrobi
Delicious Placeprostu pasztet! Pasztet sezonowy i nie taki klasyczny, bo wegetariański, a może i nawet wegański. U podstawy biała fasola, a w smakach same polskie smaki jesieni, bo orzechy i gruszki z całym naręczem aromatycznych ziół. Przygotowanie masy na ten pasztet zabiera może z 20min., a potem już tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku. Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany(...)słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami. Pieczony pasztet z przypieczoną skórką świetnie się rozsmarowuje na kanapkach i idealnie komponuje się w duecie z kiszonym ogórkiem, który jak zwykle świetnie ożywia smak. Osobiście uważam, że to absolutna
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzuPenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzuGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)lody o smaku gorgonzoli. Były po prostu przepyszne. Od tego czasu testuje to połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego
365 dni dookoła kuchniGruszka, słodka gorgonzola i orzechy włoskie to dla mnie połączenie idealne. Dziś chciałam Wam je przedstawić jako wytrawne ciasto z gruszkami. Ciasto wyjątkowe bo bez grama cukru (nie licząc tego w gruszkach). Zamiast niego znajdziecie tutaj sól, pieprz i ser. Już widzę miny niektórych z Was – ciasto na wytrawnie? Też tak myślałam i nawet wydawało mi się, że tego(...)lody o smaku gorgonzoli. Były po prostu przepyszne. Od tego czasu testuje to połączenie smaku i chyba w cieście sprawdza się najlepiej Łapcie przepis i testujcie Wytrawne ciasto z gruszkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 2 średnie gruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego
365 dni dookoła kuchniDelikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)kremie, deser jest dosyć słodki i już mała porcja wystarcza, aby się nasycić. Opcjonalnie gruszki można zastąpić bardziej kwaśnymi owocami, np. świeżym, dojrzałym mango. SKŁADNIKI / 6 -8 PORCJI BEZA 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego/ryżowego lub soku z cytryny GRUSZKA 1 duża twarda gruszka
cool and mintyŚliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką Śliwki i gruszki pod cynamonową kruszonką to pyszna klasyka, która jest zapowiedzią zbliżającej się jesieni Soczyste owoce oprószone cynamonem, a całość po chrupiącą kruszonką o delikatnym cynamonowym smaku. Śliwki i gruszki pod kruszonką smakują świetnie zarówno na ciepło jaki na zimno. Zachęcam do przygotowania tego prostego i pysznego deseru. Przepis na formę(...)średnicy 26 cm SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 400 g gruszek 0,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 80 g cukru 80 g masła 150 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Formę ( średnica 26 cm ) lekko natłuścić. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na ćwiartki usuwając pestkę. Włożyć do natłuszczonej formy. Gruszki opłukać, osuszyć, obrać, a następnie pokroić
WSZYSTKO SMACZNEŁatwe ciasto z gruszkami to dzisiejszy pomysł na osłodę pierwszego dnia po urlopie. Zdecydowanie nie należy on do najłatwiejszych dni w roku. To zaskakujące jak szybko człowiek przestawia się z trybu praca na tryb lenistwo i odpoczynek. Co ciekawe, w drugą stronę idzie już znacznie gorzej. W tym roku jednak nie będę narzekać. W głowie mam mnóstwo pomysłów na nowe(...)poranne, powolne śniadania, no ale pozostają przecież weekendy Ciasto jednak nie zaszkodzi. Podobno łatwiej praca się do obowiązków, jak na stole obok leży kawałek dobrego ciasta. Łatwe ciasto z gruszkami ma też tą zaletę, że nie wymaga dużego wysiłku, nie generuje dużej ilości brudnych naczyń i nie zabiera czasu. Idealny wypiek na osłodę Łatwe ciasto z gruszkami przepis na keksówkę
365 dni dookoła kuchniGrusza nam obrodziła, ale jakoś tak wcześnie i już wszystkie gruszki musiały zostać zerwane z drzewa. Inaczej nic by już z nich nie było. A jak gruszki to teraz trzeba je przerobić. Jeśli chodzi o skonsumowanie przez Misię to trzeba było sposobu. Najpierw spróbowała placuszka, który jednak w Jej przypadku musi być bez niczego. Ale jak się obrało(...)jeszcze kuzyn wcinał to i Ona spróbowała. I potem chodziła i mówiła jaka pyszna ta gruszka :-) Dlatego dzisiaj zapraszam na placuszki z gruszkami. Składniki: 1 jajko 200 ml mleka 150 g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sody 2 gruszki olej do smażenia Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki (bez gruszek) i wymieszać - czas
Gotowanie z pasjąGruszki w winie to świetny deser na wiosenne dni, na długie wieczory spędzone na świeżym powietrzu, które pachnie teraz niesamowitą świeżością. Taki deser lub podwieczorek z gruszkami w roli głównej, jest nie tylko pyszny ale również dość niskokaloryczny. Gruszki w winie to też elegancki deser a tak na prawdę dość tani. Potrzebujecie kilku gruszek, lekkiego różowego wina, kilku przypraw(...)trochę migdałów. Zrobicie go w kilka chwil. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: - 5 -6 gruszek (ja wybrałam małe gruszki odmiany rocha) - 1-2 laski wanilli - 1-2 cynamonu - 250 ml lekkiego różowego i słodkiego wina - świeże zioła u mnie pachnotka, sprawdzi się też dobrze melisa - 1-2 łyżki syropu z agawy ( w zależności czy użyjesz wina słodkiego czy pół słodkiego
SMYKWKUCHNIUcierane z gruszkami, jak już widzieliście kilka dni temu na moim Instagramie pokazywałam Wam, to ciacho. Chodziło za mną ucierane z gruszkami. Uwielbiam właśnie proste ciasta, z owocami tj. gruszki, jabłka, śliwki czy w sezonie truskawki, borówki, porzeczki czy rabarbar. To chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów(...)zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 680) - 200 g mąki pszennej typ 480 - 200 g masła lub margaryny - 150 g jogurtu naturalnego - 1,5 łyżeczki sody - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIzimowe popołudnia, kiedy dotarło się w końcu do domu labiryntem śnieżnych, ulicznych zasp ;) Dziś prawdziwa zimowa ostoja zmarzniętych brzuchów! Kremowa zupa z selerem korzeniowym i ziemniakami, a do tego gruszki skąpane w białym winie. Słodkie i doskonale uzupełniające całość. W aromatach dominuje czarny pieprz z gałką muszkatołową i odrobiną tymianku - taki mały szaliczek dla podniebienia :) A jeśli macie ochotę, możecie(...)zeskwierczone, cienkie i pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny do smaku świeża posiekana natka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez(...)całą jesień. Składniki (forma 12 cm x 31 cm): WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki 1 kostka (200 g) masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
Fitsweet.me